9

П рокуратурата започва проверка по случая от 13 юли на Летище "София“. Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"На 13 юли на Летище "София“ е извършена паспортна проверка само на пилота на частния самолет, на останалите негови спътници не", заяви тя.

Миналият петък самолет излетя от Летище "София“ без да бъде проверен. Машината е излетяла от Габрово с междинно кацане в София, но крайната дестинация е била в Гърция.

"Основната линия, по която работим не е незаконно преминаване на границата, а престъпления по служба, извършени от служители на летището“, обяви Арнаудова.

"Данните, които са събрани от "Гранична полиция“ се изчерпват със снемане на обяснение на двама служители на летището и пътувалите в самолета“, посочи говорителят на главния прокурор и допълни, че прокуратурата разполага и със записи от камери на летището.

"Трябва да се установи какъв е обичайният механизъм, по който се осъществява пристигането на частни самолети на летището и тяхното излитане“, обясни Арнаудова. "Това е процедура, която не би следвало да бъде като тази за обикновените полети“, подчерта тя.

Собственикът на излетелия самолет без проверка: Не се чувствам виновен

На 17 юли стана ясно, че самолет е излетял без да му бъде направена задължителната проверка от гранична полиция.

Това се е случило на 13 юли - в петък, но информацията беше оповестена този вторник от главния секретар на МВР Младен Маринов.

Неизвестно бе по каква причина наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил гранична полиция, посочи нейният директор Светлан Кичиков и подчерта,че това е сериозна грешка.

Представители на летищните оператори и гранична полиция се събраха на съвещание още на следващия ден, а за грубото нарушение бе започнато разследване.

Изпълнителният директор на летището Владимир Рапонджиев обяви: "Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности“. Служителят, който е с дългогодишен опит в дейността, в момента е с отнет пропуск.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@