Приеха Закона за отнемане на незаконно придобито имущество
Приеха Закона за отнемане на незаконно придобито имущество   
Източник: БГНЕС - архив
60

Народното събрание най-накрая прие окончателно на второ четене Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Това стана късно вечерта в четвъртък. Законопроектът беше обсъждан и гласуван в продължение на пет пленарни заседания.

Последното гласуване беше дали законът да влезе в сила в рамките на три или шест месеца. Депутатите приеха тримесечен срок.

В двумесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание трябва да избере, а президентът и министър-председателят да назначат членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това гласуваха депутатите при приемане на текстове от закона.

Мандатът на членовете на сега действащата Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност се прекратява с избирането, съответно назначаването на членовете на новата комисия.

Парламентът прие да се отмени действащия сега Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Неприключилите до влизането в сила на закона проверки и производства за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност се довършват при условията и по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

За последните гласувания в НС пристихнаха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт, защото

ние си бяхме донесли оставката, ако не гласувате закона,

коментира премиерът от парламентарната трибуна след гласуването.

Депутатите приеха кръга от престъпления, при които при повдигнато обвинение се извършва проверка на лицето за незаконно придобито имущество. С последната редакция на текста се изключват престъпленията, които са маловажни случаи.

Проверката започва и когато лице не е било привлечено като обвиняем за престъпление поради това, че е отказано образуване на наказателно производство или образуваното наказателно производство е било прекратено, реши парламентът. Предвижда се проверката да започва и когато наказателното производство е прекратено, тъй като деецът на престъплението е починал.

Проверката започва и когато наказателното производство е спряно и лицето не може да бъде привлечено като обвиняем, тъй като след извършване на престъплението е изпаднало в краткотрайно разстройство на съзнанието, притежава имунитет или е с неизвестен адрес и не може да бъде намерено.

По-рано същата вечер депутатите приеха сделките, извършени с незаконно придобито имущество, да са недействителни по отношение на държавата и даденото по тях да подлежи на отнемане, когато са безвъзмездни с физически или юридически лица.

Според приети текстове недействителни са и възмездните сделки с трети лица, ако те са знаели или са могли да предполагат, че имуществото е незаконно придобито или са придобили имуществото с цел прикриване на незаконния му произход или на действителните права, свързани с него.

На отнемане подлежи и незаконно придобито имущество, което лицето е прехвърлило

през проверявания период на съпруг, на лице, с което се намира във фактическо съжителство, на бивш съпруг, на роднини по права линия без ограничение в степените, на роднини по съребрена линия - до четвърта степен включително, и по сватовство - до втора степен включително.

Отнема се и имущество прехвърлено или внесено като вноска в капитала на юридическо лице, ако лицата, които управляват или контролират юридическото лице, са знаели или от обстоятелствата са могли да предположат, че имуществото е незаконно придобито, гласува парламентът.

Според закона до доказване на противното, за движими вещи и парични средства на проверяваното лице се смятат и тези, намерени у него, в жилището му или в други собствени или наети от него помещения, превозни средства, каси или сейфове.

Незаконно придобитото имущество се оценява по действителната му стойност към момента на придобиване или отчуждаване. Ако е установено, че цената, посочена в документ за собственост, не е действително уговорената или липсва цена, имуществото се оценява към момента на придобиването или отчуждаването му.

Правата на държавата по този закон се погасяват с изтичането на

15-годишна давност,

решиха депутатите. Отхвърлено беше искането на Христо Бисеров от ДПС давността да е 10 години. Тя започва да тече от датата на придобиване на имуществото.

В случаите, когато незаконно придобитото имущество е било частично или изцяло преобразувано в друго имущество, на отнемане подлежи преобразуваното имущество, гласуваха депутатите. Когато имуществото липсва или е отчуждено, се отнема паричната му равностойност.

Парламентът прие да може да се сключва спогодба между Комисията за отнемане на незаконно имущество и проверяваните от нея. Страните могат да сключат спогодба, с която да се отнеме не по-малко от 75 на сто от имуществото или паричната му равностойност, решиха депутатите. Спогодбата се одобрява от съда, ако не противоречи на закона и на добрите нрави. Тя има последиците на влязло в сила решение от деня на одобряването й и не подлежи на разваляне.

Предвидено беше да се отнема не по-малко от 80% от незаконно придобитото имущество, но депутатите приеха предложението на Янаки Стоилов от Коалиция за България за 75 на сто. Според председателя на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов /ГЕРБ/, ако се отнема 80% от имуществото, санкцията ще е по-голяма, но при 75% ще има по-голям стимул за сключване на спогодба.

Решено беше комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество да предявява иск за отнемане пред окръжния съд, в района на който е постоянният адрес на проверяваното лице, в срок до три месеца от налагане на обезпечителните мерки. Съдът отменя служебно или по искане на заинтересованите лица наложените върху имуществото обезпечителни мерки, ако комисията не представи доказателства, че е предявила иска в законния срок.

Според други приети днес на второ четене текстове се създава

Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество.

Имуществото, за което е взето решение за продажба, ще се продава от Националната агенция за приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Парламентът реши още, че всяко лице, претърпяло вреди от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органите ина длъжностните лица по този закон, извършени при или по повод изпълнение на правомощията или службата им, може да предяви иск за обезщетение срещу държавата при условията и по реда на Законаза отговорността на държавата и общините за вреди.

Прецизирайки други текстове, парламентът реши

"значително несъответствие" да е онзи размер на несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв.

за целия проверяван период.

Парламентът задължи Комисията за отнемане на незаконно имущество да води регистър на проверяваните и на запорираното имуществото.

Имуществото, върху което е наложено обезпечение, може да се остави за пазене на проверяваното лице или на лицето, което държи имуществото към момента на налагане на обезпечителните мерки. По искане на комисията съдът назначава за пазач на имуществото друго лице, като определя възнаграждението му. Движимите вещи с историческа стойност се предоставят за съхранение в Националния исторически музей или в друг музей.

Тези, които са с научна стойност се предоставят за съхранение в Националната библиотека, в съответния институт на БАН или в университет. Благородните метали, скъпоценни камъни и изделия от тях се предоставят за съхранение в БНБ. Движимите вещи с художествена, антикварна или нумизматична стойност се предоставят за съхранение на Министерството на културата, а екзотични животни и растения се предоставят на зоологически градини и други институти.

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

United Media назначава Джордж Макрис за програмен директор

United Media назначава Джордж Макрис за програмен директор

България Преди 1 час

Той е с богат опит в бизнес развитието, програмната стратегия, проучванията и маркетинга

Малки деца откраднаха кола в Криводол и катастрофираха

Малки деца откраднаха кола в Криводол и катастрофираха

България Преди 1 час

Малолетният шофьор загубил управлението на автомобила

Рупърт Мърдок се оттегля от медийната си империя

Рупърт Мърдок се оттегля от медийната си империя

Свят Преди 3 часа

Синът му Лаклан ще стане едноличен председател на медийната империя

България спира вноса на руски суров петрол

България спира вноса на руски суров петрол

България Преди 3 часа

Опозиция и подкрепящи управлението взаимно се обвиниха в действия под чужд натиск

Алексей Петров

По две версии за убийството на Алексей Петров работи МВР

България Преди 3 часа

Какво още каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев

Мнозинството не иска САЩ да дават оръжия на Украйна

Мнозинството не иска САЩ да дават оръжия на Украйна

Свят Преди 3 часа

55% смятат, че Конгресът на САЩ не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна

"Кралица!": Ирина Шейк предизвика фурор на модно ревю в Милано

"Кралица!": Ирина Шейк предизвика фурор на модно ревю в Милано

Любопитно Преди 3 часа

Видео от безупречната разходка на Шейк се появи в акаунта на британския Vogue

Защо нощното небе става все по-ярко: Феноменът Noctalgia

Защо нощното небе става все по-ярко: Феноменът Noctalgia

Любопитно Преди 3 часа

Загубата на тъмнината в нощното небе е нещо тревожно както за хората, така и за природата

Отстъпление от забраните за украинско зърно

Отстъпление от забраните за украинско зърно

Свят Преди 4 часа

Украйна обяви, че ще проведе разговори с Варшава през следващите дни

Христо Стоичков и още четири спортни величия се събират на сцената на „С Рачков всичко е възможно“

Христо Стоичков и още четири спортни величия се събират на сцената на „С Рачков всичко е възможно“

Любопитно Преди 4 часа

Специален гост в шоуто ще бъде и музикалната легенда Васил Найденов

Ескалация на протеста на "Възраждане", атакуваха загражденията

Ескалация на протеста на "Възраждане", атакуваха загражденията

България Преди 4 часа

Последва сблъсък с полицията край Паметника на Съветската армия

Снимката е илюстративна

Обвиняват петима българи в шпионаж в полза на Русия във Великобритания

България Преди 4 часа

Те ще се явят във вторник пред Уестминстърския магистратски съд

Млад мъж се удави на плаж в „Слънчев бряг”

Млад мъж се удави на плаж в „Слънчев бряг”

България Преди 5 часа

Жертвата е на 26 години

Трансформация: Сахара се превръща в зелена гориста местност

Трансформация: Сахара се превръща в зелена гориста местност

Любопитно Преди 5 часа

Трудно е да си представим, но пустинята е била зелена гора само преди няколко хиляди години

<p>Египет ще купи пшеница от България вместо от Русия</p>

"Блумбърг": Египет ще купи пшеница от България вместо от Русия

Свят Преди 5 часа

Руските пристанища за зърно са препълнени

<p>Руското посолство с остър коментар за експулсирания от България духовник</p>

Руското посолство за експулсирания духовник: Българските власти предприеха груби, фрапантни действия

България Преди 5 часа

"Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение, категорични са от посолството на Русия у нас