19

П резидентът Румен Радев държа реч пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице.

Държавният глава заяви: „България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение,

по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси“.

„Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места“, посочи българският държавен глава. „Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев.

„България има консолидирана позиция - приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от Парижкото споразумение за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания, защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интереси и възможности“, категоричен е президентът.

„За нас това означава

запазване на работни места във въгледобива, защита на нашата конкурентоспособност и на нашата независимост в енергетиката“,

посочи Радев. Той отбеляза в отговор на въпрос, че България трябва да бъде много по-активна и да използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката и внедряването на нови екологично чисти форми на енергия, нов екологично чист транспорт и индустрия.

„Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна и предсказуема енергия,“ подчерта Радев. „В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, за пътя на руските доставки на газ за България, а и за самия ЕС“, коментира президентът.

Той припомни предложението си към руския президент Владимир Путин - пряка доставка към ЕС,

т. нар. Български поток, който да гарантира сигурността на доставките за Европа, и допълни, че само така България ще може да бъде един независим енергоразпределителен център.

„България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото. Ние сме напът да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20% за 2020 г. в сравнение с 1990 г.“, посочи президентът. Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49% в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4% в сравнение с предходната 2015 г.

„България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата

за пълното прилагане на Парижкото споразумение“, коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат. „През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб“, каза държавният глава. Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

„Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите“, заяви още президентът Румен Радев.

Той декларира, че

България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение,

които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички. „Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели“, посочи Радев.

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

Нено Димов
Нено Димов Източник: БГНЕС

Позицията на президента беше подкрепена и от министъра на околната среда Нено Димов, който заяви пред журналисти в Катовице: „Договореното в Парижкото споразумение трябва да се следва, но по-високи амбиции към днешна дата България не може да подкрепи“. По думите на Димов тези амбиции ще дадат резултат през следващите десет години и първо трябва да видим какъв ще бъде той, преди да говорим дали амбициите трябва да се завишат или посоката да е различна.

„Така или иначе

защитата на на българската енергетика е важна, защото това е елемент на националната сигурност,

това е въпрос да запазим тока по-евтин за българските граждани и българската икономика“, коментира министърът. Той отбеляза, че единната позиция, която изразява българската държава, е добра основа за развитие.

Нено Димов посочи, че преструктурирането на енергетиката не е процес, който може да стане за една нощ. Той припомни, че Министерството на енергетиката е започнало с програма за преструктуриране на енергетиката, така че това е посока, в която при всички положения ще се развиваме. „Но нека вървим стъпка по стъпка, за да имаме устойчивост“, допълни Димов.

На въпрос за замърсяването на въздуха в София министър Димов каза, че е информиран, че през изминалите две денонощия има превишаване на нормите. „Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона, но това не е достатъчно“, коментира той. „Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи – в седем града тази година постигат средногодишните и средноденонощните норми за качеството на въздуха“, посочи министърът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@