"Сега": ГЕРБ е без конкуренция в лобистките поправки
"Сега": ГЕРБ е без конкуренция в лобистките поправки   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
23

ГЕРБ е без конкуренция в лобистките поправки, коментира "Сега". Правителството доста усилено се грижи за интересите на онези, които също без проблем могат да се определят, ако не като чисти монополисти, поне като хора с огромни интереси в редица сектори, пише авторът.

Преди две седмици депутатите одобриха на първо четене промяна в Закона за публично-частното партньорство, предложен от правителството. С нея кабинетът на практика ще узакони нарушенията на концесионера на ски зоната край Банско, който си присвои площи извън договорените.

Друга скандална поправка на управляващите - в Закона за горите, с която в последните работни дни на 2011 г. кабинетът предлага да се разреши строителството на писти и лифтове в планините, без да се иска промяна в предназначението на територията.

С още цяла поредица други законови промени сегашните управляващи определено са първенци по внасянето на лобистки текстове.

Идеята за създаването на закон за лобизма се превърна в любима тема при старта на новия парламент и скоростно се забравяше малко след това. Практиката ще продължи, защото е удобна за всички.

По-евтини яйца няма да има, въпреки заплахите на Найденов, съобщава "Капитал Daily". Цените на яйцата няма да спаднат въпреки заплахите на земеделския министър Мирослав Найденов, че ще "пусне евтиния внос от Полша", и на уверенията на производителите пред него, че ще "натиснат" цените надолу.

След разговора на Найденов със собствениците на птицеферми във вторник голяма част от търговските вериги са получили обаждания от производителите, че ще задържат цените, но няма да ги намалят.

Представителите на търговските вериги бяха категорични и пред журналисти, че работят с минимални надценки и че коренът на проблема с високите цени на яйцата не е при тях.

Плевнелиев в орбитата на междузвездни гафове, коментира "Труд". Президентът Росен Плевнелиев бе на тридневно официално посещение в Афганистан. За първи път български държавен глава отива на държавно посещение в друга страна със самолет, на който го няма герба на страната ни.

Администрацията на президента без проблем е приела услугите на американското правителство да осигури транспорт до Афганистан, при положение, че България разполага с въздушен транспорт.

За пръв път на срещи с наши военни контигенти зад граница президентът не е придружаван от началника на отбраната. Президентът сгафи и с предложението България да строи болница в Кабул. За да се изпрати бригада там, трябва да има и военен контингент, който да охранява. А правителството вече реши следващата година да се изтеглим от Кабул.

В словото си на 3 март, президентът Плевнелиев отдаде почит на българските възрожденци, революционери и опълченци, но не спомена приноса на руските, румънските, украинските и финландските воини в Руско-турската освободителна война.

Борбата в БСП за лидерския пост между Сергей Станишев и Георги Първанов е най-актуалната политическа интрига напоследък.

Социологическият щаб на "24 часа" коментира ситуацията. Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: "Станишев го подкрепят онези членове на БСП, които искат да видят едно по-съвременно и европейско лице на своята партия. Докато Първанов по-скоро олицетворява нейното минало. Затова и смятам, че съотношението е в полза на модерността."

Андрей Райчев, "Галъп": "Кандидат, различен от Първанов и Станишев, е възможен при пат. Изглежда ми малко вероятен. Не мисля, че оглавено от когото и да било от двамата, БСП ще загуби форма."

Юрий Асланов, "Афис": "Който и да е загубилият в битката - да свие знамената, да приеме загубата, да поздрави победителя и да работи за единството на партията, което е най-важно сега."

Живко Георгиев, "Галъп": "Важно е не кой ще бъде следващият лидер на БСП - Станишев, Първанов или някой трети, а с кого БСП ще спечели следващите избори. Най-бездарният изход от тази конкуренция е загубилият битката и неговите фенове да играят за загубата на БСП на парламентарните избори."

Румяна Коларова, политолог: "Парадоскът е, че както президентството, така и временното председателство на ПЕС са "златни парашути", които благодарение на обстоятелства и съратници двамата претенденти са си осигурили. Но днес нито един от тях не иска да скочи от самолета, наречен власт."

Битката Първанов-Станишев ще се състои, прогнозира Татяна Дончева в интервю за "Стандарт". Ще ескалира в посоката, в която е тръгнала, но това няма да бъде "сблъсък на армии".

Война, при която зад единия и зад другия стоят големи маси симпатизанти и членове. В момента на терена са малки групи хора, а пък цялата партия стои в публиката. Който и да спечели битката, ще възпроизведе статуквото и ще доведе до намаляване на мандатите на БСП в следващия парламент независимо от благоприятната за опозиция конюнктура.

Ще се стигне до поява на нови субекти с малки проценти, които да раздробят политическото пространство и да възпроизведат статуквото в държавата.

"Смърт от сливици? При лекарска камара - невъзможна", заявява в интервю за "24 часа" хирургът проф. Александър Чирков. Според него основната причина за грешките е липсата на обучение на самите лекари.

"От 25 години се боря за създаването у нас на лекарска камара. Тя няма нищо общо с лекарския съюз, който защитава само профсъюзните права.

Тази камара е главен коректив в здравеопазването на Запад, тя съставя и комисиите за проверка на всеки клиничен случай с фатален край, тя се грижи за постоянното обучение на медиците, тя рецензира и дава атестация на докторите на всеки четири години. На проверка подлежат и професорите, и болниците", посочва Чирков.

Точно 2 163 387 лв. извънредни пари над заплатите като допълнително материално стимулиране и от участия в бордове са си раздали във финансовото министерство на тройната коалиция за периода 2005-2009 г., показва справка, с която "24 часа" разполага.

Скандалът с бонусите може да се изроди, смята политологът Татяна Буруджиева.

В интервю за "Новинар" тя посочва, и в този скандал за пореден път трябва да научим като общество урока, че не е достатъчно да се гневим и да сочим с пръст някого, който ни е виновен. Много необходимо е да изработваме правила и след това да ги спазваме, защото в този скандал тепърва това, което трябва да се види, е има ли нарушение на създадени вече правила.

В обществото ни избухват скандали, раждат се някакви решения, но ние така и не разбираме за тях. Тази къса памет идва и от факта, че дори нещо да се случи в обществото, то след това престава да функционира, нито се спазва, нито се развива.

При този скандал, който в момента тече, най-интересното ще бъде да се разбере кой всъщност е нарушил правилата. В случая позицията, заета от премиера, удовлетворява чувството за справедливост на хората.

Борисов е може би най-адекватният лидер за целия преход, смята Васил Тончев, директор на социологическата агенция "Сова-Харис". В интервю за "Класа" той отбелязва, че скандали като този с бонусите вредят на подкрепата към управляващите, но не и на доверието към премиера и лидер на ГЕРБ.

От години Бойко Борисов генерира надежди в хората, при това все още твърде успешно. Хората одобряват това, което върши, и начина, по който го прави.

За една сериозна част от хората от дясната половина на политическия спектър - а това е най-масовият избирател в България - Борисов е може би най-адекватният лидер за целия период на прехода.

"Спомнете си как преди година тенденциите за представянето на ГЕРБ на изборите бяха в голяма степен негативни, но Бойко Борисов успя да ги обърне, особено в последните месеци преди вота.

Поне според мен основната причина за добрите резултати, постигнати от ГЕРБ, се корени именно в действията на Бойко Борисов", допълва Тончев. 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 36 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус