80

Взривът срещу редакцията на вестник "Галерия" е продукт на действията на примитивни хора, така бившият съветник в ДАНС Алексей Петров коментира избухването в четвъртък на бомба в центъра на София.

Пред репортер на предаването "Код: Криминално" Петров каза, че с взрива се цели отклоняване на общественото внимание от темата за произхода на финансовите средства за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според бившата барета така се бягало и от въпроса за съдържанието на разговорите на директора на митниците Ваньо Танов с премиера, финансовия министър и депутати от ГЕРБ.

ГЕРБ няма да позволи политическо и престъпно изнудване,

нито пък ще позволи в държавата да се върне криминалната истеричност на годините на прехода, заявиха от парламентарната група в декларация, прочетена от трибуната от председателя й Красимир Велчев.

За взрива пред редакцията на "Галерия" от ГЕРБ посочват, че не е просто атака срещу вестника, а срещу държавата.

Битката срещу правителството вече не е само политическа, а зад нея прозира битката за големия финансов ресурс от сивата икономика, каза Велчев.

От ГЕРБ посочиха, че "Коалиция за България", ДПС, "Синята коалиция" и РЗС действат координирано, искайки оставки на ключови фигури в кабинета.

Засилва се подозрението, че опозицията - и отляво, и отдясно, се опитва да извади правителството от равновесие, смятат от ГЕРБ.

Парламентарната група обаче заявява, че подкрепя политиката на правителството и категорично застава зад действията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В декларацията се отбелязва, че зад "зрелищния инцидент" пред редакцията прозира икономическият и политическият рекет на съмнителните кръгове в държавата, които се опитват да отклонят България от европейския й път.

На онези, които се опитват да внушат, че престъпността няма респект от МВР, можем да кажем, че всичко, което се случва, е следствие именно от респекта, който МВР - с подкрепата на ГЕРБ, създаде, каза Велчев. Той призова тактиците на сценария, които внушават недоверие към МВР, да разберат, че главният им режисьор се е провалил.

Лидерът на Яне Янев призова премиера Бойко Борисов, който, по думите на Янев, набедил РЗС, че взривява и едва ли не е терористична организация, да каже имена.

Янев посочи, че е съгласен с премиера, че хората, които са пребили журналиста Огнян Стефанов, сега са взривили и в. "Галерия". Той призова по-скоро да се разсекрети делото "Галерия" и тогава щяло да стане ясно всичко около Огнян Стефанов и имената на тези, които са го пребили.

Според лидера на РЗС вече е време да започнат да се задават открито и ясно въпроси към Бойко Борисов. "Досега бяха премълчавани, защото те с Цветанов играеха ролята на доброто и лошото ченге, този период вече мина и трябва да се задават конкретни въпроси и към Борисов", посочи Янев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@