Умоджа: Селото, в което мъжете са забранени
Източник: iStock
0

С амо на жени е разрешено да живеят в Умоджа - кенийското село, което е основано като убежище за оцелели от сексуално насилие.

Джейн казва, че е била изнасилена от трима мъже, облечени в униформи на Гурки. Тя пасяла козите и овцете на съпруга си и носела дърва, когато била нападната.

Чувствах се толкова засрамена и не можех да говоря за това с други хора. Те направиха ужасни неща с мен“, споделя Джейн, а в очите й оживява болката от преживяното.

Тя е на 38 г., но изглежда значително по-възрастна. Показва дълбокия белег на крака си, където е била порязана от камъни, когато са я бутнали на земята. С тих, колеблив глас тя продължава разказа си.

В крайна сметка казах на майката на съпруга ми, че съм болна, защото иначе трябваше да обясня нараняванията и депресията си. Лекуваха ме по традиционния начин, но не помогна. Когато тя каза на съпруга ми за изнасилването, той ме би с бастун. Така че избягах и дойдох тук с децата си.

Джейн е жител на Умоджа - село в пасищата на Самбуру, в Северна Кения, заградено с ограда от тръни. Кози и пилета се разхождат наоколо, избягвайки бамбуковите рогозки, на които жените седят и правят бижута, които да продават на туристите. Пръстите им работят бързо, докато говорят и се смеят помежду си. Дрехи се сушат на обедното слънце върху колибите, направени от кравешка тор, бамбук и клонки. Тишината се нарушава от птичи песни - пронизителни, внезапни и славни. Това е едно съвсем типично село за Самбуру, с изключение на едно нещо – там не живеят мъже.

Жените носят традиционни Самбуру рокли от шарени поли, ярко оцветени ризи и канга (цветна наметка), вързана на раменете им. Колиета, изработени от нанизи от ярко оцветени мъниста, образуват зашеметяващи кръгли шарки около вратовете им. Цветното облекло контрастира със сухия въздух, терена, суровото слънце и издигащият се прах, който изпълва въздуха.

Селото е основано през 1990 г. от група от 15 жени, оцелели след изнасилвания от местни британски войници. Населението на Умоджа е нараснало, включвайки жени избягали от детски брак, FGM (женско генитално осакатяване), домашно насилие и изнасилване – всички тези неща са част от културни норми и особености сред Самбуру.

Ребека Лолосоли е основателят на Умоджа и матриархът на селото. Тя била в болница и се възстановявала след побой нанесен й от група мъже, когато й хрумнала идеята за общност само за жени. Побоят бил опит да й бъде даден урок за това, че се е осмелила да говори с жените в селото си за техните права. Самбуру са тясно свързани с племето Масаи и говорят подобен на техния език. Те обикновено живеят в групи от пет до 10 семейства и са полуномадски скотовъдци. Тяхната култура е дълбоко патриархална. На племенните събрания мъжете седят във вътрешен кръг, за да обсъждат важни въпроси, докато жените седят отвън и само от време на време им е позволено да изразят мнение. Първите членове на Умоджа идват от изолираните села Самбуру, разпръснати из долината Рифт. Оттогава жените и момичетата, които са чули за убежището, идват и се учат как да търгуват, да отглеждат децата си и да живеят без страх от мъжко насилие и дискриминация.

В момента в Умоджа живеят 47 жени и 200 деца. Въпреки че жителите живеят изключително пестеливо, тези предприемчиви жени и момичета имат редовен доход, който осигурява храна, дрехи и подслон за всички. Ръководителите на селото управляват къмпинг на километър край реката, където отсядат групи сафари туристи. Много от тези туристи и други, преминаващи през близките природни резервати, също посещават Умоджа. Жените взимат скромна входна такса и се надяват, че щом влязат в селото, посетителите ще си купят бижута, изработени от тях в занаятчийския им център.

Лолосоли е висока и силно сложена жена, обръснатата й глава е украсена с традиционните орнаменти от мъниста Самбуру. Много жени в Умоджа казват, че Лолосоли е била изправяна пред многократни заплахи и атаки от местни мъже, откакто е създала селото, но не се обезсърчава. Нейната дъщеря е в Германия и ако човек разговаря с нея вижда, че тя е горда от всичко, което, заедно с другите жени, са постигнали през 25-те години от основаването на селото.

Една от изключителните характеристики на общността Умоджа е, че някои от по-опитните жители обучават и образоват жените и момичета от околните села в Самбуру по въпроси като ранни бракове и генитално осакатяване. Богато украсените бижута с мъниста са важен атрибут на културата на Самбуру. Момичетата получават първите си огърлици от бащите си на церемония, известна като „шиене на мъниста“. Бащата избира по-възрастен мъж „воин“, с който дъщерята ще сключи временен брак по това време. Забременяването е забранено, но контрацептивите са недостъпни. Ако детето забременее, тя е принудена да направи аборт, извършван от други жени в селото.

Ако едно момиче е омъжено в ранна възраст, това момиче няма да бъде компетентен родител. При раждането те са изправени пред много предизвикателства - разкъсват се, кървят, защото са много млади“, казва Милка, ръководител на академичното училище, построено върху земята, собственост на жените от Умоджа, което е отворено за деца от околните села.

Дори да изпълняват задълженията си, домакинската работа, пак им е много трудно.

Научих се да правя неща тук, които обикновено са забранени на жените“, казва Нагуси, жена на средна възраст с пет деца.

Имам право да изкарвам парите си сама и когато някой турист купи от моите мъниста, аз съм изключително горда.“

Мемуси избягала от съпруга си само след един ден брак през 1998 г. Баща ми ме размени за крави, когато бях на 11 години, каза тя с помощта на преводач.

Съпругът ми беше на 57.

Джудиа, приказлива, уверена 19-годишна, дошла в Умоджа на 13 години, след като избягала от дома си, за да не бъде продадена за брак. „Всеки ден се събуждам и се усмихвам на себе си, защото съм заобиколена от помощта и подкрепата на всички тук“, каза Джудиа.

Любопитното е, че за едно село, в което има само жени има и много деца наоколо. Как обаче става това: „Ах“, смее се млада жена, все още харесваме мъжете. Не им е позволено да живеят тук, но ние искаме бебета и жените трябва да имат деца, дори и да не са омъжени."

Лотукой е единственият мъж, който може да бъде срещнат в Умоджа. Той пристига в селото всеки ден преди изгрев слънце, за да пасе стадата.

Децата, дървата и готвенето са женска работа, а мъжете се грижат за животните“, каза ми той, попитан защо жените имат нужда от неговата помощ.

Смешно е, защото тук не се виждат мъже, но има малки деца, което означава, че жените се срещат с мъже навън“, казва той.

Все още има съмнения за селото в околността. В следващото село Самуел, старейшината, казва, че „повечето мъже имат три до четири жени“. „Това е село на жени, които живеят сами, които не са омъжени – някои от тях са жертви на изнасилване, други са случаи на детски брак. Мислят си, че живеят без мъже, но това не е възможно.

Много от тях имат бебета“, продължава Самуел, почуквайки с копието си, за да подчертае мисълта си, „защото срещат мъже в градовете и се съблазняват от тях, а мъжете идват тук през нощта и влизат в колибите им. Никой друг не ги вижда.

Една от жените в Умоджа споделя, че има пет деца, всички с различни бащи. „Не е добре да си неомъжена и да имаш деца в нашата култура“, казва тя, докато пере бебешки дрехи в синя пластмасова кофа. „Но е по-лошо да нямаш. Без деца сме нищо.

С нарастването на общността на Умоджа спомените за една от основните причини за създаването на мястото – като изнасилванията, на които са били подложени от британските войници и гурките – не избледняват. „След като една жена бъде изнасилена, тя вече не е чиста според исляма и културата на Корана. Не е честно, защото това се случва без тяхното желание.“, казва Сами Кания.

Много от жените споделят, че не могат да си представят да живеят отново с мъж, след като са живели в Умоджа. Мери, 34, казва, че е била продадена на 80-годишен мъж за стадо крави, когато била на 16 години. „Не искам никога да напускам тази подкрепяща общност от жени“, казва тя.

Мери показва шепа сух боб, който скоро ще сготви за вечеря. „Нямаме много, но в Умоджа имам всичко, от което се нуждая.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 19 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 1 час

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта