Без съгласие приключиха преговорите между ГЕРБ и РБ
Преговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ   
Източник: БГНЕС
313

"Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от Реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории".

Това коментира лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във "Фейсбук" след края на днешните преговори между ГЕРБ и РБ.

Той каза още:
"Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации. Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят. Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса: "Кой?". Вчера ясно и категорично заявихме, че заради "Кой?" ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, "Кой?" беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров.

И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това. Още с нарушаването на формулата за преговорен екип, увеличавайки броя на хората от Реформаторския блок, те показаха, че са нестабилен организационен партньор.

А изпращането на Трайков, който беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката, си е видна провокация и опит да се торпилират преговорите от самото начало. Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите.

По-рано обаче други членове на партията не бяха на същото мнение и се получи ситуация, в която ГЕРБ не виждаше възможност за продължаване на консултациите с Реформаторския блок, докато от РБ бяха готови още утре да продължат разговорите с партията на Борисов.

"Към този момент не продължаваме разговорите с Реформаторския блок. Установихме, че имаме изключително съвпадение по 18-те приоритета, които ГЕРБ определя за следващото правителство. Но подобно съвпадение имаме и с други политически сили". Това каза Румяна Бъчварова след проведените консултации.

"Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми", допълни Румяна Бъчварова.

"Предложихме на Реформаторски блок да ни дадат отговор в най-скоро време. На практика нямаме гаранция за стабилност, за да имаме стабилно управление. По нито един от принципите не получихме ясен отговор – одобрява ли се формулата на политическо съгласие с кого може да има политическо партньорство”, заяви Бъчварова.

"Бяхме особено неприятно изненадани от един документ - платформата на Реформаторския блок, който разбрахме, че е представена пред медиите.

Ние го приемаме като извиване на пръсти и категорично не го приемаме", заяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

Цачева заяви още, че представителите на ГЕРБ остават с горчивина от начина, по който Реформаторите са се отнесли към разговорите.

"Ние за днес прекъснахме разговорите, но с тази платформа, която ни беше поставена, Реформаторският блок даде доста трудна задача на ГЕРБ да направи стабилно мнозинство, което да гарантира реформите", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Стоянова уточни, че това се постига, тъй като в платформата на блока се изключва възможността за коалиция с други партии, участвали в 42-рото Народно събрание.

„Преговорите остават до края на мандата, включват и още партии – АБВ и „Патриотичния фронт”, но едновременно с това има резерви към някои политики на патриотите от една от партиите в РБ. Задачата, която ни се поставя, е с много трудности”, каза още Менда Стоянова.

"От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока" заяви Петър Москов от Реформаторския блок.

„Нашата оценка за днешният разговор може би ще се размине с тази на колегите от ГЕРБ”, коментира Москов.

„Ние сме дошли на тези преговори с ясното желание за конструктивен разговор. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите”, заяви Москов и обясни, че относно това, което към момента изглежда като проблем, от Реформаторския блок считат, че едно бъдещо мнозинство, има нужда от политическа рамка. "За нас едно мнозинство, в което участва блока, трябва да бъде обратно на предишното", подчерта Москов.

„Считаме, че е важно, едно такова мнозинство с участието на блока, да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент”, каза още Петър Москов.

Повече от шест часа продължиха преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Двете формации обсъдиха вариантите за политическа подкрепа и съставяне на правителство. Разговорите се водиха в отсъствието на представители на СДС и БЗНС в редиците на Реформаторите.

Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ преговаряха с бившия икономически министър от кабинета "Борисов" Трайчо Трайков, който вече е при Реформаторите, и неговите колеги Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов.

Преди началото на консултациите Реформаторите представиха платформа при постигане на съгласие и предложение за следващ етап от преговорите, в която предлагат в спешен порядък формиране на секторни работни групи за уточняване на конкретни параметри и календар на програма за управление в сферите на правосъдието, сигурността, администрацията, икономиката, здравеопазването, образованието, интеграцията и правата на малцинствата.

Реформаторите предоставиха тези свои искания в официален документ с подпис и печат от лидерите на блока и на журналистите.

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт“ утре, 16 октомври, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Срещата ще се проведе в зала „Запад“ на Народно събрание от 13:00 ч.

Коментари 313
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

313 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 47 минути

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 1 час

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 1 час

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат