Борисов: Предлагаме служебен синдик в КТБ, защото в момента банката се разграбва
Борисов в Народното събрание   
Източник: БГНЕС
222

Д окато се бави назначаването на синдик в КТБ, имуществото на банката се разграбва. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Още днес ще предложим законови промени, с които да се назначи служебен синдик, добави той.

Надявам се да ни подкрепите, не бива да оставим да разграбват КТБ, обърна се Борисов към депутатите.

"Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва. Най-бързото решаване на този въпрос гарантира, че ще си върнем парите", обяви той.

"Истински разчитам за КТБ на юристите, които са тук и разбират от финанси, без да се делим и да търсим вина, сега е момента да спасим имуществото”, каза още той.

Борисов поиска парламентарните групи да подкрепят предложения за законодателни промени с цел опазване масата на несъстоятелност на КТБ

Той припомни, че след отнемането на лиценза е направено искане до Софийски градски съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ. Решението за отнемане на лиценза обаче е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) от акционерите на банката. В резултат на това оспорване през ноември миналата година делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност е спряно до окончателното решаване на административния спор. На първа инстанция тричленен състав на ВАС с определение от 13 януари 2015 г. оставя получените жалби без разглеждане и прекратява производството. Това определение също е обжалвано пред петчленния състав на ВАС и вече повече от месец второинстанционното производство не може да стартира, заяви Бойко Борисов.

"Същевременно производството по искането на обявяване на КТБ в несъстоятелност, което с оглед запазване на интересите на кредиторите би следвало да се развие бързо, е спряно и може да продължи едва след окончателното произнасяне на ВАС. Назначените от БНБ квестори продължават да упражняват правомощията си до назначаването от Фонда на синдик, което ще стане възможно едва след обявяване на банката в несъстоятелност", обясни той.

Най-големият кредитор на КТБ в момента е държавата, посочи премиерът. "Милиарди дадохме там всички ние и в един момент ще се окаже, че другите кредитори са се обезвъзмездили, а когато отиде държавата, там няма да има нищо", отбеляза Борисов.

Премиерът заяви, че са наложителни спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, като се доразвие уредбата на банковата несъстоятелност. Необходимо е да се обмисли възможността по предложение на Фонда след отнемането на лиценза на дадена банка съдът да назначи временен синдикат под контрола на Фонда, каза премиерът.

Той уточни, че подобна възможност съществува в процедурата по търговската несъстоятелност. Според Борисов следва да се преразгледат и допълнят правомощията на синдика и на Фонда във връзка с проследяване и връщане масата на несъстоятелността на неправомерно отклонените вече имущества.

Друг важен проблем, който следва да намери законово решение, е създаване на ефективни гаранции за бързина на процеса, както в административното, така и в гражданското съдопроизводство, заяви той. Предлагаме промени в Закона за банковата несъстоятелност, заяви Борисов. Надявам се в рамките на седмица това да се направи и да е със стара дата, каза той.

Очакваме поне 1.5 млрд. лв. да върнем от това, което като държава сме дали, да не кажем, че би трябвало абсолютно всичко да си върне, каза още той. Не искам да влизам в никакви пререкания, пази Боже, със съдебната система, но ако може да направите едно писмо до Висшия съдебен съвет от името на парламента, каза премиерът.

Да ги запознаем, че когато става въпрос за над 3.5 млрд. лв. забавянето на едни съдебни решения с 3-4 месеца означава през това време квесторите да разпродадат имуществото и ние нямаме никакви възможности да отреагираме, допълни Борисов. Той изрази надежда всички парламентарни групи да подкрепят предложените законови промени. Не бива да оставим да разграбят банката, заяви премиерът.

Днес депутатите избраха бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова за шеф на парламентарната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около случая с Корпоративната търговска банка. Комисията ще бъде съставена от 20 членове - 7 от ГЕРБ, по 3 от БСП и ДПС, по 2 от Патриотичния фронт и Реформаторския блок и по 1 от БДЦ, "Атака" и АБВ.

Още днес ще има нов главен секретар на МВР, до другата седмица - нов началник на ДАНС, заяви Борисов в коментар на кадровите промени в ръководството на МВР, след като по-рано НС гласува назначението на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Борисов се обърна към подалият оставка Веселин Вучков и го попита кога не му е отговарял на обажданията и не е отивал в МВР. Борисов разказа, че е уверявал Вучков, че Владимир Писанчев ще подаде оставка като председател на ДАНС. „Какво ти казах за Писанчев – ще си даде оставката, но когато се докаже, че няма вина за „Червеи”".

Премиерът подчерта, че ако главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са били сменени, е щяло да минат четири месеца, докато се приемат промените в Закона за МВР и тогава службите е нямало да работят.

Борисов изрази тревога от парламентарната трибуна за започването на етнически конфликт

"Ставам много тревожен от случващото се в парламента. Надявам се не съм лош пророк, но ако с този тон и с наближаването на местните избори се върви в тази посока, ние няма да се разминем без етнически конфликт", заяви от парламентарната трибуна премиерът, цитиран от БГНЕС.

"На някои от колегите, които много уважавам, им се вижда шега работа. За радост, понеже хиляди проверки са ми направили за мое участие във възродителния процес, всички установиха, че съм бил пожарникар по онова време", каза още Борисов. Той обяви, че "това не е шега работа" и с очите си е виждал мъката на стотици хиляди български мюсюлмани.

Правейки политика от това, да знаете, че си играете с огъня, предупреди Борисов. "Не знам какво гоните за местните избори, но не минавайте границата. Познавам този етнос, това мирно население много внимателно следи процеса. Съумее ли ДПС да го привърже към себе си, да го превърне в жертва, тогава само към мен ще сочат", смята Борисов.

"Ние сме конкуренти с ДПС – те гледат колкото може повече българи да вкарат в партията, ГЕРБ гледа колкото се може повече мюсюлмани да вкараме. Това е битката. Не приемам да ми се пришива ДПС", каза още Бойко Борисов.

На Местан премиерът каза, че "тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, аз няма да бъда в управление, аз няма да оставя да се наредят 50 000 души пред някоя джамия, а ние да се чудим как да ви върнем в парламента", тъй като по-рано днес по време на изказването на Валери Симеонов цялата група на ДПС напусна залата.

Според Борисов срещу правителството на "Орешарски" са протестирали само симпатизанти на ГЕРБ

"Какъв "КОЙ", какви 5 лева има общо ГЕРБ с модела "КОЙ", попита Борисов партньорите си от Реформаторския блок, след обяви, че на протестите са останали 100 души, "след като дръпнахме ГЕРБ от улицата". Според него реформаторите нямало сами да успеят да направят нито една реформа.

Коментари 222
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

222 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 12 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 15 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 1 час

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 3 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете