20

Ц ената на тока остава непроменена до края на годината. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след проведено обществено обсъждане, предаде агенция БГНЕС. „Надявам се и от следващата година да се запази настоящата цена на електрическата енергия.

Председателят на КЕВР съобщи, че по прогнозни данни на държавната компания „Булгаргаз“

доставяният от Русия газ няма да поскъпне с повече от 5% в края на четвъртото тримесечие на годината.

„Булгаргаз“ иска ценови шок с газа, поскъпване с над 14%

Иванов отново припомни, че по закон, ако природният газ не надвишава тази стойност, държавният регулатор няма основание да вдига цената на парното, топлата вода и тока от 1 януари 2019 г.

„Надявам се прогнозата на директора на „Булгаргаз“ да се окаже вярна. Има обаче много събития, извън територията на България, които да повлияят върху движението на цената на суровия петрол и долара – факторите, които формират цената на природния газ“, предупреди Иванов.

„Преговорите по прекратяването на договорите с частните американски централи със сигурност няма да приключат до края на годината. В това съм почти сигурен. Така, че няма да се промени цената на тока“, коментира още Иванов.

От държавния регулатор са категорични, че

цената на енергията следващите години няма да нараства заради направените инвестиции

от страна на държавния Електроенергиен системен оператор, който поддържа мрежата на страната.

По отношение на проверката, която извършва КЕВР на енергийната борса заради драстични разлики в цените в рамките на няколко дни, Иван Иванов заяви, че комисията не е „шпиц команда“ да изиска моментни отговори, изпратени са писма и се изискват отговори в рамките на 3-месечен срок. От изявлението на председателя стана ясно, че паралелно тече и проверка на ВиК дружества за допуснати нарушения.

Шоково поскъпване на природния газ от есента, прогнозира експерт

Мая Манолова дава новата цена на парното и тока на прокурор

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@