"Сега": Първи сблъсък в кабинета - за пенсии и заплати
"Сега": Първи сблъсък в кабинета - за пенсии и заплати   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

"Министерски сблъсък - за пенсии и заплати" извежда "Труд" под глава, а "Сега" почти идентичното: "Първи сблъсък в кабинета - за пенсии и заплати".

Предложенията на финансовото министерство за по-сериозно затягане на коланите в политиката по доходите заради кризата предизвика първите искри в правителството, информира и "Дневник" от първа страница.

Според изданието социалният министър Тотю Младенов оспорил замразяването на минималната работна заплата и минималната и социалната пенсия, планирано в средносрочната фискална рамка за периода 2010 - 2013 г., която е подготвена от финансовото министерство.

Работодателските организации в тристранния съвет вчера подкрепиха плановете на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, а синдикатите - позицията на социалния.

"Дневник" посочва, че премиерът не откри разминаване между Дянков и Младенов с обяснението, че е нормално социалният министър да иска вдигане на пенсии и заплати. В същото време, мислейки реалистично, финансовият министър вижда, че това сега няма как да се случи, добавил Борисов.

Посочва се, че на заседанието си в сряда правителството ще приеме окончателния вариант на рамката. В документа е заложено доходите в бюджетната сфера през 2010 г. да се запазят на нивото от 2009, а за следващите години средствата за заплати да растат пропорционално на брутния вътрешен продукт.

За догодина се предвижда и замразяване на пенсиите, които през тази година се увеличиха с 19,7% и са сред малкото разходни пера, които кабинетът "Борисов" обеща да не орязва въпреки назряващия дефицит, наследен от предишното правителство, посочва "Дневник".

Управляващите обаче предвиждат намаление на обезщетенията за безработица с малко над 10%, като новите граници стават 110 - 220 лв. при сегашни 120 - 256 лв., добавя изданието.

Съкращават 70 000 чиновници, акцентира "Труд". Цитиран е финансовият министър Симеон Дянков, според когото министрите ще бъдат принудени да съкратят около 15% от чиновниците във ведомствата си от 1 януари 2010 г. като началото на мащабна административна реформа.

199 високопоставени служители са получили през юни възнаграждения, по-високи от премиера; eксфинансовият министър Пламен Орешарски пък се оказал на 37-о място по заплати, премии и бонуси в собственото си ведомство.

Това съобщава "24 часа", позовавайки се на справка, поръчана от Дянков.

Тази система за заплащане и стимулиране е сбъркана и ще бъде променена, казва вицепремиерът. До няколко месеца ще бъде направен пълен анализ на държавната администрация като структура, функции, хора, заплати, премии и бонуси.

Стигаме дъното догодина, когато безработицата ще стигне 11,4%, а през 2011 г. икономиката започва да расте, пише "Стандарт".

Прогнозите са от проекта Средносрочна фискална рамка за 2010-2013 на МФ.

"Едни 2 млрд. дърпат от бюджета пенсиите. Може ли да не замръзнат?". Под това заглавие пише в "24 часа" Георги Стоев от "Индъстри Уоч".

Пенсиите представляват приблизително 22% от всички държавни разходи в България, или около 6,5 млрд. лева, предвидени само за 2009 година - осигурителната система не може да се самофинансира, т.е. приходите от осигурителни вноски не са достатъчни, за да покрият сегашния разход за пенсии в България, отбелязва той.

По думите му държавният дълг към пенсионерите трябва да започне да се свива; но преди това държавата трябва да признае това открито за свой дълг с конкретно количествено измерение - точно това, което пенсионната реформа е пропуснала да направи досега.

Бързото възстановяване на ДДС е по-полезно от диференцираните ставки, казва в интервю за "Дневник" председателят на парламентарната икономическа комисия и лидер на СДС Мартин Димитров.

Строеж на нова АЕЦ за България ще е голям плюс в бъдеще, казва пред "Класа" Слав Славов, регионален мениджър за Европа и Централна Азия в Световния енергиен съвет.

"Даваме ваучери за обучение" е озаглавено интервюто в "Телеграф" със заместник-социалния министър Красимир Попов.

"Спираме заменките" извежда "Стандарт" над интервю с новия областен управител на София-област Красимир Живков.

Всички издания съобщават, че Столичната дирекция на НАП проверява физически лица с облагаеми доходи от 50 000 лв. и над 50 000 лв.

Сериозни проверки срещу незаконни производители на домашна ракия започва агенция "Митници", съобщава "Телеграф" под глава. Те щели да обхванат първо Варненския и Шуменския региони.

Докато прокуратурата ги разследва, бившият главен секретар на парламента Огнян Аврамов и началникът на кабинета на Георги Пирински - Мирон Гаврилов, получават общо 74 084 лв. компенсации от НС, съобщава "Телеграф" от първа страница.

Брюксел ни връща оценките по 4 оперативни програми, пише "Класа" под глава. Същинските плащания по оперативни програми пак се отлагат, информира "Дневник".

Брюксел за втори път ни спира парите по оперативна програма "Транспорт", с които трябваше до три години да бъде построена магистрала "Тракия" и отсечки от други аутобани, пише "Стандарт".

Два варианта за спасяване на парите по оперативните програми обсъжда правителството, отбелязва "Сега". Намерението е бързо да се преработят подадените вече в Брюксел оценки за съответствие, без които нямаме право да усвояваме пари от структурните и от Кохезионния фонд на ЕС, или да се подготвят нови оценки.

Това може да стане до ноември, когато ЕК ще реши окончателно дали спира парите по оперативните програми, или ги пуска. Ако отново не приемат оценките, страната ни ще трябва да връща вече усвоени пари, посочва изданието.

В момента се харчат авансови плащания от бюджета.

Еврофондовете остават все така недостъпни за България, защото Брюксел не вярва, че тя може да ги управлява, пише Светослав Терзиев в анализ "Крадливи или некадърни - все тая" в "Сега". 

"Спрете отпуските, в цайтнот сме пред ЕС" е озаглавено интервюто в "24 часа" с еврокомисар Меглена Кунева. По думите й делегацията ни в Брюксел трябва да назове конкретни стъпки за идните седмици.

При нас е много трудна координацията между министерствата, имаме проблем с поемането на отговорност, посочва Кунева.

Тя отбелязва също, че забавянето на завода за боклук в София може да ни изправи пред Европейския съд.

Всички европроекти на образованието ще са в интернет, казва в интервю за "Сега" заместник-министърът на образованието, младежта и науката Светлана Ломева. Сред приоритетите й са гражданско образование в училищата и стимули за първо работно място на младежи.

194 са ловките касоразбивачи у нас, за които полицията знае, че са превърнали отварянето на сейфове в професия, пише "24 часа". По 6 удара срещу каси на заможни се регистрират седмично; задигат се между 50 и 200 хил. лв. 

Прокуратурата ще разчита на 131 свидетели, за да осъди Ангел Христов и Пламен Галев за рекет и изнудване, отбелязва "Сега" под заглавие "Братя Галеви може и да не продават вече "спокойствие" в Дупница". Надзирател в Софийския затвор е уволнен, след като проверка показала, че е взел подкуп от черногорския наркобандит Будимир Куйович, пише "Новинар" под глава.

Не искам да съм съдия в България, извежда "Труд" над интервю с Хелмут Палдер, шеф по международните връзки в Министерството на правосъдието на Бавария.

По думите му липсва политически климат, в който магистратите да се чувстват добре, "а не да се потят и да треперят, че когато разследват корупция и стигнат до високите етажи, вършат нежелана работа".

Светият синод се обяви срещу концерта на Мадона в София на 29 август, отбелязват изданията. В специално обръщение владици обявиха, че целта им е "да предпазят от съблазни своите духовни чеда в деня, в който църквата отбелязва отсичането на главата на св. Йоан Кръстител".

Луис (Естер) Чиконе с почти всеки свой концерт показва неуважително отношение към вярващите християни, се казва в изявлението на Синода. Мадона пристига у нас с децата си, научил "Труд". Звездата ще долети с два частни самолета.

35 хил. деца, студенти и ветерани ще почиват всяка година в Международния детски лагер в Камчия, който е собственост на московското правителство, съобщава варненското издание на "24 часа".

Комплексът трябва да бъде завършен до средата на 2012 г.

Много издания публикуват материали за починалия в неделя бивш вицепремиер от правителството на Иван Костов - Александър Божков.

"Диджеят на приватизацията" е заглавието на "Стандарт", а "Дневник" помества статията на Божков от 2007 г. "Политици без политики".

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба