Четири стъпки към по-здрав и устойчив организъм през зимата
Източник: Oriflame
0

К олкото и да не ни се вярва, вече е септември. Слънцето още топли, настроението е все още лятно, но във въздуха се усеща, че идва друг сезон. Скоро въздухът ще стане хладен, ще ни се иска да стоим повече някъде на топло, а вирусите и настинките ще станат по-чести спътници на живота ни. И както навремето хората са се подготвяли за зимата още от лятото, осигурявайки си запаси от зеленчуци, плодове и други храни, така и сега е редно да положим някакви усилия, за да посрещнем и изкараме студения сезон по-лесно.

Разбира се, съвременният живот по нищо не прилича на този отпреди 100 години – сега имаме и отопление, и всякакви хранителни продукти на разположение целогодишно, но организмът ни повече от всякога има нужда от укрепване преди слънцето да е станало по-оскъдно за няколко месеца напред.

Казано накратко – сега е моментът да се подготвим физически и душевно за идващия есенно-зимен сезон. Предлагаме ви няколко стъпки, в които това може да се случи по лесен и приятен начин.

Тялото е моят храм

Домът е крепост, а тялото – храм, който пазим чист. Колкото и образно да е това описание, то отговаря съвършено на действителността. У дома се чувстваме защитени, а тялото е извор на енергия, вяра и сили, затова трябва да се грижим добре за него и да не допускаме, колкото е възможно, в него да проникват лоши сили, тоест вируси и патогени. Зимата е сезонът, в който тялото е уязвимо поради липсата на слънце, прекарването на повече време на закрито и по-бедната на нутриенти храна. Ако сте били мъдри и сте си направили запаси от летни хранителни продукти, ще имате един източник на минерали и витамини, но със сигурност няма да можете да си набавите всичко необходимо само от тях.

Източник: Oriflame

Тогава насреща ни идва помощта отвън под формата на хранителни добавки, които ни осигуряват всичко необходимо, така че организмът ни да е устойчив през тъмните и студени месеци от годината. Ще акцентираме на две от тях, които имат потенциала да дадат сили на тялото ни да се бори успешно с вируси и настинки, да укрепне и да бъде подготвено за идващия сезон – това е добре познатото рибено масло и веществото астаксантин.

Рибеното масло отдавна е известно като средство за укрепване на имунитета, за поддържане на добро зрение и нормалното функциониране на мозъка, както и за здравето на кожата. Омега 3 Wellosophy от Oriflame е висококачествена хранителна добавка с рибено масло, богато на двете есенциални мастни киселини - омега-3 EPA и DHА.

Източник: Oriflame

Двете мастни киселини се съдържат в по-мазните риби, като сьомга, скумрия, сардини и херинга, но за да си ги набавите от тях, трябва да си осигурявате поне по две порции седмично.

Съставките в меките гел капсули на Wellosophy, произведени в Швеция, са с естествен произход, не съдържат изкуствени оцветители и подсладители, аромати, глутен и консерванти.

Астаксантинът пък е мощен природен антиоксидант и представлява червен пигмент, част от група каротиноиди. Присъства в някои видове водорасли и е причина за червения цвят на месото на сьомгата. Той предпазва клетките от вреда и оказва положителен ефект върху функциите на имунната система, а за да добиете представа за силата му, е достатъчно да знаете, че естественият астаксантин е 4,9 пъти по-мощен от бета-каротина, 110 пъти по-мощен от витамин Е, 800 пъти по-мощен от CoQ10 и 6000 пъти по-мощен от витамин С.

Източник: Oriflame

В добавката Астаксантин & екстракт от боровинки Wellosophy от Oriflame астаксантинът е комбиниран с екстракт от синя боровинка и витамин С и Е – и трите известни със силната си антиоксидантна защита и подкрепа за имунитета.

Този продукт би спомогнал защитата на клетките от свободните радикали и са чудесно допълнение към балансирания хранителен режим, можейки да окаже подкрепа на тялото в борбата с оксидативния стрес, който е главният отговорник за стареенето и вредите, които той нанася на органите ни. Капсулата отново не съдържа изкуствени консерванти, аромати, оцветители, подсладители или захар.

Разходки на слънце

Източник: iStock/Getty Images

Най-хубавото време за събиране на слънчеви лъчи е именно този преходен период преди тежката есенно-зимна обстановка. Слънцето сега не пари така, както през юли, въздухът е чист и прохладен и въобще всичко предразполага към по-дълги и приятни разходки сред природата. Сега е моментът да изкачите някой връх, да си направите пикник на поляна, да си организирате излети с децата. Използвайте всеки свободен момент, за да излизате на чист въздух и слънце – тези усилия ще ви се изплатят през зимата, когато натрупаният витамин D ще помага да минавате през сезонните инфекции по-лесно.

Зеленчуци, който не яде

Източник: iStock/Getty Images

Есента е вероятно най-изобилният на плодове и зеленчуци сезон – буквално има от всичко (или почти всичко). Праскови, грозде, смокини, боровинки, дини и пъпеши, и много видове зеленчуци ни помагат да разнообразяваме менюто си, да го правим богато и да черпим от естествените минерали и витамини, които тези храни съдържат. Съветваме ви да се запасите и за зимата – замразете си плодове и зеленчуци, направете си компоти и въобще – използвайте всички начини да си затворите малко от лятото и есента в буркани, така че през зимата да имате достъп до хубава храна.

Домът е моята крепост

Когато навън стане студено и неуютно, преоткриваме комфорта на дома. Сега е моментът да организирате дребни промени, които ще направят престоя у дома още по-приятен в следващите месеци. Някои от тях могат да бъдат и съвсем елементарни – да си обособите кът за четене и релакс, да смените дамаските на мебелите, да пренаредите някоя стая, така че просто да имате лека промяна в интериора.

Все още имате време дори за дребни ремонти – пребоядисване на стая и смяна на мебели могат да бъдат направени буквално за седмица, а ако се организирате по-добре, може да направите и нещо по-голямо, като смяна на дограмата, което решава големи проблеми с топлината в помещенията.

Източник: iStock/Getty Images

Помислете си как бихте искали да се чувствате тази зима вкъщи и действайте смело. Понякога и съвсем дребните подобрения ни карат да се чувстваме много по-добре в студените месеци.

Така, връщайки се на началото на този текст, вече можем да кажем, че сме спокойни в посрещането на новия есенно-зимен сезон. Знаем как да съберем последните силни слънчеви лъчи, как да вземем и съхраним възможно най-много полезни вещества от изобилната и свежа лятна храна, как да превърнем дома си в уютно място за оттегляне, когато зимата се настани трайно и как да предпазим тялото си от оксидативен стрес, така че да е устойчиво на вируси и инфекции.

И нищо друго не ни трябва, освен да започнем подготовката още сега, защото, както чудесно знаем дори от приказките, който се е подготвил добре през лятото, ще изкара зимата много по-лесно и приятно.

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко