0

Т ео и Флаш обичат да се забавляват.

Може би неслучайно техните „Трепачи”, които спечелиха второ място на фестивала за късометражни филми, заснети със смартфон - Huawei Smartphone Film Festival, бяха определени като най-забавната продукция в конкурса.

Повече от седмица мина от церемонията по награждаване, но емоцията със сигурност още не ги е напуснала.

За бъдещето на киното, технологиите в живота ни и смеха като задължителна част от ежедневието, разговаряме с Тео и Флаш в интервю за Vesti.bg.

Награждаването на "Трепачи"
Награждаването на "Трепачи" Източник: Huawei Smartphone Film Festival

Тео, Флаш, поздравления за второто място на конкурса Huawei Smartphone Film Festival. Държи ли ви още емоцията от фестивала?

Флаш: Силната емоция премина. Нищо не може да се сравни с това да стоиш в пълен киносалон и да трепнеш в очакване как ще реагират хората на филма ти.

Тео: Хубавото на това да правиш комедия е, че веднага разбираш дали филмът се е получил – ако хората се смеят, там където си заложил място за шега, значи всичко е наред.

Какво е да създадеш филм, макар и късометражен, само с помощта на един смартфон?

Флаш: Има своите трудности, но това, че снимахме само с телефон ни помогна да сме по-гъвкави със снимките и да снимаме навсякъде, без да бием на очи.

Тео: За мен е още невероятно колко бързо се развиха технологиите – навремето всички мечтаеха да имат камера, за да могат да снимат филми, сега всеки има киностудио в джоба си. За да се правят филми вече са нужни само идеи и желание.

Според вас бъдещето на киното и фотографията ще приобщи ли и обикновения любител към самия процес на създаване на подобен вид изкуство, именно чрез използването на по-широко достъпна технология?

Флаш: Колкото по-достъпна е техниката, толкова повече неща се правят и повече хора имат възможност да създават неща “от въздуха”. Страхотно е, че живеем във времена, в които всеки може да снима.

Тео: Това, че технологията е достъпна, е нож с две остриета – от една страна всеки ще има възможност да прави филми, от друга – всеки ще прави филми. Ще се случи нещо като при диджействането – в зората на тази култура изискваше много работа да достигнеш даже до начално ниво, сега всеки може да смесва парчета от телефона си.

Колко време ви отне заснемането на „Трепачи” и срещнахте ли трудности в процеса на подготовка на проекта, неговия монтаж и прочие?

Тео: Историята от „Трепачи“ ми се случи преди години и оттогава си мисля, че ще е идеална за късометражен филм. С Флаш разцъкахме концепцията по време на епично пътуване към едно стендъп шоу в Бургас.

Флаш: Планувахме да направим “Трепачи” поне няколко месеца, без да правим каквото и друго по въпроса. След като кандидатствахме с проекта, вече имахме краен срок, а това е най-сигурният начин един артист да завърши проект. Срещнахме трудности, разбира се, те не бяха такива, каквито си представяхме. Така че трябваше да сме дори по-креативни, отколкото очаквахме. Същинската работа по проекта - снимане и монтиране ни отне няколко дни. Но те бяха силно интензивни.

Определиха „Трепачи” като най-забавния проект от конкурса. Какъв обаче е замисълът на вашия филм?

Флаш: Точно това, да бъде забавен. Много държахме да направим филма, както на нас ни харесва. Да не се съобразяваме с неща,  за които смятаме, че трябва или не трябва да присъстват.

Тео: Да, при отсяването на идеите имаше само един критерий: дали е смешно.

Важно ли е да се смеем повече и достатъчно ли го правим според вас?

Флаш: Разбира се, смехът е здраве. Можем да се смеем и повече, но е въпрос на вътрешна преценка. Една и съща ситуация може на един да му се строи комична, а на друг изнервяща. Ние избираме.

Тео: Абсолютно. Трикът в писането на добра комедия е, отношенията между хората да имат логиката на драма, а смешката да идва от контекста, за да не става някаква клоунада.

Колко често се усмихвате и какво ви прави най-щастливи?

Флаш: Аз се смея всеки ден, почти няма ден, в който да пропусна. Често се смея и сам вкъщи на нещата, които ражда ума ми.

Тео: Аз също се смея на всичко около мен. Толкова много безумни неща виждам, че си ги записвам в тефтерчето с идеите, за да не ги забравя.

А колко често карате другите да се усмихват?

Флаш: Непрестанно, за мен е съвсем естествено.

Тео: Аз си разказвам проблемите, а те ми е смеят. Не мога да разбера защо.

Какво ви вдъхновява най-много?

Флаш: Лични истории. Мои и чужди. Когато човек погледне на някоя ситуация през погледа на времето, намира много неща, които не са били там преди.

Тео: Живият живот е най-добрият сценарист. Истината може да е безумна, защото няма нужда от реализъм.

С какво послание бихте се обърнали към читателите на Vesti.bg?

Флаш: Да правят каквото искат, в творчески и личен план. Много често спазваме, без да подозираме, правилата и привичките на всички. Стараем се да угодим, да не изглеждаме странни или различни. Но най-истински въздействаш на останалите, когато си максимално себе си. Бъдете себе си, следвайте собствените си импулси.

Тео: Аз бих добавил да търсят вдъхновението в себе си, не във външни фактори. Накрая откриваш, че няма нужда да чакаш музата – просто се стягаш, правиш първата крачка и почваш да бачкаш. Това е трикът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@