Вестниците: Като резултат референдумът е ясен
Източник: netinfo
47
Ср ред седмичника "Капитал" може би най-интересният момент от референдума в неделя ще бъде колко от избирателите действително ще дадат своя глас. За да се зачете резултатът от допитването, в него трябва да са участвали поне толкова гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори, т.е. 4.3 млн. души и поне половината от тях да са отговорили с "да". Според социологическите проучвания от последните седмици това няма как да се случи.

Има обаче и още една възможност - ако избирателната активност в неделя надхвърля 20% от всички регистрирани избиратели, парламентът ще бъде длъжен да разгледа въпроса отново и да вземе решение. Това е и най-вероятният сценарий. Той обаче ще създаде проблем за ГЕРБ. Ако Народното събрание гласува с "не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", това може да се тълкува и като решение против изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Което ГЕРБ твърдят, че подкрепят, се казва в коментар на изданието.

Също "Капитал" пише, че ако оттеглянето на Доган не беше съвпаднало с нападението срещу него, ако за момент забравим драматизма от случилото се, ще се види малко по-друга картина.

"Ще стане ясно, че целта не е лидерът на ДПС да се освободи от властта, а точно обратното - това е ход към нея. След миналата седмица движението вече е с двустепенна структура на управление - Лютфи Местан е изпълнителен директор, но Доган остава председател на управителния съвет с възможност да влияе на много процеси. Ход, който може да има само една цел - връщането на ДПС във властта. Нещо, което очевидно е жизненоважно. Толкова важно, че непоклатимият лидер на ДПС да реши сам да слезе от постамента."

В интервю за "24 часа" зам.-председателят на народна партия "Свобода и равенство" Касим Дал заявява, че Ахмед Доган няма право да се самонарича "борец за права и свободи", когато е бил "острие на най-мракобесния режим - комунистическия. И добавя: "Един колега ме попита дали в ДПС няма задължително условие лидерът да е от Държавна сигурност. Грозно е, но явно е така..."

Според някогашния заместник на Доган, шефът на ДПС изобщо не се е оттеглил и пак ще има последната дума за листите, за коалиционната политика, за външната. Прави го, "за да управлява с фермани от сарая, без да се показва пред хората. И без това ряско се появява. И за да не носи отговорност за краха, който им предстои", казва Касим Дал.

"Капитал" описва подробности за предстоящата продажба на "Глобул". Процедурата за продажба на втория по ред и големина мобилен оператор в България е на път да навлезе във финалната си права и кандидат-купувачите имат възможност да чуят подробна презентация на компанията и да зададат всичките си въпроси. За целта в София през изминалата седмица свои екипи изпратили всичките пет потенциални инвеститора: Telenor, Orascom, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom.

В друго интервю за в. "24 часа" специалистът по избори и гласуване професор Михаил Константинов казва: "Изглежда, че участието на гражданите в ядрения референдум ще се окаже обратнопропорционално на напъните на някои политически партии да придърпат това събитие към собствената си ясла. Които може и да мобилизират твърдите си партийни ядра, но явно отвращават повечето гласоподаватели.

Като резултат референдумът е ясен. Ще гласуват максимум 2 000 000 души  (може и доста по-малко, особено ако времето е калпаво), от които 60-70% ще отговорят с "да" на неясно зададения въпрос. Така резултатът няма да е задължителен, а въпросът ще се върне в Народното събрание за поредната говорилня. То и сега този въпрос може да бъде внесен за обсъждане от всеки народен представител, но друго си е да го поискат един милион българи...

Естествено, на 27 януари вечерта всички политически сили ще обявят блестяща победа. Както на местни избори, където всеки с нещо се хвали", казва професорът.

"Труд" интервюира друг познавач - социолога от "Галъп" Живко Георгиев. Той твърди, че очакваната ниска активност на гласуване на референдума не е провал. Провал би имало при активност под 20%, а в действителност референдумът има политически смисъл.

"Ще ни даде ясна картина за състоянието на обществото. По-интересните анализи ще направим, когато видим фактическата картина не само за активността, но и за разпределение на гласовете в полза на едната или другата кауза. Референдумът ще е огледало за състоянието на обществото като цяло. Той ще внесе яснота за политическите тенденции, за обществените настроения, за потенциала за негативен вот. И маса други съществени индикатори по отношение на предстоящия парламентарен вот", убеден е Живко Георгиев.

В редакционен коментар "24 часа" пише: "Предстои обществото да научи още имена на хора, работили за бившата Държавна сигурност. Независимо че продължават да работят в службите за сигурност. Така и трябва да бъде. Няма никаква логика да съобщават хората по ниските етажи на ДС, а да се премълчават и крият онези, които са ги ръководели. В крайна сметка истината трябва да се каже докрай. И обществото да знае кой кой е днес, 23 години след промените през 1989 г.

Разбира се, още по-добре щеше да бъде, ако тъмните страници на ДС бяха отворени още в началото. Може би тогава нямаше да бъдем страната с най-много кредитни милионери или пък държавата, в която бившите доносници и агенти продължават да напират към всякакви постове, включително и към най-високия в държавата."

"Стандарт" съобщава, че в средата на февруари в Силистра започват преговори за бъдещото изграждане на "Дунав мост 3". Плановете за изграждането на трета сухопътна връзка между България и Румъния придобиха конкретни измерения през октомври миналата година, когато испано-китайският консорциум SPHIMX обяви намерението си да се заеме със строеж, подобен на този, който свързва двата бряга на Дунав в унгарския град Дунай Варош. Той е изграден от метални конструкции с 4 автоплатна и без жп линия.

В коментар в "Монитор" журналистката Яна Йорданова пише: "У нас има над 600 семейства, които имат желание да приемат дете в дома си, но все още очакват отговор от институциите. Това от своя страна обезсърчава хората и те са на път да се откажат от тази кауза. А да си приемен родител е кауза, защото това е единственият шанс за изоставените деца да живеят в нормална среда, да се научат да пишат и четат, да общуват нормално с околните.

Оказва се обаче, че у нас нуждаещи се малчугани не се настаняват в приемни семейства, като много често служителите използват за оправдание репликата "Ама нали вие все ги искате руси и със сини очи, а пък тези са само циганчета".

Изглежда на чиновниците не им е ясно, че когато един човек е готов да подаде ръка на дете в беда, за него няма значение цветът на кожата. Желанието да помогнеш идва от сърцето. Приемната грижа е спасение за тези деца, шанс за по-нататъшното им развитие."

"Дума" публикува репортаж от традиционната среща -на руския посланик в София Юрий Исаков с българи, завършили през годините руски университети и други висши училища в СССР, Русия и страните от ОНД. "Няма да приемем демокрация, създадена за експорт",  заявил дипломатът.

След което говорил за
днешните процеси, протичащи в Русия и за актуалните страни на отношенията с България.

Бившият депутат и активист на БСП Иво Атанасов коментира в "Дума" първата година от президентския мандат на Росен Плевнелиев: "Прекалено силни се оказаха първоначалните впечатления, че той е неподходящ за политиката, и не защото е спал по паркингите, нито пък тъй като е технократ.

Липсва му достолепието, което трябва да излъчва обединителят на нацията, както и опита, нужен за този пост. Той самият неведнъж и дваж признаваше, че не става за държавен глава и се кълнеше, че няма да се кандидатира. Обявяването на номинацията му го изненада дотолкова, че беше тръгнал по дънки на пресконференцията, та се наложи да пратят кола да му донесе костюм..."

В. "Телеграф" съобщава, че заловеният в Солун издирван от "Интерпол" български бандит е Йоско Костинбродския - страшилище на подземния свят. Издирван бил от две години за поне 10 поръчкови убийства, побои, рекет, въоръжени грабежи и нароктици. Нашите служби го следели от месец.

Някои вестници отбелязват, че вчера, на панихидата по случай една година от смъртта на Коста Цонев, в храма "Св. Неделя" в София са дошли само неколцина, не са присъствали дори близки роднини на големия актьор.
Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 12 минути

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 51 минути

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 2 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 2 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 2 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 3 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите

Трансплантация

С половин присадено лице и трансплантирано око: Да промениш законите на хирургията

Свят Преди 3 часа

Едва ли сте чували името "Арън Джеймс", но е възможно трудно да го забравите скоро

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Папата призова правителствата да се справят с демографската криза

Свят Преди 4 часа

„Спешно са необходими ефективни политики, смели, твърди и дълготрайни решения"

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Мениджър е принуден да разкрие истинската си самоличност в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 4 часа

Каква е причината – не пропускайте да разберете този петък от 22:00 ч. по NOVA

ц

Руски шпиони са се опитали да проникнат през границата в Харковска област

Свят Преди 5 часа

Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

Започва реорганизация на движението на влаковете от жп гарите София и София-Север

България Преди 5 часа

Причината за това са големите закъснения на влаковете от последните дни

ж

Заработи първата за България и региона водородна зарядна станция (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Благодарение на нея се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната

е

Как се различават работните навици на Gen Z, милениелите и Gen Х

Любопитно Преди 5 часа

Важните въпроси са: кой е по-успешен и кой е по-надежден като служител

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

Повишението на пенсиите от 1 юли може да е с по-малко от 11%

България Преди 5 часа

Причината за това е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Да бъдеш звезда! Ето как са открити любимите ни знаменитости

Любопитно Преди 6 часа

Някои щастливи знаменитости бяха на точното място в точното време