"Труд": Чуждите инвестиции се топят
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Темата на "Труд" констатира, че инвестициите от чужбина продължават да се топят. Последните данни за вложенията в страната през деветте месеца на годината показват спад от около 50 процента в сравнение със същия период на м.г.

От януари до края на септември чужди компании са инвестирали в България 534,5 млн. евро, а за деветмесечието на 2010 г. са постъпили 1,03 млрд. евро преки инвестиции.

Кризата промени и профила на вложенията. За тази година, поне според статистиката, липсват инвестиции във финансите, недвижимите имоти и търговията, въпреки че преди 2009 г. те бяха основни.

Средно по 90 лв. ще похарчи българинът за подаръци на близките си за Коледа, показва проучване, цитирано от "Класа". Според данните тази година ще сме по-внимателни от миналата.

Открити са нови две находища на злато у нас, чиито геоложки запаси се оценяват на 107 т, пише "Класа" под глава. Залежите са край пазарджишкия град Ракитово и Трън, съобщи Ивайло Илиев от отдел "Разрешения" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му в Ракитово залежите се оценяват на 7 т злато и 100 т сребро, а в Трън са за 100 тона злато.

Под заглавие "Гараж в кооперация ще се продава първо на съседите" "Сега" информира за проектопромени в Закона за устройство на територията.

Според въпросните изменения гаражите и паркоместата, които са част от основните обекти в сградата, няма да са предмет на правни сделки. Това означава, че те няма да могат да се продават, заменят, отдават под наем.

Безплатни типови проекти и разрешения за строеж ще дава Столичната община за саниране на панелки, отбелязва "Монитор". Така семействата от един вход ще могат да спестят средно по 30 000 лева при реализация на проекта.

Идеята е да се стимулират етажните собствености да кандидатстват за средства за саниране по схема на оперативна програма "Регионално развитие", която стартира догодина.

За обновяването на близо 500 блока в цялата страна са отпуснати 63 млн. лева.

Земята поскъпна с 15-20 процента през 2011 г., отбелязва "Труд" на икономическата си страница. 2011 г. мина под знака на земеделската земя. Сделките се увеличават, търсенето на ниви за обработване - също.

Неотдавна е приключила съвместна операция на българските служби за сигурност и ФБР, в която е ударена мрежа за киберпрестъпления. Това съобщава вицепремиерът Цветан Цветанов в интервю за "24 часа". В престъпната мрежа е участвал българин, а схемата е била свързана с огромни финансови потоци - милиони долари, уточнява Цветан Цветанов.

В чужбина българските бандити са особено силни в източването на кредитни карти, фалшивите евробанкноти и киберпрестъпленията според вицепремиера. Той казва, че организираната престъпност по света все повече насочва интереса си към незаконни дейности по интернет.

"Основните акценти са кражбата на лични данни, детска порнография... Ако говорим обаче за България, във вътрешен план, когато работим срещу тежката организирана престъпност, винаги по някакъв начин се засягат периферно и политически интереси", коментира Цветанов.

По думите му в момента битовата престъпност е най-големият бич за обществото: "Тя е и основен акцент в нашата дейност, защото последствията от тежката икономическа и финансова криза завишиха този показател в цяла Европа.

Мога отговорно да заявя, че тежката организирана престъпност, позната на нашето общество от последните 20 г., вече я няма."

Според статия в "Сега" МВР си вдигна размера на наградите. Това стана с промени в Правилника за прилагане на закона за министерството, обнародвани в "Държавен вестник".

"Не сте толкова корумпирани, колкото ви изкарват", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Елън Голдбърг от Международната организация за борба с корупцията ТИРИ.

Според нея последните данни, които определят България като най-корумпираната страна в ЕС са твърде крайни. Възможно е тя да е намаляла, но възприятието за нея да е останало, аргументира се експертът.

В интервю за "24 часа" хванатият с 9 кг кокаин на летището в Сао Паулу Гълъбин Боевски разказва за случилото се и категорично подчертава, че е невинен.

"Труд" цитира стряскащо проучване: Водим класациите по самоубийства на деца. Тенденцията се дължи на високото ниво на агресия, която децата обръщат към себе си, т. нар. автоагресия.

Според темата на "24 часа" 111 деца са станали жертви на насилие от други деца през първите 9 месеца на годината. Информацията е на Калин Каменов, зам.-шеф на Държавната агенция за закрила на детето.

Тенденцията е към повишение, но по-тревожното е, че това са част от 1806-те случая, които са стигнали до социалните експерти. Предполага се, има още десетки, за които никой не знае.

Българското общество все още е дирижирано. То е под контрола на Джордж Сорос, категорично заявява в интервю за "Сега" историкът Георги Марков.

"Още преди 15 години разни фондации на Сорос ни призоваваха да забравим за Ботев, Левски, Батак и Перущица. И започнаха да хвърлят пари за история на всекидневието", разказва Марков и подчертава, че тези които смятат, че в България няма гражданско общество не са прави.

Управляващите трябва да чуят гласа на хората, призовава от страниците на "Новинар" посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

"Важно е да има дискусия и да се чуе гласът на хората по важните теми. Такива са пенсионната реформа, субсидиите и други приоритетни въпроси, където има недоразумения", съветва Уорлик.

Най-добрите лекари и клиники да бъдат класирани в топлиста. Това предлага в интервю за "Стандарт" директорът на университетска болница "Св. Екатерина" Генчо Начев.

Класацията на водещи специалисти и болници отдавна има в САЩ - така пациентите се ориентират по-лесно кого да изберат, аргументира се кардиохирургът.

Според него трябва да се създаде Лекарска камара, която на всеки 3 години да оценява работата на докторите и клиниките според броя операции, квалификация и резултати от лечението.

Всички ежедневници акцентират върху новината за наложеното от президента Георги Първанов вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

"Новинар" посочва и мотивите на Първанов за решението:

"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 от КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията през предходната година.

Като продължение на тази политика се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава."

Аргументите на Първанов обричат бъдещите поколения да нямат изобщо пенсии. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред "24 часа" наложеното от президента вето.

Това не е пенсионна реформа, а кърпеж по същество, но шоково се отразява върху живота на българските граждани, защото не могат да си планират живота. Това заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар за наложеното от президента вето, цитиран от "Дума".

В интервю за изданието на по-задна страница бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира реформата. По думите му с увеличаването на пенсионната възраст ГЕРБ с един замах лишава хората от едно право, което е извоювано в течение на десетилетия.

"Ще стане така, че поне 30% от хората няма да могат да се пенсионират изобщо, няма да доживеят. Средната възраст на българските мъже е 70 години и 9 месеца, а според Световната банка всеки човек трябва да може поне 12 години да взима пенсия.

Следователно българинът трябва да се пенсионира най-късно на 59 години, не на 65. Затова питам колко години отпуска ГЕРБ на българина след пенсионирането? Излиза, че му отпуска 4 години и 9 месеца. Ако целта е да докарат годините за вземане на пенсия до нула, тя ще бъде постигната.

Пак ще има един малък брой пенсионери, те ще са с по-високи пенсии, но голямата част от хората изобщо няма да стигнат до пенсионна възраст."

В момента Националният осигурителен институт плаща над 900 000 инвалидни пенсии. Управляващите твърдят, че половината от тях са фалшиви.

В интервю за "Труд" Минчо Коларски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, уточнява: "Може даже да се окаже обратното, че хората с увреждания са повече от получилите пенсия. Това показва, че има сериозен проблем и хората чакат да бъдат освидетелствани с години...

Проблемът на т. нар. инвалидни пенсии ментета е въпрос, първо, на медицинската експертиза и, второ, на реда, по който те се отпускат. Административните проблеми там са ниското заплащане на лекарите и липсата на централизирана система.

Сега лекарските комисии са към отделните болници. Едно от нещата, които смятам, че ще подобри експертизата, е тя да бъде централизирана и обособена като отделна система."

В продължаващата криза повечето общини се въздържат да товарят семейните бюджети с по-високи местни данъци и такси. Засега само в Русе, Добрич и Пловдив са пристъпили към увеличаване на данъчната тежест за гражданите си, показва проверка на "Сега".

Две общини - София и Бургас, дори намаляват някои данъци. Облекчения обмислят във Велико Търново и Варна, посочва всекидневникът на първа страница.

В интервю за "Класа" Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, коментира: "Няма един измерител, който да направи изчисления кога започва и кога завършва икономическият възход в страната.

