-
Салата Уолдорф (САЩ)
Оскар Чирки, легендарният швейцарски готвач в хотел „Уолдорф-Астория“ в Ню Йорк, първоначално е разработил тази рецепта за салата Уолдорф, използвайки само три съставки: ябълки, целина и майонеза. Рецептата на New York Times добавя щипка лимон, но освен това остава вярна на оригиналната рецепта, публикувана за първи път през 1896 г. Тази оригинална рецепта изисква две обелени сурови ябълки, нарязани на малки парченца, смесени с нарязана целина и овкусени с „добра майонеза“. Едновременно пикантна, хрупкава, кремообразна, сладко-кисела, салатата е еволюирала леко, за да включва орехи (добавени през 20-те години на миналия век), а по-късно стафиди и грозде, и дори маршмелоу и яйца.
iStock/GettyImages