"Стандарт": Заеми отпреди кризата се плащат най-трудно
"Стандарт": Заеми отпреди кризата се плащат най-трудно   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Заеми отпреди кризата се плащат най-трудно, отбелязва в интервю за "Стандарт" Момчил Андреев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

Той посочва, че, икономиката расте слабо, а кредитирането отразява тази реалност. "Ако сравнявате с 2007-2008 г., наистина кредитираме по-малко. Ако сравнението е с 2009-2010 г., кредитите са повече. Новите заеми превишават погасените. Като цяло кредитът расте с темп, сходен с ръста на икономиката", казва Андреев. За платежоспособните клиенти лихвите са ниски. Тези с проблеми или нямат достъп до кредит, или кредитът им е по-скъп. Търсенето на ресурс за инвестиции никога не е спирало. Видимо оживление обаче не се забелязва.

"Според нашите наблюдения кредитите, предоставени след края на 2008 година, са с добро качество. В просрочие влизат основно кредити, които са предоставени преди кризата, преструктурирани са, но въпреки това клиентите не успяват да се стабилизират и изпадат в трайни просрочия", обобщава Андреев.

"Който критикува, не е медия", коментира "Сега". Повод е изявлението на премиера Бойко Борисов: "Който критикува МВР, служи на мафията, а журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти."


"Труд" коментира пожара на Витоша. Държавата се изправи мъжествено, пише авторът, но по бели гащи, срещу огъня, което само разпали подозренията, че пожарът може да е умишлено предизвикан и е оставен да гори контролируемо.

Тези, които се съмняваха в непорочното зачатие на огнената стихия, имат право да получат отговор, защото вместо да мрънкат във фейсбук или да блокират Орлов мост, протестирайки срещу Закона за горите, грабнаха мотики и лопати и отидоха да гасят в резервата. Пълно мълчание цари около разследването за причините за пожара. Редови туристи пуснаха своите снимки, заснели началото на огъня. Потърсил ли ги е досега някой разследващ полицай, за да ги разпита? Едва ли.

Нищо чудно скоро с дружните усилия на няколко блогъри и свидетели да бъде разкрит генезисът на пожара

"Витоша е пред катастрофа", алармира в интервю за "Труд" главният архитект на София Петър Диков. Според него пожарът е повод да се направи генерален анализ на това как се отнасяме към природни явления от типа на ветровала (смерч, който изкоренява дървета) през 2001 г. в този район на планината. Ако тези явления не се овладеят, могат да създадат опасност за целия парк.

Не може да се оправдаваме, че това е ценен резерват, в който не бива да се допуска човешка намеса. Защото ако този дървен материал не е стоял 10 г. горе, нямаше да стане огнище на корояда - вредител, който сега сериозно се разпространява по цяла Витоша.

"Малките партии стават големи", под това заглавие "Труд" очертава какви са разместванията в партийно-политическата карта на България през юни.

Юни внася все по-осезаемо разделение в представата за "малка партия". Очертават се два типа. Първият са малките политически сили, които очевидно съзнават ограничения си електорален потенциал и добре разбират, че не могат да се надяват на голяма самостоятелна роля в политическия живот, а напротив, могат да бъдат тухли в по-големи политически строежи.

Вторият тип е на "бившите големи" партии, като СДС, НДСВ или "Атака", които като че ли не отчитат в достатъчна степен скромното си присъствие в обществените нагласи и продължават да се държат като "големи"

"Ако се наложи да спрем БСП, СДС ще направи коалиция с ГЕРБ", заявява в интервю за "Сега" кандидатът за лидер на синята партия Ваньо Шарков. По думите му в момента СДС трябва да избере своя път. Единият вариант е да се върви по пътя на самодоволството и усещането за самодостатъчност. До това води решението за самостоятелно явяване на изборите.

Другият път е търсенето на единството в името не толкова на партийните членове, колкото в името на десните избиратели. "Моята цел е влизането на СДС в следващия парламент. Ние винаги ще имаме задача да не допускаме социалистите във властта, защото тяхното управление винаги е завършвало с катастрофа за България.

Два дни преди вътрешните избори за нов председател на СДС "Монитор" коментира: "СДС - циркаджилъци до последно". Един от проблемите на сините е, че заради следването на демократични принципи отборът, който трябва да върне доверието на сините избиратели с решението за самостоятелно явяване на изборите, не можа да излезе с единна кандидатура.

Временното ръководство не се вслуша в призива на старите седесари за обединяването им около обща кандидатура. А тези, които като удавници са се хванали за "Синята коалиция", нямат друг избор, освен да пречат.

Само че колкото по-дълго продължи залагането и избухването на скрити мини, това може да има и обратен ефект. И дори тези, на които доскорошните "символи" на синята идея им бяха симпатични, да разберат, че те не заради каузата са подскачали, а заради личните си интереси, които просто умело са прикривали.

Най-бедната държава в Европа стимулира най-скъпия вид електроенергия, казва в интервю за "Новинар" Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той посочва, че след лобисткия закон през 2007 г., който дава невероятни преференции за инвестициите във възобновяемите енергийни източници, през 2008 г., след промяна в друг закон, се налива допълнително масло в огъня като се стимулират инвестиции в тази сфера. "Това за мен е едно от най-лошите решения в енергетиката, които са вземани през последните 20 години".

Трябвало е този ангажимент да се изпълни след 2015 г., тъй като с всяка година тези технологии поевтиняват с 20 и 30%. И след 2015 г. тази цена на зелената енергия няма да струва толкова, колкото струва сега или колкото е струвала преди пет години", обяснява Добрев

"Който поръча зеления ток, той да го плаща", е анализът в "24 часа". Време е правителството да спре да начислява парите за зелената енергия върху сметките за тока, а да си плаща тази далавера от държавния бюджет. Хората не са искали зелен ток, следователно не са длъжни да го плащат. Това, разбира се, е половинчато решение, защото бюджетът се пълни от данъците. Но далеч не всички данъкоплатци консумират ток и не в еднакви количества.

Банките много малко усещат поскъпването на тока. Сега се наказват с предимство домакинствата и производствата, които разчитат на ток. Това свива потреблението и оскъпява някои продукти. С други думи, свирепо задълбочава кризата, пише вестникът.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 19 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 3 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 3 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