2010: Годината в природни бедствия или година от бедствия
Земетресението в Хаити срина столицата Порт-о-Пренс   
Източник: ЕПА/БГНЕС
20

През отиващата си година природата не се скъпеше и атакуваше със забележителна методичност човечеството с всевъзможни катаклизми: опустошителни земетресения и наводнения, разрушителни урагани и пожари, изригващи вулкани, мразове, следвани от горещи вълни и суша.

И тъй като границата между причинените от човека бедствия и природните бедствия понякога се размива, към изброеното трябва да добавим и промишлените аварии, прераснали в екологични катастрофи с трудно преодолими, а понякога и необратими последици.

Още в началото на 2010 г. се случи нещо, последиците от което почти година по-късно могат да се опишат единствено като хуманитарна катастрофа. На 12 януари

земетресение с магнитуд 7 разтърси карибската държава Хаити.

По данни на правителството загинали са около 230 хил. души, към 300 хил. са били ранени, а над 1 млн. са хората, останали без подслон. Разрушени или силно повредени са били 250 хил. жилища и над 30 хил. търговски и бизнес сгради. Щетите възлизат на 14 млрд. долара. Според Междуамериканската банка за развитие това може да се окаже най-смъртоносното и скъпо бедствие за последните 40 години. В добавка към цялата разруха в Хаити през октомври там пламна и епидемия от холера, по най-нови данни починалите са над 2300, а заразените - близо 105 хил.

В края на февруари

земетресение с магнитуд 8,8 бе регистрирано в Чили.

Епицентърът бе в Тихия океан, на 90 км северозападно от град Консепсион. Земетресението беше усетено в шест района на страната, а също в Аржентина и дори Южно Перу. То предизвика цунами, опустошило няколко крайбрежни селища. Жертвите са над 520.

Силни земетресения с много жертви имаше в средата на април в китайската провинция Цинхай - с магнитуд 6,9 и близо 2700 загинали - и на индонезийския остров Суматра на 25 октомври - със сила 7,7.

Земетресението край западния бряг на Суматра бе последвано от цунами, като общият брой на жертвите надхвърли 430 души, а близо 15 хил. станаха без подслон. Това явно не бе достатъчно и на 26 октомври

започна да изригва

най-активният вулкан в Индонезия, Мерапи. Активната вулканична дейност продължи до края на ноември. Загинаха над 350 души, евакуирани бяха повече от 350 хил.

Наводнения и смъртоносни кални свлачища

имаше в различни точки на света. През февруари на португалския остров Мадейра загинаха над 40 души, а сумата на причинените щети доближи годишния бюджет от 1,6 милиарда евро на архипелага.

В края на февруари Западна Европа бе връхлетяна от бурята "Синтия", която взе общо 63 жертви в Португалия, Испания, Франция и Германия. Най-тежко пострада Франция, където загиналите бяха 53-ма, а нанесените щети - на стойност 1,2 млрд. евро.

Свлачище вследствие на проливни дъждове отне живота на най-малко 100 души в Уганда в началото на март.

През април при наводнения и свлачища в района на Рио де Жанейро в Бразилия загинаха близо 200 души, ранени бяха над 160. Поройни дъждове и наводнения взеха жертви и причиниха щети през май в Китай, Индия и Афганистан.

В края на месеца първата тропическа буря за сезона "Агата" връхлетя Централна Америка, като отне живота на най-малко 320 души и причини щети за 1,1 млрд. долара. Най-много хора загинаха при свлачища в Гватемала - 165. Още 113 души се смятат за изчезнали, а около 80 хил. са били принудени да напуснат домовете си. Жертви и пострадали имаше също в Салвадор, Хондурас и Никарагуа.

През юни в Китай отново имаше наводнения с много жертви, над милион евакуирани и щети за 2,9 млрд. долара. Загиналите в наводнения и свлачища в страната през май и юни бяха над 390, а 230 души бяха обявени за изчезнали.

Най-опустошителни за годината обаче бяха

наводненията в Пакистан.

