0
м мейните бюджети сменят приоритетите си" е едно от заглавията в "Дневник". Структурата на семейния бюджет се променя, регистрират социолози и статистици. Домакинствата са започнали да харчат повече за ток, телефон и вода сочат данни от национално представително проучване на "BBSS-Галъп интернешънъл". За първи път разходите за комунални услуги нарастват за сметка на разходите за прехрана, отбелязват социолозите. Средствата, отделяни за тези услуги, са нараснали през първите седем месеца на годината спрямо същия период на миналата с около 5%. Те вече заемат 22,7% от общия доход на домакинствата. Ръстът им още преди настъпването на активния отоплителен сезон е значим, както в абсолютно изражение, така и като относителен дял и се дължи на повишените цени на посочените все още монополни услуги.
Общите разходи на едно средно домакинство бележат номинален ръст с около 20,7% от 280 лв. до 338 лв. спрямо предходния период. Част от увеличението е за сметка на инфлацията (11,3% за периода), като по този начин реалното увеличение е 9,4%. Това увеличение обаче отива почти изцяло за комунални услуги, за медицинско обслужване и лекарства, както и за алкохол и цигари, които поскъпнаха.

Само 284 000 тона зърно са заявени за изкупуване от държавата, пише още "Дневник". Земеделски производители от цялата страна са подали до Държавен фонд (ДФ) "Земеделие" 712 заявки за изкупуване на над 284 хиляди тона зърно от новата реколта. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Асен Друмев. Документите се приемаха до края на миналата седмица в областните дирекции на фонда. Заявените от стопаните количества са по-малко от очакваните, още повече че предварителните данни на земеделското министерство сочат, че от новата реколта са прибрани около 3,5 млн. т пшеница. След продължителните протести на фермерите срещу ниските изкупни цени, които по думите им ги заплашвали с фалит, правителството се ангажира да създаде на специален стоков фонд "Зърно" към Държавния резерв. Решено беше той да изкупи 200 000 тона на цена от 160 лв. за тон, но само от регистрирани производители, които декларират обработваеми площи и добиви. Изкупуването на жито от резерва ще започне до края на седмицата и ще се извършва чрез Софийската стокова борса. От един стопанин могат да се вземат между 10 и 1000 тона.

"Дневник" съобщава още, че ЕБВР ще емитира облигации в левове. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) възнамерява да пусне емисия облигации в левове, с които да кредитира българския бизнес и да създаде нов инвестиционен фонд за рисков капитал. Това е обявил в Залцбург финансовият министър Милен Велчев след срещата с президента на банката Жан Лемиер, в която участва и президентът Георги Първанов, съобщи министерството на финансите. В Залцбург се провежда международният икономически форум, който е част от Световния икономически форум в Давос. Фондовете за рисков капитал инвестират по правило средносрочно в бързо разрастващи се компании срещу придобиване на дялово участие в тях. Капиталът се нарича рисков, защото не се искат гаранции за инвестицията чрез ипотека, залог и др. У нас оперират три такива фонда - Черноморски фонд, Български постприватизационен фонд и "Транс-Болкан фонд България".

"Синдикът на Корабния подаде оставка, сърдит на БКК", обявява "Пари". Синдикът на обявената в несъстоятелност Варненска корабостроителница Димитър Смиленов е подал молба за оставка на съдията Ванухи Аракелян на 10 септември, съобщи самият Смиленов за в. ПАРИ вчера. Оставката е депозирана и в завода. В същото време вицепремиерът Николай Василев съобщи, че БКК свиква на 18 октомври общо събрание на кредиторите на корабния завод с една точка - оставката на синдика. БКК не си е получила още 30-те млн. лв. и като най-голям кредитор е загрижена да си ги върне, заяви още Василев. Според юристи обаче в писмото си до съда БКК не е посочила мотивите за освобождаването на синдика, както не е конкретизирала и за кой от двамата синдици става въпрос.

