Единственият в света Мишлен ресторант за сладолед
Източник: Istock

В света съществуват над 3000 ресторанта с поне една звезда Мишлен, но само един от тях е посветен изцяло на сладоледа – и за да го посетите, ще трябва да пътувате до Тайван, пише CNN

Разположен в тиха алея в град Тайчунг, близо до обсадения с дървета булевард Calligraphy Greenway, Minimal впечатлява с изчистената си тъмна фасада, която драматично контрастира със сладките и цветни лакомства, сервират се вътре.  

Основан през 2021 г. от главния готвач Арвин Уан, ресторантът бе включен в тайванското издание на Michelin Guide през 2024 г., публикувано официално миналия август. Едва няколко месеца след като получи престижната звезда, Уан направи смела стъпка, отразяваща натиска, на който са подложени много готвачи – той премахна дегустационното меню на Minimal, което се предлагаше в отделен отдел за хранене, и избра да продава единствено сладолед за вкъщи.  

„Обмислях това решение още преди церемонията по връчване на звездите за 2024“, казва Уан пред CNN Travel.  

„Винаги съм искал да продавам само сладолед. Дегустационното меню беше временно пътешествие за мен да изследвам вкусовете и възможностите на десертите. Научих много в този процес, което ще ми помогне при създаването на сладоледа. Но поддържането му и услугата около това изискваха прекалено много време и енергия — ресурси, които предпочетох да вложа в сладоледа. Избрах да се съсредоточа върху него.“  

Секцията за хранене на втория етаж на Minimal предлагаше 20 места и креативно седемстепенно меню, фокусирано върху разнообразните температури на ястията – от -5°C до купа с изключително студени ледени кристали при -196°C. Менюто, което стартира през 2023 г., направи силно впечатление на инспекторите на Michelin Guide.  

„Фокусирайки се върху леда и сладоледа, ресторантът умело наслоява вкусове и текстури чрез температурни вариации и креативни съчетания, използвайки уникални местни съставки от Тайван“, се посочва в коментара на Michelin Guide за Minimal.  

„Прецизните вкусове, деликатността и майсторските техники впечатляват и достигат високо ниво, което гарантира звезда Мишлен.“  

Що се отнася до това дали инспекторите все още ще споделят подобно мнение, след като Уан премахна мястото за хранене, самият той признава пред CNN Travel, че цялото допълнително внимание и натоварване са направили невъзможно посвещаването на време на истинската му страст – сладоледа.  

Уан е пленен от магията на студените десерти от детството си.  

Наблюдавайки колко малко са се развили магазините за сладолед в сравнение с ресторантите и баровете, той се амбицира да създаде нещо различно.  

Откакто през 2024 г. Minimal стана първият в света ресторант за сладолед с Мишлен звезда, то се превърна в кулинарна атракция, привличайки любителите на сладоледа от близо и далеч.  

Посетителите се подреждат търпеливо от петък до понеделник, често чакайки над час, докато последната топка сладолед е разпродадена около 16 часа.  

„След като спечелихме звездата, най-голямата промяна за нас е увеличаването на интереса и потока от клиенти“, споделя той, с тон, смесващ гордост и загриженост.  

„Но освен това, не съм се променил много. Искам просто да имам сладоледаджийница. Никой не трябва да чака часове за сладолед или каквото и да е друго ястие.“  

На въпрос дали планира да отвори още магазини, за да намали времето за чакане, Уан споделя, че за момента няма намерение да разширява бизнеса си.  

Това нежелание е разбираемо, предвид сложните вкусови комбинации, които предлага – те далеч не са обичайните сладоледени вкусове.  

Един от десертите му включва зехтин, чай улонг и листа от магнолия. За да извлече максимален аромат, той бавно кондензира накиснатия чай, а млякото се внася под формата на прах с цел да се избегне разреждането на вкуса.   

За компенсиране на загуба на аромата на чайните листа по време на варене се добавя магнолия и зехтин, които придават свежест и сложен вкус.  

„Един сладолед се състои само от четири елемента – мазнини, протеини, захар и течност. Желая да преосмисля всеки от тях и да ги развия до крайност, за да постигна перфектния вкус, без да добавям нищо излишно,“ обяснява Уан.  

Всяка партида сладолед, дори при изпитани и потвърдени рецепти, изисква много дегустация и прецизно настройване. Сложността на производствения процес затруднява Уан и неговия малък екип да произвеждат големи количества.  

„Вместо да рискувам да компрометирам качеството или да пожертвам баланса между професионалния и личния си живот, предпочитам да се фокусирам върху това, което мога да контролирам засега,“ казва той.  

 

Според официалния уебсайт, Мишлен звездата се присъжда въз основа на пет критерия: качество на съставките, хармония на вкусовете, владение на техники, индивидуалност на главния готвач, изразена чрез кухнята, и последователност както в менюто, така и във времето.  

Подчертава се, че звездата се дава изключително за храната на чинията, без да се отчита декорацията, стилът, формалността или качеството на обслужване.  

Уан споделя пред CNN Travel, че продава около 300 чаши сладолед на ден.  

„Не можем да произведем повече от това, което наистина продаваме,“ казва той, докато остъргва кремообразен джелато от ваната.  

„Ароматите и вкусовете се развиват по-пълноценно при повишаване на температурата,“ обяснява Уан.  

„Искам моят сладолед да започне да се разтапя две секунди след като го сложите в устата си, а не веднага. Просто така има по-добър вкус.“

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Каква е пътната обстановка в страната преди двата работни дни

Каква е пътната обстановка в страната преди двата работни дни

България Преди 1 час

Пътищата са проходими при зимни условия, на места е отчетена намалена видимост поради мъгла. Вижте кои проходи са затворени

<p>Новогодишната нощ обещава истинско чудо за 5 зодии</p>

Новогодишната нощ обещава истинско чудо за 5 зодии

Любопитно Преди 2 часа

Новогодишната нощ винаги е малко вълшебна, но за някои зодиакални знаци тя ще бъде особено успешна. Без провалени планове, без излишен стрес и без усещането, че нещо е объркано – всичко ще бъде незабравимо за Лъв, Телец, Рак, Везни и Риби

<p>Почитаме 20 000 изгорени мъченици, какви са обичаите днес</p>

Почитаме 20 000 изгорени мъченици, какви са обичаите днес

България Преди 4 часа

Според поверията днес се канят гости

Владимир Путин

Путин: Русия ще постигне целите си в Украйна със сила, ако Киев не иска мир

Свят Преди 4 часа

Думите на Путин, изречени в събота и разпространени от държавната информационна агенция ТАСС, последваха мащабна руска атака с дронове и ракети

<p>Зеленски пристигна в САЩ за разговори с Тръмп</p>

Зеленски пристигна в САЩ за разговори с Тръмп

Свят Преди 4 часа

Dвустранните разговори са насрочени за днес по обяд местно време и ще се състоят в частната резиденция на Тръмп „Мар-а-лаго“ в щата Флорида

Почивни и празнични дни през 2026 г. - най-добрите комбинации за отпуск

Почивни и празнични дни през 2026 г. - най-добрите комбинации за отпуск

България Преди 5 часа

Какво ни очаква в календара за 2026 г. - колко дни ще работим и колко ще почиваме. Никога не е прекалено рано да започнем, да планираме следващата отпуска

Най-необикновените къщи по света, които очароват туристите

Най-необикновените къщи по света, които очароват туристите

Любопитно Преди 5 часа

Танцуваща къща, Крива къща, Сграда с кошници, Сграда „Горска спирала“ , Фюзелажна къща на Boeing 727 са част от шедьоврите, често пренебрегващи прави ъгли и познати форми, които се превръщат в задължителни атракции за туристите

5 духовни причини, поради които виждате змии в сънищата си

5 духовни причини, поради които виждате змии в сънищата си

Любопитно Преди 5 часа

В различни култури – от хиндуизма до тези на коренните американци – змията винаги е била същество с дълбоко духовно значение, символизиращо всичко – от трансформация и прераждане до скрити страхове

<p>Колко алкохол е твърде много през празниците?</p>

Колко алкохол е твърде много през празниците, според експерт

Любопитно Преди 5 часа

Празниците наближават, а с тях и поводите за едно питие, или пет

Внимание! Опасно време в неделя - оранжев и жълт код за цяла България

Внимание! Опасно време в неделя - оранжев и жълт код за цяла България

България Преди 5 часа

Вижте прогнозата за времето за следващите няколко дни

Огнено кълбо над Фуджи: Метеор озари небето в Япония

Огнено кълбо над Фуджи: Метеор озари небето в Япония

Любопитно Преди 13 часа

Метеор с ярка, многоцветна светлинна следа озари небето над планината Фуджи и бе заснет от камера в Хирацука, като кадрите се разпространиха онлайн и предизвикаха интерес сред астрономи и потребители в социалните мрежи

Макрон: Руските удари по Киев показват липса на мирни намерения

Макрон: Руските удари по Киев показват липса на мирни намерения

Свят Преди 14 часа

В разговор със Зеленски Макрон подчерта „контраста“ между „желанието на Украйна да изгради траен мир и решимостта на Русия да продължи войната, която тя започна“

Дъщерята на Гордън Рамзи се омъжи за олимпиеца Адам Пийти

Дъщерята на Гордън Рамзи се омъжи за олимпиеца Адам Пийти

Любопитно Преди 15 часа

Дъщерята на Гордън Рамзи – Холи, се омъжи за олимпийския шампион по плуване Адам Пийти на церемония в абатството Бат, сред известни гости като семейство Бекъм, а самият Рамзи я отведе до олтара и сподели, че „не би могъл да бъде по-горд баща“

Зимна буря удари Швеция: Мъж загина, 40 000 домакинства са без ток

Зимна буря удари Швеция: Мъж загина, 40 000 домакинства са без ток

Свят Преди 15 часа

Студеното време също така е причинило широко разпространени транспортни проблеми