Те започнаха на 20 юли след проливните мусонни дъждове и обхванаха почти една пета от територията на Пакистан. По данни на правителството пряко засегнати от бедствието са около 20 млн. души, загиналите са близо 2000, а икономическа цена на трагедията възлиза на 43 млрд. долара.

Наводненията в Китай не спряха и през юли и август. Свличане на земни маси в провинция Гансу в началото на август отне живота на най-малко 1500 души. Броят на загиналите при наводнения и свлачища от началото на 2010 г. до края на август в страната надхвърли 3180 души.

Големи наводнения през май, юни и август имаше и в Централна и Източна Европа.

Най-силно пострада Полша. Загинаха най-малко 37 души, а близо 23 хил. бяха евакуирани. Засегнати бяха също Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Сърбия и Украйна. При наводнения в Румъния в края на юни-началото на юли загинаха най-малко 20 души, а причинените щети се изчисляват на над 65 млн. евро. През септември Словения пострада от най-тежкото наводнение в историята си с три жертви и щети за над 15 млн. евро.

Наводнения с около 50 жертви имаше през октомври във Виетнам, а в Западна Африка загинаха най-малко 370 души, като най-много пострадаха Бенин, Нигер и Нигерия. Засегнати от бедствието бяха над милион и половина души.

През октомври и ноември поредица от наводнения, предизвикани от климатични аномалии, обхванаха Тайланд. Тяхна жертва станаха над 200 души, а засегнатите са близо 7 млн. души.

Внушително присъствие имаха и беди от другия край на спектъра -

суши, горещи вълни и пожари.

През първата половина на годината Великобритания преживя най-голямото засушаване след 1929 г.

От края на май суши и небивали жеги връхлетяха Русия. След средата на юни температурите достигнаха 35 градуса, а в началото на юли в Москва и Санкт Петербург бяха измерени цели 42 градуса. Рекордно високите температури (това бе най-горещото лято в историята на Русия) и сушата станаха причина за възникване на неколкостотин горски пожара. В началото на август президентът Дмитрий Медведев обяви извънредно положение в седем района. Бедствено положение бе обявено в още 28 района на страната, където реколтата от пшеница бе унищожена от сушата. В средата на август пожарите бяха взели над 50 жертви, много села бяха унищожени, изгоряха близо 800 хил. хектара гори. Димът от горящите торфища в Подмосковието се превърна в смог, задушаващ в течение на дни Москва и много други градове. Щетите от пожарите се оценяват на около 15 млрд. долара.

Жегите в Япония взеха безпрецедентен брой жертви. Само през юли от топлинен удар починаха над 80 души - при 16 за цялата 2009 г. За седмица в болница били откарани над 9400 души.

Неестествени горещини от юни до август имаше в Северна Америка, Европа, Северна и Централна Азия.

Пожари бушуваха в Испания, Португалия, Гърция и Хърватия. Трайна суша обхвана през пролетта много райони на Китай, а също Виетнам и Тайланд. Смята се, че това е най-тежката суша в Югозападен Китай за последното столетие.

Сушата е най-голямото бедствие за Източна Африка. Тази година тя е засегнала над 12 млн. души в района, сочат данните на Европейската комисия, която реши да отпусне 20 млн. евро за пострадалите в Етиопия, Кения, Сомалия и Уганда.

САЩ пък понесоха поредната доза от типичните за страната торнада. Към началото на декември там са вилнели над 1480 смерча с 36 потвърдени жертви.

Познатият списък природни неблагополучия бе разчупен от изригналия на 14 април исландски вулкан

Ейяфятлайокутъл

(продължаваме да се упражняваме в артикулирането на името му) - за първи път от близо две столетия. Опасността за самолетите от облаците вулканичен прах и пепел в атмосферата накараха повечето страни в Европа да затворят за близо седмица въздушното си пространство, лишавайки от въздушен транспорт около 10 млн. пътници по света. Щетите вероятно още се изчисляват.

Друго паметно събитие през годината е

експлозията на нефтената платформа

"Дийпуотър хърайзън" на "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив през април, при която загинаха 11 работници. Макар и бедствие с промишлен характер, то причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ с изтичането на близо 5 млн. барела петрол в залива и образуването на огромно нефтено петно.

Природните и предизвиканите от човека бедствия са се отразили много тежко на световната икономика през 2010 г., коствайки й 222 млрд. долара (169 млрд. евро), сочи първоначалната оценка на швейцарската презастрахователна компания "Суис Ре" от края на ноември. Цифрата е повече от три пъти по-голяма от тази през 2009 г., когато загубите за световната икономика, причинени от този вид катастрофи, са възлизали на 63 млрд.  долара. Този "взрив" се обяснява с многото катастрофични събития, белязали годината.

Най-тежки обаче са загубите, изразени в броя на загиналите и пострадали хора. Досега за 2010 г. жертвите на бедствия са над 260 хил., по-голямата част от тях в Хаити, в сравнение с 15 хил. през 2009 г.

На застрахователния сектор тазгодишните бедствия досега струват 36 млрд. долара, което е 34% повече, отколкото за предходната година. Данните се отнасят за първите 11 месеца на годината и са неокончателни. Предвид очертаваща се в Европа особено сурова зима, цифрата може да се окаже по-голяма предупреди "Суис Ре".

Декември също дойде с бедствия -

снежни бури и мраз ръхлетяха Европа и САЩ (близо 90 души станаха жертва на измръзване в Полша), при огромен пожар в Израел загинаха повече от 40 души. Проливни валежи, дължащи се на феномена Ла Ниня в Латинска Америка, отнеха живота на общо неколкостотин души в Гватемала, Колумбия, Мексико и Венецуела. Стихиите не пощадиха и Близкия изток - 30 души загинаха при наводнения в Мароко. В САЩ най-малко 15 души станаха жертви на снежна буря.

Глобалната стойност на загубите, дължащи се на природни бедствия

може да се утрои и да достигне 185 млрд. долара годишно, отбелязаха с тревога експерти на ООН и Световната банка в доклад, огласен през ноември. Материалните щети между 1970 и 2008 г. са стрували 2,3 трилиона долара. Основната част от загубите се дължи на земетресенията и сушите, а най-тежко страдат, разбира се, бедните страни, посочва докладът.

Прогнозите в него не включват последствията от климатичните промени. За да получим глобалната стойност на природните бедствия, към 185-те млрд. долара трябва да се добавят още между 28 и 68 млрд. Според специалистите през последните 40 години при природни бедствия са загинали 3,3 млн. души, един милион от тях - в Африка заради сушата. Населението, изложено на земетресения и урагани, може да се удвои, достигайки 1,5 млрд. души до 2050 г., предупреждават експертите.

Оптимистичен на фона на драматичната статистика и мрачни прогнози е фактът, че при всяко бедствие световната общественост - международни организации, фондации, отделните държави и техните граждани - неизменно искаше да помогне. (Тук трябва да споменем и българските пожарникари, участвали в потушаването на пожарите в Русия и Израел, както и отзивчивостта на българите при събирането на средства за Хаити, например).

Песимистичният контрапункт:

обещаните внушителни суми продължават да надвишават предоставените, те обикновено не могат да покрият стойността на загубите и щетите, а събраните средства не винаги стигат до местоназначението си поради корупция, лоша организация и слабо управление. Неблагоприятните фактори неизбежно се подсилват от продължаващата световна икономическа криза.

За щастие хората се стремят да извличат поука от негативния си опит и търсят по-ефективни решения за преодоляване на бъдещи тежки ситуации. "Българското присъствие" в Европейската комисия, комисарят за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, смята за крайно необходимо да се създаде стратегия за ограничаване на последствията от бедствията, да се наблегне на тяхното предотвратяване с активната помощ на икономиката и чрез сътрудничество на всякакви равнища. През ноември ЕК одобри план за създаване на Европейски доброволчески корпус за хуманитарна помощ. По-рано Кристалина Георгиева предложи ЕС да разполага с "постоянен капацитет" за действия при бедствия и кризи, използващ възможностите на отделните страни и приноса им в общ механизъм.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 10 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 42 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 1 час

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>Парламентът гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост в НС</p>

Парламентът гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост в НС

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк