0

"Полицаите не са балерини, нали?", под това заглавие "Труд" помества интервю с главен комисар Валентин Петров, шеф на Генералната дирекция на полицията.

В деня на празника на българската полиция той отчита:

"Много неща се случиха от година насам с българската полиция. Прие се нов закон за МВР, в който беше използвано най-доброто от нашата традиция и от европейската полицейска практика.

Подобриха се съществено условията ни на работа - закупиха се техника, автомобили, компютри. Извърши се сериозна реформа на полицейските структури.

Целта беше да се намали ръководния административен персонал, да се обедини информацията, придобивана от отделните структури и да се избегне дублирането на функции между тях."

"Полицаи отиват в училищата заради насилието", казва в интервю за "24 часа" комисар Владимир Иванов, заместник-директор на Национална служба "Полиция".

"След около две седмици ще реализираме една национална кампания, организирана от МВР, Министерството на образованието, неправителствени организации и общините.

Ще проведем срещи във всички областни градове с директори на училища. На следващия ден ще говорим и с учителите. Темите ще бъдат насилието в училищата, наркотрафикът, педофилията, т.е. всички проблеми, които засягат децата.

На тези срещи се надявам всички проблеми да се поставят на масата и да се реши какви мерки да се предприемат."

"Ще гонят депутати за ден заради вот с чужда карта", съобщава "Труд".

Депутат, който гласува с чужда карта, ще бъде глобяван с една надница и отстраняване от заседанието на парламента за ден, предвижда промяна в правилника на Народното събрание, внесена вчера от левицата.

Червените искат същото наказание да получава и този народен представител, който е оставил картата си без надзор и така е допуснал негов колега да гласува с нея.

Ако провиненията се повторят, виновният депутат ще бъде отстраняван от три заседания и ще му се отнема възнаграждението за три дни.

"Бъдещият съдебен инспекторат да проверява за корупция" пише "Дневник" за предложението на прокуратурата.

На предвидения в четвъртата конституционна поправка инспекторат в съдебната система да се възложат антикорупционни дейности, предложи зам.-главният прокурор Валери Първанов.

Той и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд Константин Пенчев и Иван Григоров бяха изслушани от временната парламентарна комисия, работеща по поправките в основния закон.

Акцентът в дискусията беше върху функциите и мястото на бъдещия орган, който ще замести сегашния инспекторат към правосъдния министър и ще представлява независимо звено с основна функция да следи за спазване на сроковете по водените дела и за безпристрастността на магистратите.

"БСП, НДСВ и ДПС се сплотяват в Боровец", пише "Труд".

На 17 и 18 ноември трите управляващи партии БСП, НДСВ и ДПС се събират за първи път на общ семинар в Боровец. В зимния курорт ще дойдат всички министри и народни избраници от мнозинството, областни управители и техни заместници.

Властта ще разисква как да подобри координацията си и ще обсъди предстоящото членство на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

"СДС иска пряк избор на областни управители", отбелязва "Труд".

Областните управители да се избират пряко, вместо да бъдат назначавани от правителството, ще предложи СДС между първото и второто четене на четвъртата поправка в конституцията, обяви вчера синята депутатка Елеонора Николова.

Тя сподели, че са водени неформални разговори с управляващото мнозинство и в БСП имало съпротива към промяната.

Лидерът на СДС Петър Стоянов допълни, че сегашното положение е "хранителна среда за корупция", а и Евросъюзът давал пари с "по-голяма охота" там, където ръководните органи са избираеми.

"За отбраната през 2007 г. са заделени 70 млн. лева повече", обяснява пред "Сега" председателят на комисията по отбрана към Народното събрание Ангел Найденов.

"Факт е, че делът от брутния вътрешен продукт, който се заделя за отбрана, е по-малък, отколкото страната ни е обявила като ангажимент. А той е 2,6% от БВП.

Същевременно в абсолютен размер имаме увеличаване на средствата както по отношение функциите по отбрана, така и средствата за Министерството на отбраната.

Там дори се вижда, че нарастването е от около 7%, в абсолютно изражение това прави над 70 млн. лева.

Целият въпрос е в намирането на баланс между потребностите за отбраната, на ангажиментите, които държавата ни е поела, на българските въоръжени сили и възможностите на бюджета", обяснява Найденов.

"Отпускат допълнително 31 млн. лв. за мисии и модернизация", отбелязва "Българска армия".

Взето е решение към проектобюджета за 2007 г. да бъдат отпуснати допълнително 15 млн. лв. за участие на войниците ни в мисии зад граница и 16 млн. лв. за модернизация, съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков.

"НОИ затяга санкциите срещу некоректните работодатели", отбелязва на първа страница "Сега".

Наетите по трудов договор вече ще получават обезщетение за безработица, болест и майчинство, независимо дали работодателят редовно им е плащал заплата.

Това реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Вчера той прие проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2007 г.

Досега некоректни фирми начисляваха заплатите, но не ги изплащаха или пък раздаваха на работниците пари от черни каси.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване занапред осигуровките ще се водят дължими още при начисляване на заплатата. Институтът е готов да отпусне по 50 лв. коледна добавка за пенсионер.

"Обръч от партии", е озаглавен коментарът в "Сега". Повод е огласеният доклад от проверка на Сметната палата за финансирането на партиите и множеството разкрити нарушения.

"Всъщност истинската, голямата, тежката корупция в България не е във вземането на подкуп от някой редови митничар или данъчен, в престъпленията по служба на някой чиновник.

Тя е в търговията с влияние, в нелегитимния лобизъм, в политическите протекции, в незаконното финансиране на политически партии или фондации.

Затова час по-скоро трябва да се напише и приеме нов специален закон за финансиране на политическите партии. И да се вкарат строги правила и санкции. И текстове в Наказателния кодекс - специални", настоява авторът.

"ДСБ е здравата част от болната десница", твърди в интервю за "Труд" депутатът Нено Димов, член на Националното ръководство на ДСБ.

"ДСБ представлява реалната алтернатива - ние поставяме реалните проблеми на гражданите, а не бягаме по тъча. И е нормално всички управляващи да са срещу нас.

Защото в момента почти целият политически спектър е на власт. Има много малко опозиционно поле, което защитаваме ние. Затова не съм изненадан, че сме под обстрел.

Какво става в ДСБ? Работим под обсада", коментира Димов.

"Борисов иска власт, а Костов - секта", пише в коментара си "Стандарт". Бойко Борисов се оприличава с младия Иван Костов за десницата, който преди десет години я вдигна от пепелта и я закара до най-високите върхове на държавата.

"Сега Костов постъпва като егоист спрямо младите хора в дясната политика. Неговата позиция е ретроградна за десницата.

Първо, той отказа правото на младите да заемат първия ред даже на собствената си партия и сложи там верните си хора от едно време.

Второ, Костов обещава на последователите си ролята на вечна опозиция, а за награда за униженията от загубите - морално удовлетворение. Не е морално да отказваш правото на другите да участват във властта, след като ти си ползвал всичките й облаги в продължение на години", коментира "Сега".

"Костов не разбра, че аз съм му талисманът", е интервюто в "Монитор" с Анастасия Мозер, председател на БЗНС-НС.

В края на миналата седмица се състоя конгрес на организацията.

"На този конгрес в нашата организация се вля БЗНС-оранжев в лицето на проф. Чакъров. Партия "Никола Петков", както вече се нарича, заяви, че има желание също да се влее. И БЗНС-обединен на Георги Петров обяви от трибуната, че иска да се влее в нашата организация.

Това е добро начало. Ние продължаваме да отправяме покани и към Георги Пинчев. Засега обаче той дори не пожела да се появи на нашия конгрес, но насила хубост не става.

Когато човек иска да изгради нещо сериозно, то трябва да бъде поставено на солидна основа. Ако нея я няма, няма никакъв смисъл", заявява позицията си за обединението на земеделците Мозер.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 6 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 7 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 10 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 11 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 12 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 12 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 13 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 13 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 13 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 14 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 14 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 15 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 15 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 16 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите