33

С пешни мерки ще се вземат срещу замърсяването на въздуха в столицата. Общината обмисля въвеждането на дни с безплатен градски транспорт, след като фините прахови частици в града се вдигнаха пет пъти над нормата, информира NOVA.

Не само колите, но и печките на дърва и въглища са причината за мръсния въздух през зимата, категорични са експертите. И предлагат решения. „Използване на по-качествени въглища, по-високо калорични въглища за отопление, както и използването на сухи дърва за огрев”, обяснява Тодорка Петкова, гл.експерт в ИАОС.

А природозащитници се обявяват против практиката да се раздават въглища за отопление на енергийно бедните и настояват за

по-крути мерки за справяне с проблема.

Съгласни са и в Столична община.

„Ние даваме пример. Подменяме инсталациите за отопление в периферията на Столичната община, където до скоро се отопляваха на нафта, на дърва”, обяснява кметът на София Йорданка Фандъкова.

Въпреки това обаче

София заема челни позиции в списъка на европейските столици с мръсен въздух.

В големите градове в Европа се предприеха спешни мерки още в края на миналата година – беше ограничено автомобилното движение, а в дните с най-голямо запрашаване на въздуха, градският транспорт се ползваше безплатно.

„Имаше го във Варшава, имаше го в Париж. Вече се прави във френската столица от няколко години това нещо”, казва Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

„Ние също обсъждаме такива мерки, но искаме да видим дали те са ефективни, защото

аз съм разговаряла с кметове на градове, които предприемат такива действия, досега не е доказан голям ефект”,

добавя столичният кмет Йорданка Фандъкова.

А от общината обещават още мерки, сред които нови велоалеи и озеленяване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@