Приеха Закона за отнемане на незаконно придобито имущество
Приеха Закона за отнемане на незаконно придобито имущество   
Източник: БГНЕС - архив
60

Народното събрание най-накрая прие окончателно на второ четене Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Това стана късно вечерта в четвъртък. Законопроектът беше обсъждан и гласуван в продължение на пет пленарни заседания.

Последното гласуване беше дали законът да влезе в сила в рамките на три или шест месеца. Депутатите приеха тримесечен срок.

В двумесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание трябва да избере, а президентът и министър-председателят да назначат членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това гласуваха депутатите при приемане на текстове от закона.

Мандатът на членовете на сега действащата Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност се прекратява с избирането, съответно назначаването на членовете на новата комисия.

Парламентът прие да се отмени действащия сега Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Неприключилите до влизането в сила на закона проверки и производства за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност се довършват при условията и по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

За последните гласувания в НС пристихнаха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт, защото

ние си бяхме донесли оставката, ако не гласувате закона,

коментира премиерът от парламентарната трибуна след гласуването.

Депутатите приеха кръга от престъпления, при които при повдигнато обвинение се извършва проверка на лицето за незаконно придобито имущество. С последната редакция на текста се изключват престъпленията, които са маловажни случаи.

Проверката започва и когато лице не е било привлечено като обвиняем за престъпление поради това, че е отказано образуване на наказателно производство или образуваното наказателно производство е било прекратено, реши парламентът. Предвижда се проверката да започва и когато наказателното производство е прекратено, тъй като деецът на престъплението е починал.

Проверката започва и когато наказателното производство е спряно и лицето не може да бъде привлечено като обвиняем, тъй като след извършване на престъплението е изпаднало в краткотрайно разстройство на съзнанието, притежава имунитет или е с неизвестен адрес и не може да бъде намерено.

По-рано същата вечер депутатите приеха сделките, извършени с незаконно придобито имущество, да са недействителни по отношение на държавата и даденото по тях да подлежи на отнемане, когато са безвъзмездни с физически или юридически лица.

Според приети текстове недействителни са и възмездните сделки с трети лица, ако те са знаели или са могли да предполагат, че имуществото е незаконно придобито или са придобили имуществото с цел прикриване на незаконния му произход или на действителните права, свързани с него.

На отнемане подлежи и незаконно придобито имущество, което лицето е прехвърлило

през проверявания период на съпруг, на лице, с което се намира във фактическо съжителство, на бивш съпруг, на роднини по права линия без ограничение в степените, на роднини по съребрена линия - до четвърта степен включително, и по сватовство - до втора степен включително.

Отнема се и имущество прехвърлено или внесено като вноска в капитала на юридическо лице, ако лицата, които управляват или контролират юридическото лице, са знаели или от обстоятелствата са могли да предположат, че имуществото е незаконно придобито, гласува парламентът.

Според закона до доказване на противното, за движими вещи и парични средства на проверяваното лице се смятат и тези, намерени у него, в жилището му или в други собствени или наети от него помещения, превозни средства, каси или сейфове.

Незаконно придобитото имущество се оценява по действителната му стойност към момента на придобиване или отчуждаване. Ако е установено, че цената, посочена в документ за собственост, не е действително уговорената или липсва цена, имуществото се оценява към момента на придобиването или отчуждаването му.

Правата на държавата по този закон се погасяват с изтичането на

15-годишна давност,

решиха депутатите. Отхвърлено беше искането на Христо Бисеров от ДПС давността да е 10 години. Тя започва да тече от датата на придобиване на имуществото.

В случаите, когато незаконно придобитото имущество е било частично или изцяло преобразувано в друго имущество, на отнемане подлежи преобразуваното имущество, гласуваха депутатите. Когато имуществото липсва или е отчуждено, се отнема паричната му равностойност.

Парламентът прие да може да се сключва спогодба между Комисията за отнемане на незаконно имущество и проверяваните от нея. Страните могат да сключат спогодба, с която да се отнеме не по-малко от 75 на сто от имуществото или паричната му равностойност, решиха депутатите. Спогодбата се одобрява от съда, ако не противоречи на закона и на добрите нрави. Тя има последиците на влязло в сила решение от деня на одобряването й и не подлежи на разваляне.

Предвидено беше да се отнема не по-малко от 80% от незаконно придобитото имущество, но депутатите приеха предложението на Янаки Стоилов от Коалиция за България за 75 на сто. Според председателя на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов /ГЕРБ/, ако се отнема 80% от имуществото, санкцията ще е по-голяма, но при 75% ще има по-голям стимул за сключване на спогодба.

Решено беше комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество да предявява иск за отнемане пред окръжния съд, в района на който е постоянният адрес на проверяваното лице, в срок до три месеца от налагане на обезпечителните мерки. Съдът отменя служебно или по искане на заинтересованите лица наложените върху имуществото обезпечителни мерки, ако комисията не представи доказателства, че е предявила иска в законния срок.

