399
Си ийският апелативен съд освободи от ареста Алексей Петров, като измени мярката му за неотклонение на домашен арест.

Бившият служител на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) беше задържан на 10 февруари в София при полицейска акция "Октопод".

Днес съдът потвърди, че

няма организирана престъпна група "Октопод" от осем души
.

Според съда има организирана престъпна група само от трима души - Марчело Джотолов, Алексей Петров и Антон Петров.

Няма и достатъчно данни за разгласяване на информация, която е била държавна тайна, посочи още съдът.

Градският съд на София прецени, че

единствените две обвинения
,

по които има обосновано предположение, че са извършени от Алексей Петров и затова той трябва да остане в ареста са за рекет и изнудване срещу Георги Цветанов от 1998 г. и Валентин Шотев от 2000 г.

Съдът се мотивира, че новопоявилите се обстоятелства и привличането на двамата като свидетели могат да породят отново агресивно поведение от страна на Петров към тях.

Адвокатът на Петров Ина Лулчева поиска към делото да се подходи като към всички останали дела и съдът да прецени дали има реална, а не хипотетична опасност той да извърши престъпление. Според нея е смешно да се твърди, че Алексей Петров може да въздейства на Георги Цветанов и Валентин Шотев, тъй като те са дали вече показания.

В началото на делото прокуратурата посочи, че е изпратено писмо от наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, в което е поискано защитата на Алексей Петров до три дни да посочи, в коя болница той да се лекува. Градският съд на София поиска това от държавното обвинение, след като отказа да промени мярката му за неотклонение.Така миналата неделя стана ясно, че според съда

Алексей Петров трябва да бъде опериран
,

но да остане под стража.

Днес, когато адвокатите обжалват мярката му за неотклонение пред по-горна инстанция, адвокатът на Петров Васил Василев каза, че те няма да участват в това "извращение" на правото, а и на човещината и затова, макар да са получили писмото не са посочили болница. "Не мога да приема за нормално това, което се твърди, че на Алексей Петров трябва да му се устрои нещо като арест в болницата, тъй като това е нечовешко и унизително отношение", категоричен бе адвокатът.

"Девети месец съм в ареста и за първи път не ми се налага да доказвам, че не съм октопод на прехода. Изфабрикуваният октопод трябваше да обслужва определени интереси и да се отклони вниманието от истинския", каза по-рано днес Петров пред САС.

Бившият съветник в ДАНС смята, че съчинителите на делото му не са постигнали целите си и "сега подобно на методите от друга епоха, за да се оправдае арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор", допълни Петров.

По-късно пред журналисти Петров  заяви: "Не съм рекетьор от '90-те години на миналия век, което доказано се знае, включително и от министър-председателя". И в съдебната зала Петров обясни, че е бил един от малкото, които в онези години на силови структури, си е позволил да се опълчи.

"Усилията, в които беше впрегната и цялата държавна машина за събирането на доказателства, се оказаха непосилни за разследващите", каза той пред апелативните магистрати. Петров каза, че

здравословното му състояние е сравнително добро


към момента.

Адвокатите на Петров заявиха, че няма друг случай през последните 20 години, при който човек да се държи осем месеца в ареста за предполагаеми престъпления от преди 10 и 12 години.

Срещу "парична гаранция"  от шест хиляди лева САС пусна от ареста Митко Лебешковски, задържан при полицейската операция "Наглите", свързана с някой от най-знаковите отвличания в страната.

Според апелативните съдии "единственото доказателство" за престъпление на Лебешковски е това, че е пазил къщата на Ангел и Камелия Бончеви.

Решението е окончателно.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@