"Труд": Дуел по премиерски
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

Под това заглавие изданието отбелязва, че премиерът Бойко Борисов поиска вчера арест за предшественика си Сергей Станишев заради скандала с изчезналия секретен доклад на ДАНС за лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху министерства и други държавни структури.

"Аз бих веднага помогнал на Станишев, ако той излезе лично и каже - да, грешен съм, дадох доклада на лицето Х. Те бяха некоректни, а сега ме изнудват и рекетират. Тогава ще му се притека на помощ", обясни позициите си Борисов.

Лидерът на БСП каза, че не може да каже каква информация се съдържа в доклада, защото попада под ударите на Закона за класифицираната информация.

Наивно е да се мисли, че аз съм прибрал и съм дал този доклад на някого, за да го предпазя, посочи той.

Заинтересован съм да се направи истинска проверка и ще стане ясно, че през моя политически мандат не е имало чадър над никого, заяви Станишев, цитиран от "Труд".

Под глава "Атака" съобщава, че Волен Сидеров ще иска депутатския имунитет на Станишев да бъде свален, за да може прокуратурата веднага да започне разследване за изчезването на доклада.

30-те страници справка на Иван Драшков - заместника на ДАНС, който я разпраща на най-важните адреси в държавата в деня на своето уволнение, може първо да затвори българското ФБР, а после да затвори и някой висш държавник.

Това пише "24 часа", като отбелязва, че за първото Борисов даде вчера месец-два ултиматум ДАНС да заработи.

Изданието посочва, че обявилият се за енергиен консултант Стефан Гамизов се похвали публично, че неговите дела заемат около 10 страници от справката.

Служители от здравното министерство са взели между 25 000 и 50 000 лв. за участие в процедури по акредитация на лечебните заведения, пише "Труд" под глава.

Парите са получавани за три години като хонорари от бюджетите на болници, центрове и др. от членовете на Акредитационния съвет и на Звеното за административно-техническо обслужване, а механизмът е законен.

Ще променим начина на акредитация и тя няма да изисква договор със здравната каса, казва заместник здравният министър д-р Валерий Митрев.

Под заглавие "Скок на пенсии след юни, заплатите във фризера" "24 часа" пише, че в проектобюджета за догодина са заделени 7,2 млрд. лв. за пенсии, а 1,77 млрд. трябва да стигнат за издръжка на администрацията ни.

Засега е ясно, че индексиране на чиновнически заплати няма да има, а минималната остава 240 лв., добавя изданието.

Според него в проекта е записан минимален размер на фискалния резерв от 6,3 млрд. лв., а 500 млн. лева могат да се окажат спасителният пояс за финансовия министър да балансира бюджета.

Българинът е сред най-уплашените по света да не си загуби работата, въпреки че средният месечен доход на домакинство е скочил с близо 100 лв. за година - до 846 лв. през юни.

Това показва цитирано в "24 часа" проучване на "Синовейт" в 25 страни. По страх от безработица сме на 4-а позиция с 47 на сто след Индонезия (71 на сто), Аржентина и Турция.

Средно 2317 лева ще изземе централната власт от един зает в България под формата на данък върху доходите и осигуровки догодина, пише "Труд".

При икономически активно население от около 3 млн. души сумата е по-малка, отколкото през тази година - например предвидените в бюджет 2010 приходи от данък общ доход са 1,987 млрд. лв. при 2 млрд. лв. през тази година, по-малко са и предвидените постъпления от социални осигуровки, отбелязва изданието.

Минимална промяна има при здравноосигурителните вноски. Така догодина държавата ще изземе със 134 лева по-малко от всеки зает в икономиката, което се дължи отчасти на намалението на осигуровките, както и на увеличението на безработицата заради финансовата криза.

13 български фирми имат технически и кадрови потенциал да участват в строителството на магистрала "Тракия", съобщили от Българска браншова камара "Пътища" пред "Труд".

По азбучен ред това са: АМ "Черно море"- Шумен, "АБ" - Хасково, "ГБС - Инфраструктурно строителство", "Мостстрой" АД, "Пътни строежи - Пловдив", "Пътни строежи - Велико Търново", "Пътстрой - 92", "Пътинженерингстрой" - Търговище, "Пътища - Шумен", "Пътища - Пловдив", "СК-13 Холдинг", "Трейс Груп Холд" и "Холдинг Пътища". Те могат да се обединят в консорциуми, за да покрият показателите търговете. От "Тракия" остават за довършване 116 км.

Попитана от "Труд" за нарушенията на вота в САЩ и в Турция и какво е решението за наказанията на посланиците ни там - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, външният министър Румяна Желева отговаря, че ще направи това, което българските граждани очакват от нея като ръководител.

"За съжаление нарушенията, които сега установихме, не са прецедент. Случвали са се през всичките тези 20 години, но никой не е реагирал. И ако сме демократично общество, което веднъж завинаги иска да пресече съмненията за манипулации - сега е моментът.

Ако не постъпим по правилата, ще остане и съмнението, и възможността да се вършат такива нарушения в бъдеще", отбелязва тя.

Интервюто е под заглавие "Аз съм успешен лобист на България по света".

94 студенти от филиала на ТУ в Пловдив принудително прекъсват или отпадат от висшето училище, тъй като липсва документация, че са си взели част от изпитите. Това съобщава под глава "24 часа" и отбелязва, че прокуратурата разследва аферата.

42,7% у нас изпитват неудовлетвореност от живота, 40% - от хода на житейската си кариера, 58% от жизнения си стандарт. И по трите показателя сме на първо място сред осем изследвани страни.

Това констатира в доклад проф. Валентина Златанова от Института по социология при БАН, съобщава "24 часа".

Анализът й е по данни на Европейското социално изследване ESS, което се провежда всяка година в България, Русия, Румъния, Полша, Словения, Испания, Германия и Белгия.

Всеки четвърти казва: "Живея ден за ден". Едва всеки трети - че може да спестява за старини.

В Белгия например това могат да си позволят 69% от анкетираните, в Германия - 64%, и приблизително половината от испанци и словенци, коментира проф. Златанова.

Затвор за еърбъсите ще има, ако се намери по-ниска цена, пише "24 часа".

Отбелязва, че петорна експертиза може да се окаже ключът към изхода на делото за сделката с двата правителствени самолета "Еърбъс А319", което започна преди около два месеца и половина.

Чист съм пред съвестта си, независимо какви политически акции подхваща Бойко Борисов със сегашните си министри, за да оклевети името ми, казва пред изданието бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Четири години сме се съобразявали с българските закони и сме правили всичко възможно да се борим с корупцията, добавя той.

Проблемът не е Красьо с ланците и членовете на ВСС, а тези отбори, които играят с цел да получат икономическа и политическа власт, пише в "24 часа" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Те не могат да допуснат да нямат влияние в ДАНС, във ВСС, в министерствата, в парламента, в политическите партии, добавя той.

"Дума" извежда под глава, че Бойко Борисов трябва да се яви днес като свидетел в съдебния процес срещу наркобоса Сретен Йосич по делото на Белградския окръжен съд.

От сегашния премиер на България се иска да обясни покровителствал ли е като главен секретар на МВР (2001-2005) Йосич, пише изданието.

Далавери за над 20 млн. лева излязоха след проверка на прокуратурата в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, извежда "Монитор" под глава.

Ръководството, начело с бившата шефка на болницата Петранка Троянова, сключило неизгодни договори за охрана, почистване и строителни дейности с близки до директорката фирми на безбожно високи цени, разказали източниците.

От болницата предписвали и поръчвали "безумно скъпи лекарства", се добавя там.

Ще даваме по 1000 длъжници на съда всеки месец, извежда "Монитор" над интервю с изпълнителния директор на "Топлофикация София" Петко Милевски.

Има голяма опасност 12-те държавни психиатрични болници в страната да бъдат закрити, защото нямат пари да покриват разходите си за отопление, храна и лекарства, пише "Новинар" под глава.

Позовава се на националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и директорите на няколко от най-големите специализирани лечебни заведения в страната.

Пред подобен проблем е и държавната болница за лечение на алкохолни и наркотични зависимости.

На практика, ако психиатричните заведения бъдат закрити, хората с тежки разстройства, наркоманите и алкохолиците ще останат на улицата, предупредили лекарите.

Близо 80% от българите подкрепят стриктното прилагане на оценката за поведение в училище, сочи проучване на "Галъп" за в. "Класа".

България с 11 сделки на стойност 257,87 млн. евро е в Топ 3 на сделките за дялово инвестиране, пише "Класа" под глава.

От септември 2008 г. до август 2009 г. сделките за дялово инвестиране в Югоизточна Европа са намалели от 99 на 63, а стойността им се е стопила от 5,76 млрд. евро на едва 3,12 млрд. евро, посочва изданието, цитираайки доклада ISI DealWatch на Euromoney.

С водеща тема "Ерозия прояжда пенсионната система" "Пари" отбелязва, че догодина почти 50% от парите за пенсии ще се осигуряват от данъци, което значи, че тотално се отдалечаваме от осигурителния модел, избран преди 8 години.

86% от седмокласниците прекарват свободното си време пред компютъра, пише "Сега" под глава. Толкова разполагат с домашен интернет.

"Резервен" вариант за времето извън училище са "пред телевизора" (77,5 на сто), и "на друго място" (81,6 на сто). 

Данните са на Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието към просветното министерство.

Започваме "Тракия" напролет с изрядни документи, казва в интервю за "Стандарт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Изданието извежда под глава думите му, че от догодина ще се плащат по-скъпи винетки (само за годишните стикери).

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

България Преди 2 часа

Същевременно българският износ за САЩ е нараснал до 1,2 млрд. долара

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Свят Преди 3 часа

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че този ход е част от по-широкообхватното укрепване на руската отбрана

Почина журналистката Нина Селвелиева

Почина журналистката Нина Селвелиева

България Преди 4 часа

Тя ръководеше пресцентъра на МВР по времето на министър Емануил Йорданов

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Свят Преди 5 часа

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност

<p>Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара</p>

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Свят Преди 6 часа

Оценката е направена съвместно с украинското правителство, Европейската комисия и ООН

Мистерията с картината на Джаксън Полък в България се заплита

Мистерията с картината на Джаксън Полък в България се заплита

България Преди 6 часа

Подарък за Чаушеско с посвещение на американска филмова звезда

Христина бе най-тежката жена в България

Почина най-тежката българка

България Преди 6 часа

300-килограмовата Христина издъхна на 33 г.

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Любопитно Преди 7 часа

Ето някои доста интригуващи факти, за които навярно не сте и подозирали досега

Сергей Лавров

Лавров доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна: Това е "стъпка към сериозна ескалация"

Свят Преди 7 часа

Русия ще вземе предвид доставките на боеприпаси с обеднен уран при планирането на по-нататъшните си действия

Снимката е илюстративна

Огромна коронарнa дупкa се образува на Слънцето

Любопитно Преди 7 часа

На 24 март е възможно да се образува слаба геомагнитни бури от клас G1, което да образува и полярни сияния

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Свят Преди 7 часа

Рябков: Предупреждаваме ги да не се опитват да ни лазят по нервите, да не изпитват нашето търпение

Замъкът Хуска е портал към ада

Това ли е порталът към ада: Зловещият замък Хуска

Любопитно Преди 8 часа

Черни магии и отвари за безсмъртие са приготвяни зад стените му

Снимката е илюстративна

Учени: Този ензим вероятно е отговорен за депресията при някои хора

Любопитно Преди 9 часа

Около 280 милиона души страдат от депресия по света

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 9 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 9 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

<p>За първи път откриха &quot;призрачни частици&quot;</p>

"Призрачни частици": Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

Любопитно Преди 9 часа

Изследователите казват, че тази работа представлява първото пряко наблюдение на неутрино в колайдера