Според други приети днес на второ четене текстове се създава

Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество.

Имуществото, за което е взето решение за продажба, ще се продава от Националната агенция за приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Парламентът реши още, че всяко лице, претърпяло вреди от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на органите ина длъжностните лица по този закон, извършени при или по повод изпълнение на правомощията или службата им, може да предяви иск за обезщетение срещу държавата при условията и по реда на Законаза отговорността на държавата и общините за вреди.

Прецизирайки други текстове, парламентът реши

"значително несъответствие" да е онзи размер на несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв.

за целия проверяван период.

Парламентът задължи Комисията за отнемане на незаконно имущество да води регистър на проверяваните и на запорираното имуществото.

Имуществото, върху което е наложено обезпечение, може да се остави за пазене на проверяваното лице или на лицето, което държи имуществото към момента на налагане на обезпечителните мерки. По искане на комисията съдът назначава за пазач на имуществото друго лице, като определя възнаграждението му. Движимите вещи с историческа стойност се предоставят за съхранение в Националния исторически музей или в друг музей.

Тези, които са с научна стойност се предоставят за съхранение в Националната библиотека, в съответния институт на БАН или в университет. Благородните метали, скъпоценни камъни и изделия от тях се предоставят за съхранение в БНБ. Движимите вещи с художествена, антикварна или нумизматична стойност се предоставят за съхранение на Министерството на културата, а екзотични животни и растения се предоставят на зоологически градини и други институти.

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол е разтревожен за оръжията в Украйна

Европол е разтревожен за оръжията в Украйна

Свят Преди 7 часа

Европол вече наблюдава за пътувания на известни терористи и екстремисти между Украйна и ЕС

Стефан Янев: Предсрочни избори ще има

Стефан Янев: Предсрочни избори ще има

България Преди 7 часа

По думите му настоящата коалиция има принципи, но те са неясни

Русия обяви, че е завладяла напълно Лиман

Русия обяви, че е завладяла напълно Лиман

Свят Преди 11 часа

Железопътният възел Лиман отваря пътя към големите градове Славянск и Краматорск

Ивет Горанова

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал

Свят Преди 11 часа

Българката загуби на финала от олимпийската вицешампионка Анжелика Терлюга от Украйна

Арестуваха охранители на Елизабет II за наркотици

Арестуваха охранители на Елизабет II за наркотици

Свят Преди 12 часа

Заподозрените, включително шестима ирландски гвардейци и един кадет, са задържани при внезапни акции в Северен Уелс и Северна Ирландия

Мощна буря с градушка удари Девин

Мощна буря с градушка удари Девин

България Преди 12 часа

Oпасно време днес в Централна и Западна България

Протест на ВМРО срещу цените на тока и парното

Протест на ВМРО срещу цените на тока и парното

България Преди 13 часа

Протестиращите настояха за оставките на всички представители на институциите, носещи отговорност за непрекъснато покачващите се цени и блокираха на няколко пъти движението по натоварения бул. „Дондуков“

Актрисите Хелън Мирън и Анди Макдауъл танцуваха заедно на червения килим в Кан, преди премиерата на филма "Майка и син".

Хелън Мирън и Анди Макдауъл танцуваха на червения килим в Кан

Любопитно Преди 14 часа

Носителката на "Оскар" Мирън, на 76 г., блестеше в сребърна рокля с дълъг ръкав, а Макдауъл, на 64 г., бе избрала дълга рокля на кафяво райе

.

Хумус: Разядката, за която се водят съдебни дела

Любопитно Преди 15 часа

Научете повече за произхода, съставките и споровете свързани с раздяката хумус

Обвинения в антисемитизъм след карикатура на Зеленски в германски вестник

Обвинения в антисемитизъм след карикатура на Зеленски в германски вестник

Свят Преди 15 часа

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ изрази съжаление за "неудобството", причинено от публикуваната карикатура на Зеленски

Standard & Poor's

Standard & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

България Преди 16 часа

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'

Тръмп: Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на спазващите закона граждани

Тръмп: Злото по света не е причина да отнемаме оръжието на спазващите закона граждани

Свят Преди 16 часа

Бившият президент на САЩ заяви това по време на годишното събрание на Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ в Хюстън, Тексас

Костадинов

Костадинов за еврото: Започваме консултации с партиите за свикване на референдум

България Преди 17 часа

"Възраждане", разбира се, няма да допусне предателите да унищожат българския лев", посочва Костадинов

Цветан Василев

Белград няма да предаде Цветан Василев на България

България Преди 18 часа

Това реши Апелативният съд в Белград

Зеленски

Зеленски: Украйна разруши мита за изключителната мощ на руската армия

Свят Преди 19 часа

"Сега Русия се опитва да окупира цялата държава, но ние се чувстваме достатъчно силни, за да мислим за бъдещето на Украйна, която ще бъде отворена към света", посочи Зеленски