"24 часа": У нас - най-скъпият природен газ в Европа
Източник: netinfo
33
"24 часа" констатира, че в България природният газ е най-скъп в Европа. Изчисленията на вестника са по методика на "Евростат". Сравнението е по т.нар. "Стандарт на покупателната сила" - PPS (Purchasing Power Standart). Така чрез данните за PPS на "Евростат" и цените в евро също на европейската статистическа служба излиза, че 1 гигаджаул у нас струва 22,368, преизчислени в PPS. Най-близо до българите по скъпотия на газа са унгарците с 20,32 PPS.

Дори и в супербогатия Люксембург, където доходите на човек са най-високи, синьото гориво е наполовина по-евтино в сравнение с България. При тях гигаджаулът е 10,57 PPS. Почти същата е цената и във Великобритания.

С най-евтин природен газ се топлят и готвят в Румъния. При тях по PPS нивото е само 7,96.

Средно по 1200 фалшиви банкноти в левове и чужда валута месечно разпознават и задържат от Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ), твърди на първа страница "Монитор". 14 575 е общият брой на фалшивите банкноти в левове и чужда валута, които са били задържани от центъра за анализ на БНБ през 2011 г., т. е. около 1214 неистински купюри месечно.

През 2011 г. у нас са били хванати повече неистински банкноти в евро и долари. Те са били общо 11 323, което е близо 78% от всички задържани ментета.

Малката корупция е болестта на България. Такава оценка за страната дава пред "Капитал Daily" Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска камара. "Във Франция е невъобразимо да отидете в община, в министерство и хората отсреща да ви поискат пари или друго, за да придвижат документите ви. Никой държавен чиновник не мисли така. Тук това е като болест. Изобщо не е същото в Румъния, Сърбия и Македония - аз работя и там, спирала ме е полицията там и поведението не е същото.

Някак си тук липсва усещането за държавност, за това, че чиновникът представлява държавата и трябва да спазва някакви правила. И това продължава вече четири правителства, откакто имам наблюдения върху България. Тази реформа не се случва", посочва французинът Дюлае.

От 270 на 290 лева е увеличена минималната работна заплата от началото на май, напомня "Новинар". Това е второто повишение на минималното възнаграждение през последната година.

"КНСБ настоява от 1 януари 2013 г. всички пенсии, заплати и социални трансфери да се увеличат с 10 процента, за да се компенсират заради натрупаната за последните 3 години инфлация от 9,7%. Съвсем нормално, приемливо и необходимо е да стане това от началото на 2013 г.," заявява пред "Дума" президентът на синдиката Пламен Димитров.

Според него 42,8% от домакинствата в страната живеят с доход до 270 лв. на човек. "Запазва се огромната разлика в средните заплати в отделни отрасли. Всеки трети работещ получава ниска заплата - до 75% от средната. Става въпрос за 620 000 души. Нарастването на доходите е крайно наложително не само за да спре обедняването. То е също така инструмент за стимулиране на вътрешното потребление, за съживяване на икономиката и възстановяване на икономическия растеж. Очакванията са с все по-намаляващ оптимизъм, за ръст на икономиката, клонящ към нулата", прогнозира Димитров.

Пенсионната реформа коментира и Бисер Петков, управител на НОИ, за "Монитор". По думите му ако не настъпи промяна в законодателството от 1 юли 2013 г. всички отпуснати пенсии би трябвало да се индексират с процент равен на инфлацията за 2012 г. "В Кодекса за социално осигуряване е предвидено таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне от началото на 2014 г.", допълва Петков.

"Монитор" цитира класация на КНСБ, според която миньорите са най-скъпите работници за работодателите у нас. Един миньор струва на година 17 380 лв. което представлява 21,2% от общите разходи на работодателя за дейността.

Необходима е доктрина за българското здравеопазване, призовава в "Класа" Радко Велков, организационен секретар на Сдружението на общинските болници в България. Той пита какво се случи след преговорите между общинските болници и НЗОК, защото нищо не се било променило.

"По-голяма част от съществуващите сега общински болници в градове, които не са областни центрове, са обречени на закриване, ако определените за тях бюджети за 2012 г. не бъдат променени", категоричен е Велков.

Според водещото заглавие на в. "Сега" БСП е събрала рекордно малко хора на вчерашния си първомайски митинг в София. В интервю за ежедневника бившият вътрешен министър Румен Петков обяснява: "На митинга имаше много хора от цялата страна, но 5-6 хиляди не са потенциала на БСП, още повече че имаше поне 60 автобуса от страната. Това поставя въпроса за готовността, за мобилизираността на партията. Празникът си е празник, но трябва да се направи и трезва оценка на всичко това".

Абсурдни пречки пред подобряването на работата на администрацията са посочвали министерствата в отчетената като успешна административна реформа, пише "Сега". Ведомствата са бламирали повечето от предложените мерки, като са се оправдали, че изпълнението им е нецелесъобразно. Нарочени за закриване структури се оказаха спасени, бизнесът ще продължи да плаща за скъпи и абсурдни лицензионни режими, а електронните услуги за гражданите ще продължат да са химера, коментира вестникът.

"Законът за конфискация може да удари стотици хиляди българи" твърди за пореден път, сега в интервю за в. "24 часа" с депутатът от БСП Мая Манолова. Според нея "има проучвания на неправителствени организации, според които около 400 000 граждани нямат съответствие между доходи и имущество".

"Апетитът за покупка на бизнес в Европа се сви до нива отпреди 3 години", съобщава на първа страница "Класа". Според консултантската компания Ernst & Young, в което са участвали 1500 мениджъри от 50 страни, едва 31% очакват да пристъпят към придобиване в следващите 12 месеца. Това е с 10% по-малко от техния дял през октомври 2011 г. и на практика е най-ниското ниво, откакто се прави барометърът в края на 2009 г.

Според "Новинар" до 2015 г. китайци ще вложат в България 1,5 млрд. долара. Инвестициите ще са основно в енергетика, инфраструктура, селско стопанство, в образование и алтернативна медицина.

Българите се хвърлиха да погасяват кредитите си, констатира на първа страница "Стандарт". И граждани, и фирми дават всеки спестен лев, за да се отърват по-бързо от заемите, заявява Петър Андронов, шеф на СИБанк. Според него хората нямат сигурност за бъдещето си и тяхното поведение е логично по време на криза.

"Кризата на доверие е най-важният резултат от сегашната икономическа криза. Тя е двойна криза на недоверие - и в пазара, и в държавата", казва в интервю за "24 часа" политологът Иван Кръстев. За да докаже твърденията си, анализаторът цитира проучване на общественото мнение в ЕС. "Данните показват, че 89% от европейците, което на практика значи всички европейци, мислят, че съществува пропаст между това, което хората искат, и решенията, които се вземат. Само една трета от европейците вярват, че гласът им има значение в ЕС, а само 18% от италианците и 15% от гърците вярват, че гласът им има значение дори в собствените им страни.

Така че парадоксът е, че, от една страна, съществува усещането, че днес хората имат повече информация и възможност за влияние от когато и да било преди, а в същото време хората се чувстват безсилни и предадени от своите лидери", подчертава Кръстев.

На първа страница "Преса" оповестява: Върху сметките за парно, ток, вода има 3 години давност и монополистите не могат да предявяват претенции за вземания над този срок. Решението е на Общинското събрание на гражданската и търговската колегия на Върховния касационен съд. То е задължително за всички. Така през 2012 г. "Топлофикация", електроразпределителните и водните дружества могат да търсят само неизпълнени сметки от 2009 г. насам.

Производителите на плодове трябва да предлагат черешите с дръжки и с големина поне 2 см в диаметър, за да получат държавни субсидии за бранша. Това е записано в заповед на земеделския министър Мирослав Найденов за изисквания към качеството на плодовете и зарзавата, цитирани от "Труд".

Държавата за първи път ще подпомогне този сектор с 15 милиона лв., а субсидии ще се дават само за първокачествена продукция.

"Труд" информира, че "99 процента от боклуците ни отиват на боклука". Българските домакинства изхвърлят над 3 млн. тона отпадъци на година, от които се рециклират по-малко от един процент. Страната ни е единствената в ЕС, в която почти всички боклуци отиват на сметища. Нормалните за други държави начини на оползотворяване - компостиране (при което хранителните и зелените боклуци стават тор) или изгаряне - у нас са непознати. Тук тепърва се строят сметища, тъй като над половината не отговарят на евроизискванията. Това показва доклад на ЕК за третирането на боклука, както и най-нови данни на "Евростат" и на екоминистерството.

Трима служители на МВР, карали заедно полицейски курс в Казанлък бяха уличени за 12 месеца в брутални случаи на корупция и дадени на съд, анонсира на първа страница "24 часа". Данаил Петров бе заловен да продава дрога на пост пред областната дирекция на полицията в Стара Загора, а колегата му Георги Йорданов отдавна злоупотребявал с дрога и ходел неадекватен на работа. Третият от групата - катаджия, изкарвал поне по 2 минимални заплати на ден извън възнаграждението си.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кои са първите полуфиналисти във втория сезон на „Игри на волята: България”?

Кои са първите полуфиналисти във втория сезон на „Игри на волята: България”?

Любопитно Преди 4 часа

Дни преди големия финал на приключението напуснаха Джералдин и Лазаринов

Може ли COVID-19 да надвие грипа в Европа тази зима

Може ли COVID-19 да надвие грипа в Европа тази зима

Теми в развитие Преди 6 часа

Коронавирусът запълва пространството така, че прави много трудно, ако не и невъзможно за други респираторни вируси да съществуват съвместно с него

Два дни ще бъдат безплатни буферните паркинги към метростанциите

Два дни ще бъдат безплатни буферните паркинги към метростанциите

България Преди 7 часа

Това е решено във връзка с повишените нива на фини прахови частици /ФПЧ 10/ и неблагоприятни метеорологични условия

България получава 11,5 млрд евро по оперативните програми на ЕС

България получава 11,5 млрд евро по оперативните програми на ЕС

България Преди 8 часа

Това съобщи евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков

БФИЕК сигнализира за "екстремни ценови равнища" на енергийната борса

БФИЕК сигнализира за "екстремни ценови равнища" на енергийната борса

България Преди 8 часа

Няма значима авария в производствена мощност и на системен електропровод, както и екстремни метеорологични явления или рязък скок в търсенето, според организацията

HUVESEPT ни пази от COVID-19

HUVESEPT ни пази от COVID-19

Теми в развитие Преди 9 часа

Съставът на продукта напълно покрива изискванията на Световната здравна организация за ефективни дезинфектанти в борбата с COVID -19

Интерпол с предупреждение, свързано с COVID-19

Интерпол с предупреждение, свързано с COVID-19

Теми в развитие Преди 10 часа

Интерпол предупреди, че организирани престъпни мрежи може да насочат вниманието си към ваксините срещу COVID-19 и да се опитват да продават фалшиви дози

<p>ЕС с предупреждение след британското одобрение на ваксина&nbsp;</p>

ЕС критикува "прибързаното" британско одобрение на ваксината на Пфайзер-Бионтек

Теми в развитие Преди 10 часа

Агенцията по лекарствата на ЕС (ЕМА) и евродепутати предупредиха днес за рискове от прибързаното одобрение на ваксини срещу COVID-19

Сингапур разреши пилешко, създадено в лаборатория

Сингапур разреши пилешко, създадено в лаборатория

Любопитно Преди 12 часа

За целта ще бъдат извличани животински клетки без да се налага клане на пилета

Деница Сачева

Сачева: Домовете в Куделин и Говежда ще бъдат закрити

България Преди 13 часа

Общо 28 социални институции ще бъдат закрити

Идея за обяд: Френски сандвич с рачешко и скариди
Ексклузивно

Идея за обяд: Френски сандвич с рачешко и скариди

Любопитно Преди 13 часа

Вижте как да си приготвите това вкусно ястие

Земетресение от 4,5 разтърси Централна Гърция

Земетресение от 4,5 разтърси Централна Гърция

Свят Преди 13 часа

Трусът е регистриран на 11 км източно от град Тива

Разобличиха "финансови мулета" при международна операция

Разобличиха "финансови мулета" при международна операция

България Преди 13 часа

Предотвратени са щети в размер на повече от 13 милиона евро

След "гей оргията": Първа оставка в Европарламента

След "гей оргията": Първа оставка в Европарламента

Свят Преди 14 часа

У евродепутата били намерени наркотици, а той се опитал да се скрие от полицията, като се спуснал по водосточна тръба

Гешев и КТ "Подкрепа" заедно ще се борят с нарушенията на трудовите права

Гешев и КТ "Подкрепа" заедно ще се борят с нарушенията на трудовите права

България Преди 14 часа

Главният прокурор и президентът на КТ "Подкрепа" подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество