Уволнен от МВР: Стотици са подслушвани незаконно
Тончо Михайлов   
Източник: БГНЕС
182

Съществува реална хипотеза, в която може в рамките на законно разрешеното подслушване да се извършват незаконни подслушвания. Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване са стотици, твърди бившият директор на ОД на МВР Стара Загора ген. Тончо Михайлов в обширно интервю за БГНЕС.

Самият Тончо Михайлов, оглавявал дирекцията 10 години, бе уволнен от МВР през септември 2009 г. със заповед на министър Цветан Цветанов именно след скандал за подслушване.

Тончо Михайлов и служителят в ОД на МВР Слави Славов бяха обвинени от Районната прокуратура в Пловдив за незаконно подслушване и видеонаблюдение на висши контролни органи от МВР.

Цветанов заяви тогава, че в полицейската дирекция са били монтирани подслушвателни устройства в кабинета, в който са били настанени инспектори, проверяващи за нарушения шефа на областната дирекция Тончо Михайлов.

"Бръмбарите" били открити след сигнал, заради който на място са изпратени експерти от ДОТИ. Подслушвателното устройство било сложено през 2004 г., а според обвинението Тончо Михайлов е склонил техника на дирекцията да монтира апаратурата и лично му я е дал.

Другото обвинение срещу Михайлов е, че през 2008-2009 г. съзнателно допуснал трима полицаи от дирекцията и местен бизнесмен да създадат престъпна група.

В интервюто за БГНЕС сега Тончо Михайлов обяснява как в рамките на законното подслушване може да се извършват злоупотреби:

"Една бланка за искане на подслушване включва няколко реквизита. В дясно отгоре пише министър на вътрешните работи, в ляво съдия, отдолу е диспозитивът на извършеното престъпление. Там се посочва, че се иска даден човек да се подслушва, за да се изясни цялостната му престъпна дейност, посочва се името на човека и телефоните му.

Обаче отдолу пише: "но ползва и...". Там изреждаме 7-8 телефона, които не са персонифицирани, които не е казано на кого са, а тези телефони са на лица, които нямат нищо общо от този вид дейност", обяснява генералът.

Телефоните, които са изредени след въпросното "ползва и..." са на други лица. "Примерно мъжът ви е политик, а сте колега на лице, което е засечено в криминална дейност, понеже е така, пишем: "лицето ползва и .... (номера на вашия телефон). След като е сложен вашият номер, така започва да се събира и информация за политика".

"Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване са стотици", твърди Михайлов.

Той е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) няма хипотеза, която да разрешава да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението. Преди, когато се купуваха СИМ карти без лична карта, това е било възможно.

В момента, в който се промени законът и всички СИМ карти са персонифицирани, тогава, когато картата на някого може да попадне там, то тя трябва да присъства с името на човека, а ако е така, то трябва да се иска разрешение и за нея, посочва генералът.

Според него сигналът на Станишев е напълно основателен и представлява юридически казус, на който трябва да се направи ревизия от 2009 г. досега и юристите да кажат - това престъпление ли е, има ли такава хипотеза в ЗСРС, че могат да се подслушват хора, без да имат нищо общо с такъв вид дейност.

Михайлов също казва, че е бил подслушван при това незаконно по неговото дело. Там са били 5 човека, за четиримата имало разрешение за послушване. Ето юридически казус - четири разрешения, подслушвал си пет човека, посочва Михайлов.

По думите му Цветанов е използвал всякакви възможни методи за подслушване, за да събира информация и да я използва срещу някого.

Генералът говори още за поръчки за натиск върху неудобните, некомпетентност и борба не с реална, а с режисирана престъпност.

"В момента върви една реклама за цифровизацията – това, което е станало в МВР, е в резултат от Цецовизацията", казва той.

Михайлов дава за пример случай с кмета на Гълъбово – Николай Тонев, като твърди, че Цветанов е казал, че пречи "защото той го е превърнал на бащиния и т. н.".

Тончо Михайлов отишъл на среща и видял как хората в Гълъбово са в правото си, водил се протокол от срещата и този протокол бил изпратен на вътрешния министър. "Той побесня, той каза: значи ти не искаш да свършиш работа. Тази поръчка към ден днешен има своето развитие – кметът на Гълъбово, заедно с общинския съвет са организирана престъпна група, която е вкарана в съда, на която има хиляда ревизии извършени и тези ревизии са установили липса - 65 лв.! Разбирате ли колко години вече се върти това дело – ето това е поръчка, това са поръчковите дела", твърди Михайлов.

Емоционално заявява, че МВР никога не е била в по низвергнато положение, защото "министър Цветанов в стремежа си да налага политическата си воля, той или те - са готови да смачкат всичко по пътя си, само и само да бъде наложена, а зад тази политическа воля смея да твърдя стои неговата лична и в дълбочина и личен интерес". Михайлов си го обяснява с това, че инвеститорите от ТЕЦ-овете са се обаждали на Цветанов, а и не само на него, за да искат помощ. "Не само на Цветанов и на Борисов и затова идва отгоре заповедта", каза той. А иначе и на инвеститорите е обяснявал, че органите на местна власт не са подчинени на централната. Те дори и започнали да водят друга политика с тази община, направили детски градинки, площадки, например. Това е според мен начинът на разбиране, а не да смачкаш човек, казва генералът.

Той посочва и друга политическа поръчка, която е искана от него - за бившият директор на "Мини Марица Изток" Иван Марков, който по това време бил мажоритарен кандидат на БСП за изборите.

Тончо Михайлов казва още в интервюто, че иска да докаже на Цветанов, че "не разбира от тази работа, командва машината неадекватно, харчи много пари на данъкоплатеца и освен това се хвали с грешките си".

Така например големите операции, с които се хвали пред партньорите в чужбина - в международен план ни дискредитират, защото дадени хора се хващат след чужда заповед, смята бившият шеф на ОД на МВР.

"Всичките операции – яхти, хероини, нас в международен план ни дискредитират, а Цветанов се хвали – ето защо той не успя да издържи изпита за Шенген. Това е един от най-големите недостатъци и вреда на България, които той е нанесъл", казва Михайлов.

Коментари 182
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

182 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 11 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 29 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 10 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 12 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 13 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи