Проф. Г. Марков: Борисов да внимава със славата
Професор Георги Марков   
Източник: Архив
11
  - Днес народът в името на демокрацията и справедливостта възложи надеждите си на ГЕРБ. Пред какви изкушения може да се изправи тази млада политическа сила?

- Надявам се тази нова политическа сила да изпълни това, което обеща. Защото стара болест на нашия политически живот е едно да се говори по време на избори и друго да се прави, когато си на власт. За разлика от политиците аз не съм оптимист. Защото и през 1929-а политиците заявяват: потърпете още малко, нека да дойде краят на 1930-а, краят на 1931-ва, докато опрат до есента на 33-та, когато тълпата отвява всички. Дано не се окажа прав.

- Наблюдатели прогнозират, че ако ГЕРБ не успеят да се справят с кризата, спасението им ще бъде "да хвърлят жертви на тълпата". Допускате ли такова поведение?

- За съжаление, да. Опитът от 1934-та ни учи - тогава тълпата каза: Стига ни тази демокрация! Големият класически пример е с Хитлер, чиято партия само за 4 години става най-силната в Германия и взема властта. Хитлер също казваше: Възмездие и отмъщение! Хитлер също обещаваше: Хляб и справедливост, но искам само вашата свобода!

Кризата може да доведе до анархия или до диктатура. Политическите партии днес трябва да проявят инстинкт за самосъхранение. Защото, когато обругават агресивно противника си, те фактически се самоубиват - отричат самата система на демокрация. Тази агресия води партиите до взаимно изтощение и накрая народът вкупом ще ги отрече.

- При откриването на 41-вото народно събрание досегашните управляващи не признаха нито една своя грешка и уверяваха как са оставили една подредена държава, а пък идващите на власт им отвърнаха с нападки. Това разделение няма ли да попречи за намиране на пътищата за излизане от кризата?

- Да, това е опасност. Новото правителство би могло да вземе нещо положително от предишното. Моят приятел проф. Андрей Пантев правилно каза на депутатите, че магическата дума трябва да бъде приемственост. Това ни липсва не от вчера и от оня ден. Липсва ни в исторически план.

Приемственост - да може опозицията да признае на управляващите доброто, което са направили за България. И да им стисне ръката. И обратното - управляващите да заимстват умни идеи на опозицията, за да управляват още по-добре.

Това противопоставяне, това репчене, тези закани са излишни и зловредни.

- Как днес, проф. Марков, разчитате магическата думичка "възмездие"? Годините на прехода накърниха чувството за справедливост на българина. Ще успее ли ГЕРБ да наложи справедливост чрез възмездие?

- Възмездие - дълги години след 1944-та излизаха едни книги за т.нар. Народен съд със заглавия "Възмездието".

Аз обаче наричах това "Отмъщението". Защото в нашата история много пъти вместо възмездие има отмъщение. Това не е полезно и днес за българското бъдеще. Да, трябва да има възмездие за онези, които са вършили престъпления. Крайно време е да виждаме и по-едри риби в затвора.

Но възмездието не може да се размахва като лозунг. Защото, ако изпълнителната власт заплашва с възмездие, то къде остава съдебната власт? Ние няма да изправим престъпниците до стената по болшевишки и да ги разстреляме. Нали всичко трябва да стане по закон.

Така че новите управляващи трябва да изоставят предизборното викане за възмездие и да заложат на прилагането на закона. Сурово и справедливо, но не с политически привкус.

- Първото решение, внесено в 41-вото НС е на Волен Сидеров за осъждане на турското робство и 500-годишния геноцид над българския народ. Като историк как гледате на това?

- Историята отдавна е осъдила турското робство. И нашите сънародници, българските турци, също го осъзнават. Те нямат вина за Батак и Перущица, за кръвния данък и за всички изстъпления, вършени преди векове от тогавашните турци. Това е дело на една османска империя, отдавна заличена като държава. И не е работа на политиците днес да се ровят в историята, защото ДПС не е плод на онази османска империя. Историята не бива да се използва за политически цели.

- В първия парламентарен ден Сидеров поиска да бъде свален имунитетът на Доган. Как ще се проектира това в обществен план?

- По този начин Сидеров ще направи Доган герой и отново ще стегне редиците на ДПС. Или Сидеров не разбира какво прави, или се възползва от това консолидиране на ДПС за личните си партийни цели.

Изборите показаха, че неговата партия е със затихващи функции. Затова залага на националната карта. За съжаление и моят колега Божидар Димитров заложи на националното чувство, разпали го и го експлоатира. Така че Сидеров вече няма къде да ходи.

Още повече, че от ЕС настояват партиите от крайната десница да не бъдат допускани до властта. Така че Сидеров ще се озове в изолация. Само с викане по площадите не може да се прави голяма политика.

Моята прогноза е, че лека-полека Борисов ще погълне "Атака", или поне част от по-умерените й привърженици.

Радвам се, че Вежди Рашидов, един изключително талантлив човек, светски турчин, ще бъде министър на културата. Това е много умел ход на Бойко Борисов. Надявам се, че и друг турчин със заслуги, а не по квоти, да стане министър. Голямата грешка на предишния кабинет беше квотното управление.

- Коя е успешната формула за управление със 116 депутати? ГЕРБ предлага меморандум за парламентарна подкрепа, без участие на други партии в кабинета. Това устойчиво ли е?

- Това е рискована формула. В правителството на ГЕРБ трябва да има поне по един-двама министри от другите партии, разбира се, не на ключови министерства. В противен случай управлението ще бъде на ръба. Парламентарната група на ГЕРБ сега изглежда единна, но след 200-300 дни? И там могат да плъзнат мравки.

- Не забравяйте, проф. Марков, че Борисов е силов играч и знае как да въвежда ред.

- Да, като човек от полицията Борисов ще иска дисциплина и ред в неговата парламентарна група. Цветанов също е от полицията. Но те трябва много да внимават, защото са обременени с порядките на полицаи. Техният опит не е достатъчен да се справят с тежките проблеми в икономиката, с тънкостите на външната политика и с общото управление на държавата. И трябва да се опрат и на други партии.

Всички сме гледали такива обещаващи огромни успехи в началото, а после тъжни финали.

Борисов трябва много да внимава със славата. Нашият народ има слабост към държава със силната ръка. Стамболов е класически пример. Борисов също се вижда по този начин. Той не е интелектуален тип, макар че има докторат от Академията на МВР, той е силната ръка.

Българският народ се възхищава от такива мъжаги, от юнаци политици. Обаче, ако кризата се задълбочи, което не зависи само от нас, много бързо може да извърви пътя от "Осанна" до "Разпни го". Хората гласуваха за него, не за тези неизвестни хора, които той вкара в парламента. И като почнат да се провалят, хората ще го сочат него, както се случи с царя.

Добре звучи заканата на Борисов, че ще отстранява депутати за пет отсъствия и ще ги гони за гласуване с чужди карти. Но да не забравяме, че през 2001 г. царят обеща същото и не можа да се справи. Борисов трябва да знае, че да се управлява една държава, трябва акъл, знания и мъдрост. Пожелавам му успех. И нека му дадем първите 100 дни!

Пълният текст на интервюто - в trud.bg

 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 10 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 11 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 13 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко