Непозната книга на Симеон Радев за отношенията с Русия
Собствениците на БГНЕС Славица Нешкова и Любчо Нешков посрещат премиера Бойко Борисов на премиерата на книгата в Софийската градска художествена галерия   
Източник: Боби Тошев / БГНЕС
7

45 години след смъртта на автора на "Строители на съвременна България" Симеон Радев негови неизвестни творби продължават да изненадват многобройните му почитатели.

След като през 2009 г. сензация предизвика третият, неиздаден том на емблематичното му произведение днес беше представена друга, непозната книга на бележития историк, изследовател, публицист, журналист, дипломат и интелектуалец -

"Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия".

И сега, както преди три години, изданието е съвместен проект на Агенция БГНЕС и издателство "Св. Климент Охридски".

"45 години след смъртта на големия дипломат Симеон Радев българските власти не са намерили време да издадат тази книга, независимо че са били много близки с тогавашния Съветски съюз", заяви министър-председателят Бойко Борисов на премиерата в Софийската градска художествена галерия.

Борисов определи като забележителен фактът, че книгата излиза в деня, в който се случва толкова важно събитие за българо-руските отношения.

"Още в понеделник, когато дълго говорих по телефона с президента Путин, ние се разбрахме, че отказът ни от проекта АЕЦ "Белене" няма да попречи на нашите отношения", каза Борисов.

Разговорът е започнал и свършил с това, че "каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, то трябва да бъде в рамките на мотивите да се защитят интересите на двете страни".

"Тъй като ние не можем да бъдем държави в лоши отношения. Днес ние много държим на дружбата на България с Русия, но в съвременния свят тези отношения вече не могат да бъдат емоционални, те задължително трябва да са и прагматични", подчерта премиерът Борисов.

"Нашата българо-руска дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова плащаме за газа.

Дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките. Руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена, каза Борисов и даде пример, че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара.

Той изрази надежда на предстоящите преговори в Москва да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения.

"Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците", каза премиерът.

Той обясни, че има проекти, които са важни, взаимноизгодни и "ние работим усилено по тях, но има и такива проекти, които в своята същност са конструирани грешно, в своята същност са направени така, че да не могат да работят".

А за проекта АЕЦ "Белене" каза: "Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него. Руската страна няма никаква вина. Виновен е този, който в България е правил всичките конкурси и грешки по проектите".

"Що се касае за стратегическите ни отношения, във всички сфери имаме своето приятелство и своето отношение, но разбира се и своя прагматизъм", каза премиерът.

"Ние сме един огромен пазар. Когато говорим за цената на газа и за това колко ефективен е един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин в тези проекти. Ако бяхме построили "Белене" по начина, по който беше конструиран, цената му отиваше над 20 милиарда лева", коментира министър-председателят.

Връщайки се към повода, Борисов зададе логичния въпрос защо книгата на Симеон Радев не е издавана толкова време, след като в нея се говори за двама велики премиери на България - Стефан Стамболов и Константин Стоилов.

"Ами защото Симеон Радев е бил част от десницата, така да я наречем в онези години. Част от най-просветените, най-умните, най-доказаните, един от най-големите дипломати. Но въпреки че самото заглавие в свързано с помирението с Русия, тогавашната власт не е намерила за целесъобразно и нужно да я издаде", каза Борисов.

"Точно в името на тази книга не бива никога да се поставя въпросът "за" и "против" Русия, когато става въпрос за това, че нашите власти са направили така през годините, че да стане спорен проектът. Проблемите на проекта АЕЦ "Белене" не са били никога в Русия, те винаги са били тук, в България, още от 1981 г.", върна се пак към темата на деня министър-председателят.

"Нужни са ни и сега политици с държавническо мислене като д-р Константин Стоилов,

с неговите познания, размах и европеизъм, но най-важното - с познаването на българските национални интереси както в "историческата им постановка", така и в техния "съвременен ход", изтъкна той.

Борисов отбеляза две основни причини, поради които появата на тази книга е значим факт. Първо, защото това е непубликувано досега произведение на Симеон Радев, едно явление в българската историография и дипломация, и второ, защото тук за първи път са осветени отвътре процесите, изпълнили с драматизъм хода на държавните работи в България, налагащи коренен поврат в нейната външна политика след Стамболов.

Една от редакторките на книгата д-р Зоя Андонова разказа, че приживе Симеон Радев е написал още редица мемоари и изследвания за времето, в което е живял, но те годни наред лежат неиздадени в архива на БАН. Дори историците, които се занимават с този период не ги познават.

"Симеон Радев е не само писател, не само литературен критик и есеист, но и дипломат в Турция, Румъния, Вашингтон, Лондон и други страни и това прави книгите му ненадминати по съдържание, стил и богатство на идеи", отбеляза тя.

В книгата "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия" с подзаглавие "По документи, разпитвания на съвременници и лични спомени" Симеон Радев поставя ударението върху личността на министър-председателя Константин Стоилов - човек, който благодарение на вродените си дарби, високото образование и култура, съумява да намери решения и в най-заплетените ситуации, пред които се изправя България след Освобождението.

Симеон Радев извайва виртуозно образа му на политик, носещ изначален оптимизъм, а на помощ винаги се притичват вродените му дарби и култура.

"Как иначе той би могъл да преодолее болезнената мнителност на княз Фердинанд, неговото честолюбие и капризи, за да вземе най-правилното решение в дадения момент? А опозицията - винаги недоволната и гледаща под лупа всяко негово действие? Но д-р Стоилов успява да намери политическия такт и разумния компромис, защото целта е висока - България да върви напред.

А за това премиерът трябва да успокоява дипломатите на западните държави, че политиката към тях на предшественика му Стефан Стамболов няма да се променя. От друга страна трябва да опипва терена за помирение с Русия.

Тежки са упреците на безспорния авторитет екзарх Йосиф към него, но те невинаги са справедливи. Екзархът го сравнява със Стамболов, като везните накланят към последния, но това съвсем не обезсърчава д-р Стоилов", коментира в книгата другият редактор - Иван Николов.

"У него имаше за водене на българската дипломация рядко у нас качество. Той познаваше европейската политика в нейните големи проблеми и в нейния развой, българските национални въпроси в историческата им постановка, както и в съвременния им ход. Неговата култура, отличното му владеене на важните европейски езици, възпитанието му, позволяваха му да се поставя спрямо чужденците на равна нога с тях…", пише Симеон Радев за Константин Стоилов.

Книгата "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия" е първата от поредицата книги на Симеон Радев, писани след 1946 г. и все още неиздадени у нас. Очаква се да излязат още няколко изследвания и шест тома мемоари.


Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 2 минути

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 8 минути

Ето кога се очаква това

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 1 час

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 1 час

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 2 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 2 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 2 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 2 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен