Проф. Антонина Желязкова: В ДПС да видят омразата към самите тях от своите
Източник: netinfo
27
В н нтервю за в. "Стандарт" - проф. Антонина Желязкова казва, че опитът за покушение срещу Ахмед Доган стабилизира ДПС в момент, когато движението беше най-силно уязвимо през последните 23 години и бе изпаднало във видима външна и вътрешнополитическа изолация. Това ще промени прогнозите за изход от предстоящите избори и вариантите за предизборни или последващи коалиции.

Потърпевш е ГЕРБ, защото се затвърждават съмненията в демократичния и правов ред по време на тяхното управление. Атентатът обаче разширява полето за предизборна пропаганда на БСП и националистическите коалиции, казва тя.

Проф. Желязкова настоява да се отнесем с разбиране към емоционалното слово на Лютви Местан непосредствено след атентата. Той се опита да превърне събитието в знак на омраза към партията ДПС и към турците в България. Но нека опитът му да етнизира събитията и да ги посочи като зла умисъл срещу малцинството, както и като дефицит на демократични ценности, да бъдат последни и оправдани със стрес.

Всякакви изявления от страна на лидерите на ДПС оттук нататък, че това е акт на омраза и отхвърляне на етническото малцинство, биха били нечиста политическа спекулация. ДПС и неговият лидер не са елементарно демонизирани от медиите и анализаторите. Към тях има неприязън сред голяма част от мюсюлманите и християните в България, особено в регионите със смесено население, подчертава директорът на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия (ИМИР), която е безспорен авторитет сред експертите по етнорелигиозните и етнополитическите проблеми на България и Балканите.

"Този акт на насилие е добър повод за политическия елит на ДПС да направи анализ за нетърпимостта и омразата към самите тях от своите", добавя Антонина Желязкова.

Националната агенция по приходите (НАП) е събрала в София 53,3 млн. лв. над планираното за 2012 г., съобщава днес в. "Новинар".

В бюджета са внесени 4.4 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски. Постъпленията са с 451.5 млн. лв. повече в сравнение с 2011 г. Общото изпълнение на годишния план е 101.23%. Приходите в републиканския бюджет са в размер на 2.9 млрд. лв. Постигнат е ръст от 13%, като в хазната са постъпили с 324.2 млн. лв. повече в сравнение с 2011 г.

Само от данъци, по сметките на столичната НАП са внесени 2,7 млрд. лв. Данъчните приходи надхвърлят с 272 млн. лева събраното през 2011 г. С най-висок процент на изпълнение (103.3%) на годишния разчет са приходите от данъка върху доходите на физическите лица. През 2012 г. в бюджета са внесени общо 784.8 млн. лв. подоходен данък или с 24.8 млн. лева над планираното. Увеличението спрямо 2011 г. възлиза на 67.4 млн. лв.

Най-голям е ръстът на приходите от ДДС – 13.2%. Събраният данък върху добавената стойност е в размер на 1.5 млрд. лв., което е със 174,7 млн. лева повече от постъпленията през 2011 г.

"Монитор" обявява, че "целият потенциал на БАН е впрегнат да помага при бедствия и аварии". На среща на вицепремиера Цветан Цветанов  и председателя на академията акад. Стефан Воденичаров учените напомнили, че имат дългогодишни изследвания и анализ в областта на химическата, биологическата, радиоактивната и сеизмичната защита. „Академията може да предложи своята експертна и техническа помощ и по отношение на киберсигурността и електронното правителство, уточнил главният научен секретар на БАН проф. Евгений Николов.

Около 300 млн. лева струва до момента участието на България в многонационалната операция на НАТО в Афганистан. Това съобщава "Труд"по данни от министерството на отбраната. Парите са били изразходвани за подготовка и издръжка на военните ни. България се включи в операцията през 2002 г. с военнополева баня. На следващата година страната изпрати охранителна рота, а от няколко години поддържа контингент от около 630 души в Кабул и Кандахар.

Докато са на мисия, бойците получават командировъчни от 80 до 120 евро на ден в зависимост от званието им. В България им се начислява заплата и половина, която може да се взема и използва от семейството.

Около 12,8 млн. лв. е струвала издръжката на българската рота в зоната за отговорност на афганистанското летище "Кабул" през 2012 г. Участието на тази рота беше прекратено и се очаква в края на този или в началото на следващия месец у нас да се приберат 165 бойци.

"Сега" пише, че Върховният административен съд е потвърдил глобата на Българския лекарски съюз за въведената минимална такса за преглед при лекар без направление. Санкцията от 80 000 лв. беше наложена от Комисия за защита на конкуренцията, но съсловната организация я обжалва пред съда.

През април 2011 г. лекарският съюз въведе минимална цена за преглед, когато пациентът е без направление от здравната каса. Организацията реши тази цена да бъде най-малко 10% от минималната заплата, която тогава беше 240 лв. БЛС прие и тези медици, които нарушат правилото, да бъдат санкционирани с до 5 минимални заплати или временно отнемане на правата за практикуване.

Основният мотив на съюза беше, че някои лекари определят "необосновано ниски цени". Решението беше критикувано от тогавашния министър на здравеопазването Стефан Константинов, а Комисията за защита на конкуренцията се самосезира. БЛС се оправда, че има право на саморегулация подобно на адвокатската колегия. В решението на съда сега се казва още, че БЛС няма право да определя каквито и да било цени

Докато цяла България следи драмата на ВМЗ-Сопот, едно друго държавно предприятие с близо 11 хиляди служители чака от Европейската комисия одобрение, за да получи държавна помощ 22.8 млн. лв., пише "Сега".

Става дума за "Български пощи" ЕАД, което завърши 2011 г. с над 9 млн. лв. загуба. Годината бе първата след либерализирането на пазара на пощенски услуги у нас, а цитираната сума е така наречената "несправедлива финансова тежест", която компанията поема, за да осигури предоставянето на универсалната пощенска услуга (УПУ) на територията на страната. В ЕС на националните оператори, които по закон са задължени да предоставят универсалната пощенска услуга дори в отдалечени и слабо населени места, се признава т.нар. "несправедлива финансова тежест", която държавата трябва да компенсира.

Поради дългия и сложен процес на признаване на разходите на оператора тези за 2011 г. ще бъдат възстановени едва през тази година. Ако съдим по финансовите показатели на компанията към края на третото тримесечие на 2012 г., тя е била все така губеща и през миналата година.

"24 часа" съобщава, че Конституционният съд е образувал дело срещу текстове от закона за управление на отпадъците. Искането на  61 депутати от 14 ноември миналата година е срещу промените от 13 юли 2012 г., влезли в сила от 1 януари.

Задължението за общините с население над 10 хил. жители да организират площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата пък било неравнопоставено положение между общините.

Атакувано е и изискването магазини, производствени, стопански и административни сгради да събират отделно отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали само за общините с население над 5000 жители. Според този текст голям завод в малка община ще бъде освободен от задължението, а павилион от 10 кв. м в голяма община - не.

За пореден пък бизнесът надига глас за премахване на допълнителното заплащане за прослужено време, популярно като клас, пише "24 часа". Това е част от пакета мерки за затягане на режима на трудови възнаграждения, социални помощи и обезщетения на Българската стопанска камара, приет от УС на организацията. В него е записано, че трябва да отпадне възможността Министерският съвет административно да определя допълнителни трудови възнаграждения и обезщения извън регламентираните в Кодекса на труда.

Класът е точно едно от тях. С наредба, одобрена от правителството е регламентирано, че заплатата расте поне с 0,6% за всяка прослужена година.

Според информация в "Капитал дейли" земеделски отрасли и общини, които от 2007 г. насам са получавали по-малко евросредства по програмата за развитие на селските райони (ПРСР), са заложени като приоритетни в следващия програмен период от 2014 г.

В момента се работи по специални програми за Северозападна България и Родопите, каквито е имало в миналото. "Целта е и малките общини, и самите земеделски производители да имат по-голям финансов ресурс, който да е гарантиран за тези региони", обяснил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според данни на "Евростат" за регионите северозападният в България е най-слабо развит в целия Европейски съюз. Родопите също се нуждаят от приоритетно финансиране, защото в голяма част от населените места и общини са останали бедни - и заради ограничения поминък, затворен основно в животновъдство и производството на тютюн.

"Новинар" информира, че 20 държави от Африка, Азия и Латинска Америка дължат на България общо 220 млн. долара. Най-много борчове имат Куба, Афганистан и Мозамбик. Преди известно време от австрийска банка са заявили намерение да откупят част от дълговете на Куба и Украйна.
Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Студент праща телеграма до сестра си: "Скъсан по математика, подготви баща ни!" На другия ден получава отговор: "Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Извънредно положение в Перу заради „трошаща костите треска"

Извънредно положение в Перу заради „трошаща костите треска"

Свят Преди 7 минути

"Това е сериозен проблем", заяви министърът на здравеопазването Сесар Васкес

Мистериозни графити се появиха върху фасадите на блокове в София

Мистериозни графити се появиха върху фасадите на блокове в София

България Преди 24 минути

В социалните мрежи се появиха различни теории какво означават надписите

Кралицата на две съперничещи си държави: Историята на Елеонор Аквитанска

Кралицата на две съперничещи си държави: Историята на Елеонор Аквитанска

Любопитно Преди 1 час

Историята я представя като енигматична фигура, като несломима жена, нарушаваща нормите и обичаите на своето време

Несъзнателният флирт: Психолог разкри какво представлява

Несъзнателният флирт: Психолог разкри какво представлява

Любопитно Преди 1 час

Ето какво разкри психологът Елена Соловьова за флирта

Лойд Остин

Пентагонът се освобождава от отговорност след тайната хоспитализация на Лойд Остин

Свят Преди 1 час

Пентагонът оповести резултатите от 30-дневна проверка

Президентът на Словения на официално посещение у нас

Президентът на Словения на официално посещение у нас

България Преди 1 час

То е по покана на държавния глава Румен Радев

Столичният общински съвет (СОС) избра за председател общинския съветник от "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Цветомир Петров. Номинацията му беше подкрепена от 47 общински съветници

СОС ще заседава извънредно

България Преди 1 час

Дневният ред на извънредното заседание включва три точки

Външният министър на Гърция на визита у нас

Външният министър на Гърция на визита у нас

България Преди 1 час

Тя е по покана на Мария Габриел

Ще се стигне ли до примирие в Газа? Байдън се надява до понеделник огънят да бъде прекратен

Ще се стигне ли до примирие в Газа? Байдън се надява до понеделник огънят да бъде прекратен

Свят Преди 1 час

Това негово изявление идва в момент, когато воюващите страни изглежда се приближават до споразумение в хода на преговорите помежду си с посредничеството на Катар

Володимир Зеленски

Зеленски: Тръмп не разбира Путин, защото никога не е воювал срещу него

Свят Преди 2 часа

Зеленски заяви, че "не може да разбере как Доналд Тръмп може да бъде на страната на Путин"

Израелски резервисти участват в учения на окупираните Голански възвишения

"Хизбула" атакува израелска военна база в Източен Ливан

Свят Преди 2 часа

Междувременно Израел съобщи, че е ликвидирал командир на групировката

САЩ: Смъртта на самозапалилия се пред израелското посолство е трагична случка

САЩ: Смъртта на самозапалилия се пред израелското посолство е трагична случка

Свят Преди 2 часа

Американският министър на отбраната Лойд Остин следи случая.

След боя, завършил със смъртен случай в София: Гледат мярката на обвинения

След боя, завършил със смъртен случай в София: Гледат мярката на обвинения

България Преди 2 часа

Софийският апелативен съд решава дали да остави окончателно на свобода Любен Попов

Макрон: Не бива да изключваме изпращането на западни войски в Украйна

Макрон: Не бива да изключваме изпращането на западни войски в Украйна

Свят Преди 2 часа

На този етап обаче няма консенсус за подобно решение, отбеляза френският държавен глава

мъж и жена

Кое е най-важното мъжко качество за жените

Любопитно Преди 2 часа

"За жените винаги е била важна щедростта на мъжа, колко е готов да инвестира в нея", твърди психиатър

любов

Как да си върнем изгубената любов

Любопитно Преди 2 часа

Психолог съветва да общувате с партньора си по-открито, да търсите общи желания и интереси