8

Е вропейската комисия с нов коментар за кравата Пенка. Животното се превърна в тема на разговор на регулярната пресконференция на комисията, след като британски журналисти поискаха мнението на Брюксел за съдбата на известното животно. Говорителят дори направи асоциация с Brexit.

"Ако търсите шега съм, готов да импровизирам. Да живее кравата Пенка! А да напуснеш Европейският съюз и после да се върнеш е ОК", каза говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Днес стана ясно, че кравата, която напусна България през границата със Сърбия, ще живее. 

Тревога в Страсбург за българската крава Пенка

Английски таблоид причисли Македония към България

Това стана ясно след последните изследвания на животното, които показаха, че то е в отлично здраве.

От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Днес Агенцията решаваше съдбата на българското животно. 

„Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Продължат срещите на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност”, се казва още в официалното съобщение на сайта на БАБХ.

Животното Пенка прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома.  Заради това от агенцията по храните искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@