Цените на компенсаторните записи изненадаха брокерите, коментира още "Пари". Търговията с компенсаторни инструменти на БФБ-София вчера достигна рекордни обеми от качването им на борсата досега - 4,4 млн. броя дневен обем. Изтъргуваха се в рамките на десетки сделки 2,7 млн. броя поименни компенсационни бонове (ПКБ) и 1,7 млн. броя компенсаторни записи (КЗ). За всички брокери най-голямата интрига обаче бяха цените на КЗ, които две седмици не се търгуваха реално на борсата поради ценови ограничения. По идея на вестник "Пари" в петък част от брокерите са дали прогнози с точност до два знака след запетаята каква ще е среднопретеглената цена на КЗ от първия ден.

Все още няма решение за авиокомпания "Балкан", пише още "Пари". Все още се търсят варианти, уточняват се детайли и няма решение на основния въпрос - ликвидация или преструктуриране на "Балкан", заявили пред вестника от Министерството на транспорта и съобщенията. Информацията, която се появи в пресата, че на 16 септември в Софийския градски съд ще бъдат внесени документите за регистрация на новия национален авиопревозвач, в който се включват "Авиоотряд 28", малка руска компания и испанският чартърен превозвач "Еър Европа", се оказа невярна, потвърдиха от ведомството.
Министерството на транспорта и съобщенията е принципал, но не и най-голям кредитор. Само 7 млн. лв. дължи националният превозвач на МТС. Агенцията за държавни вземания, която трябва да събере 180 млн. лв. от авиокомпанията, има решаващ глас при избирането на вариант за нов национален авиопревозвач. Пресаташето на Балкан Виктор Меламед заявява за вестника, че не му е известно да са внасяни документи за регистрация на нов национален авиопревозвач. Според него сериозният инвеститор е само един, но не пожела да уточни кой е той. От Федерацията на транспортните работници при КТ "Подкрепа" се обявиха против ликвидацията на "Балкан" и поискаха среща с премиера Симеон Сакскобургготски.

Франция и Холандия ще консултират БНБ, пише "Сега". Централните банки на Франция и Холандия ще помагат на БНБ в подготовката й за приспособяването на българската финансова система към европейската. Договорът за сътрудничество бе подписан вчера от управителя на БНБ Светослав Гаврийски и управителя на централната банка на Франция - Banque de France, Жан-Клод Трише. Договорът е на стойност 1,5 млн. евро, отпуснати от програма ФАР на Европейския съюз, и ще продължи две години. През това време в БНБ ще има постоянен представител на френската централна банка.

"България ще е с най-висок растеж в Европа", цитира "Сега" думи на визепремиера Николай Василев. България ще има най-висок икономически растеж в Европа за второто тримесечие, прогнозира вчера вицепремиерът Николай Василев. Той заяви пред журналисти във Варна, че ще се радва на растеж от 3,5%, а ръст над 4% щял да се окаже сбъдната мечта. Василев обяви, че ще настоява за промени в Търговския закон, с които да се въведе изключително бърза и ефективна несъстоятелност. Варненската корабостроителница само загубила от дългата процедура, продължила четири години, обясни той. Вицепремиерът каза още, че на 18 октомври предстои общо събрание на кредиторите на корабостроителницата. То било насрочено заради Банковата консолидационна компания, която още не си е получила парите от продажбата на Корабния.

"Работодателите срещу плащането на шест заплати при пенсиониране" е друго от заглавията в "Сега". Да се отмени абсолютното задължение на работодателя да плаща 6 заплати при пенсиониране и незаконно уволнените служители да се компенсират с обезщетение, вместо да се възстановяват на работа, предлагат от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Вчера палатата връчи предложенията си за бързи законодателни промени на представители на НДСВ и на правителството. Освен за ремонт на Кодекса на труда деловите среди настояват за спешни поправки на Кодекса за задължителното обществено осигуряване и на още седем закона. От палатата предлагат едноличните търговци по подобие на нотариусите да могат да избират дали да плащат данък върху печалбата, или да се облагат като физически лица. Предприемачите искат да се промени Законът за корпоративното подоходно облагане, за да се намалят данъците за социални разходи, дивиденти и др., а авансовите вноски да се изчисляват на база дохода от предходното тримесечие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 6 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.