Виждам, че в Европа продължават финансовите проблеми, докато за други държави, вкл. САЩ, Азия и Далечния изток, за криза не се говори. Има много държави извън Европа, които не усещат криза и не отчитат безработица, а подем в производството и потреблението.

Те могат да играят роля на спасител на европейските държави, ако започнем активни търговски взаимоотношения с тях. Затворени с ЕС, ние основно търгуваме помежду си, но всички сме в криза, а има държави в Азия и Далечния изток, които са икономически развити и в огромен подем. Те отчитат много добри икономически показатели. Може би ще ни помогне, ако родните търговци тръгнат към по-активни контакти с тях." 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

11 храни, които се борят с високия холестерол

11 храни, които се борят с високия холестерол

Любопитно Преди 15 минути

Добавянето на тези храни е най-добрият начин за постигане на диета с нисък холестерол

YangWang U8

Голямо, грозно, може да плува и да прави 360-гладусов завой на място, що е то

Технологии Преди 39 минути

Нарича са YangWang U8 и с него BYD се надява да открадне от купувачите на G-Class. Но ще има ли такъв човек, който да смени „Кубчето” за това? Да не говорим, че U8 е и много по-скъп

Снимката е илюстративна

Военни и техника на Въоръжените сили на Турция преминават през България

България Преди 1 час

Те са част от операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)

Apple прекрати работата по автомобила си

Apple прекрати работата по автомобила си

Технологии Преди 1 час

Тя разработваше проекта повече от десетилетие

Снимката е илюстративна

Франция: Присъствието на западни войници в Украйна не означава, че те ще участват в конфликта

Свят Преди 1 час

Външният министър Стефан Сежурне разясни думите на президента Еманюел Макрон

Снимката е архивна

Украинската армия се изтегли от още две села край Авдеевка

Свят Преди 1 час

Източният град по-рано този месец беше превзет от руските сили

Вкусни заместители: Насладете се на любимите си храни с по-малко калории

Вкусни заместители: Насладете се на любимите си храни с по-малко калории

Любопитно Преди 1 час

В тази статия ще ви предложим няколко алтернативи на калоричните лакомства

Цвети и Виктор

Любов в планината: Семейство събира сродни души на „Разходка за необвързани“

Любопитно Преди 1 час

За силата на привличането, за умението да се възхитиш дори на едно цвете и за свойството на планината да заличава различията помежду ни, говорят Цвети и Виктор Зидарови, организатори на „Разходка за необвързани“

Приеха в болница норвежкия крал

Приеха в болница норвежкия крал

Свят Преди 8 часа

Харалд Пети е най-възрастният монарх в Европа

Жените изгубиха всички привилегии в Hell’s Kitchen

Жените изгубиха всички привилегии в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Звездите грабнаха втора победа в Кухнята на Ада и остават в пълен състав

Родителите на малката Амая съобщиха, че тя е починала

Родителите на малката Амая съобщиха, че тя е починала

България Преди 9 часа

Детето трябваше да замине за лечение в чужбина

<p>Атал: Дали войници на Путин вече не са във Франция?</p>

Френският премиер: Дали войници на Путин вече не са във Франция?

Свят Преди 9 часа

Атал: Говоря за Вас и за Вашите войници, г-жо Льо Пен

Зеленски пред CNN: Не разбирам как Тръмп може да е на страната на Путин

Зеленски пред CNN: Не разбирам как Тръмп може да е на страната на Путин

Свят Преди 10 часа

Специално интервю на украинския президент по повод втората годишнина от началото на войната

Великобритания обвини българин в шпионаж за Русия

Великобритания обвини българин в шпионаж за Русия

Свят Преди 10 часа

38-годишният Тихомир Иванчев ще бъде обвинен в заговор

Арсенал в дома на Ален Делон: 72 оръжия и 3000 боеприпаса

Арсенал в дома на Ален Делон: 72 оръжия и 3000 боеприпаса

Свят Преди 11 часа

Съдът вероятно е решил да предприеме действия и да задържи тези оръжия далеч от собственика им

Арестуваха адвоката на Навални в Москва

Арестуваха адвоката на Навални в Москва

Свят Преди 11 часа

По предварителна информация причината за ареста е "нарушаване на обществения ред"