17

А нкара планира изграждането на атомна електроцентрала в Тракия, близо до българската граница и смята да даде поръчката на за строежа на китайки компании.

ВИЖТЕ ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ В СНИМКИ

„Виждаме, че най-подходящата локация е Тракия, след инженерните проучвания ще определим конкретното място. Първа е АЕЦ „Аккую” (съвместен проект с Русия), с волята на Аллах искаме да построим втората в Синоп с японското правителство. За третата в Тракия ще вървим с китайците, мястото все още не е ясно. Има 28-30 критерия за това и е важно да се съобразим с опазването на околната среда, както и да е близо до водни ресурси. В региона на Истанбул, Тракия и Мармара е най-интензивното потребление на електроенергия”, коментира турският министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от „Хюрриет“.

Какво печели Русия с АЕЦ в Турция

Турция ще строи трета АЕЦ

Ердоган: Турция е готова да построи самолетоносачи

Според Дьонмез Китай в момента е една от водещите държави в изграждането на атомни електроцентрали и е пределно наясно с трансфера на тази технология.

„Историята с навлизането на ядрената енергетика в Турция е дълга. Под ръководството на г-н президента (Реджеп Ердоган) тази мечта обаче се сбъдна. Нашата цел е да пуснем в експлоатация първия си реактор през 2023 г. и не става въпрос само за производството на енергия. По отношение на ядрената технология имаме други програми, като например развитието на подходящите за това наши човешки ресурси”, коментира енергийният министър.

Тракийският регион в Турция обхваща Одрин, Къркларели, Текирдаг, Истанбул и Чанаккале. При Одрин се събират реките Марица, Арда и Тунджа.

През 2015 г., ден след визитата на българския премиер Бойко Борисов в Истанбул, турският министър на енергетиката и природните ресурси в служебното тогава правителство Али Ръза Алабоюн обяви, че Турция е готова с плана за АЕЦ на километри от границата с България.

Беше сключен и меморандум за разбирателство с китайски компании и с американската Westinghouse, интерес прояви и Япония. Тогава като място за изграждането на следващата турска АЕЦ се сочеше малкото курортно градче Инеада, недалеч от Резово. След протести на местните жители плановете за строеж там бяха спрени.

Турският енергиен министър коментира също, че Турция продължава със сондажите за нефт и газ в Източното Средиземноморие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@