Изрази себе си чрез своя музика
Източник: Петър Дундаков
0

М узиката е изкуство, което говори отвъд думите. Тя е потребност и начин на себеизразяване. За магията на нотите и възможността младите музиканти да разкрият своя вътрешен свят чрез авторска музика разказва в специално интервю за Vesti.bg композиторът Петър Дундаков – създател на саундтрака към филма „Възвишение“ и жури в конкурса за таланти Sounds like you, организиран от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в партньорство с Huawei Consumer Business Group в България.

Музиката е досег до някаква истина. Каква е истината сега, в момента?

Музиката ни среща с реалност, която е много абстрактна, но в същото време силна. Дава ни друга перспектива към живота и едновременно с това ни предоставя свят, в който да живеем и да разбираме себе си и околните по по-различен начин. Музиката може да строи мостове между хората и да обединява. Ако приемем, че изкуства като киното и театъра са базирани на думите, то музиката отива отвъд тях и това я прави много универсален и въздействащ език.

Вие сте композитор на филмова музика. Защо се спряхте точно на нея?

Не си представям себе си като композитор на филмова музика, а по-скоро композитор, който работи в различни полета на музиката. Филмът и изобщо медията в момента са в центъра на вниманието на обществото. Това, което правя като композитор на един авторски концерт на камерна или симфонична музика винаги е по-малко забелязвано от един известен филм. Вниманието към медията е нещо, което е характерно за времето си и това е възможност да популяризираш творчеството си и да представиш музиката си в една малко по-синтетична форма на изкуство. За мен е удоволствие да работя в областта на филмовата музика, но не бих казал, че това изчерпва интересите ми като композитор. Не по-малко важна е и независимата музика. Мисля, че филмът е интересно поле за развитие за един композитор, но и не смятам, че трябва да бъдат ограничавани творческите ни намерения в една-единствена област, а по-скоро трябва да си взаимодействат.

Музиката допринася за цялостното възприемане на дадено изкуство, в случая филмово?

Да, при всички случаи музиката в един филм е водач на подсъзнанието за зрителите. То те насочва към интерпретацията на това, което гледаш, макар зрителите невинаги да си дават сметка както е влиянието на музиката върху сетивата. Ако обаче изчистиш един филм от музиката, особено ако е такъв, който е конструиран така, че музиката да е важна част от филмовия език, то тогава въздействието намалява с 30-40%. В този смисъл музиката е подсъзнателен гид на вниманието и на интерпретацията на зрителя. Естествено, с това не трябва да се прекалява. Често казвам, че един тъжен епизод не се нуждае от тъжна музика, в този смисъл музиката не трябва да преповтаря това, което виждаме на екрана, а винаги да ни дава нещо, което по друг начин не можем да почувстваме. Завършил съм „Композиране“ в Ротердам и също така съм специализирал и филмова композиция и това е едно от нещата, които са в основата на филмовата музика  - тя не толкова препредава това, което е на екрана, а те повежда и ти говори за това, което ще се случи след 20 минути. В този смисъл интелигентното писане на филмова музика действително не е просто музика, а драматургия на музиката и звука. Филмовият композитор не е просто музикален оформител, а е човекът, който също съпреживява и изгражда историята.

Преживяването и съпреживяването ли са нещата, за които ще следите докато сте жури на конкурса Sounds like you, организиран от  Националната музикална академия в партньорство с Huawei Consumer Business Group в България?

Това, което е интересно за мен е да се срещна с музиката на автори, които разказват и изразяват себе си или част от някаква история. Това ми е интересно и важно по принцип – срещата със самите композитори, с различни темпераменти, а заедно с това и реакцията ми към това което изразяват, което достига до мен. В авторството има 2 страни и човек трябва да има уникален собствен език, когато разказва едно нещо. Аз смятам, че трябва да се избяга максимално от клишетата и по някакъв начин винаги това, което правиш да е като за първи път. В същото време да съумееш да го направиш така, че тези, които го слушат или гледат, да могат да го разберат. Това е основата, диалектиката на тези 2 неща, пресичането на авторската творба и възможността да комуникираш, да си разбираем с нея – това е основния ми критерий, когато оценявам нещо.

a
Източник: Huawei

Тоест техните музикални творби са визитната им картичка, която трябва да носи достатъчно заряд и емоция, да е разбираема и да представя част от тях?

За мен това е изкуството по принцип – изразяване на вътрешния свят. Когато спре да бъде това, а се превърне просто в преповтаряне – то губи смисъла си. Често пъти съвременния свят, особено в областта на по-комерсиалните неща, се опитва да преповтаря нещо. Всеки в развитието си преминава през тази фаза, аз също, но смятам, че това, което отличава един истински автор е, че учейки се от опита, който е преди теб, успяваш да направиш крачка и да създадеш нещо, което е твое. И се стремиш към това по начин, по който то да не бъде съвсем неразбираемо. Това по принцип е голяма дилема в живота на всеки един автор, както и голямото предизвикателство да се занимаваш с изкуство – този баланс между това да изразиш нещо дълбоко лично, което не можеш да го изразиш по друг начин, но и да го изразиш по начин, който то да бъде споделено от човека до теб.

Били сте жури и на други конкурси, оценяването обаче тук е по-специфично, ще чуете творбите посредством новите слушалки на TWS Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4. Каква е разликата?

Винаги има разлика в начина, по който слушаш музикално произведение. Не мисля, че това е единствено определящото как да достигне една творба до теб, но при всички случаи светът в който живеем и самата връзка между слушателя и звука, в момента се интерпретират по много различни начини, има много различни възможности. Това е една от посоките, в която ще се развива музиката в последствие – как звукът достига до нас и то не само концертният такъв, а и този звук, който минава през обработка. В този смисъл е определящо, но това не трябва да ограничава авторите. Това са мостове към авторството, а не нещо, което единствено го определя.

Има ли участници, които се открояват към този момент?

Всяко едно произведение се отличава. Трудно е да се оценява, когато става въпрос за изкуство.

Желаещите да участват в конкурса Sounds like you трябва да са на възраст до 30 години. До 22-ри септември те могат да изпратят своя творческа композиция, без ограничения в жанр и стилистика, с която изразяват себе си чрез музиката, в рамките на 60 до 120 секунди. Професионално жури ще избере 10 творби според критериите, подробно описани в Пълните условия на конкурса (линк), като на този етап то няма да знае имената на авторите им. Всеки член на журито оценява индивидуално всяка подадена творба. 10-те композиции, събрали най-висока обща оценка, ще се публикуват в YouTube канала на Huawei Mobile за България, заедно с имената на техните създатели. Победителите ще бъдат обявени на 1-ви октомври – Международния ден на музиката.

Официална страница на конкурса: https://soundslikeyou.info/

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 10 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 11 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 13 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко