Проф. Пантев пред "Труд": Дано не се разочароваме
Проф. Пантев пред "Труд": Дано не се разочароваме   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Дано българите този път не се разочароват, пожелава от страниците на "Труд" проф. Андрей Пантев, доайен на 41-вото народно събрание. На него се пада честта да ръководи днес тържественото заседание на парламента.

Той разкрива, че в обръщението няма да има нищо назидателно. Ще има човешки елемент, историческа ретроспекция и леко добронамерено предупреждение. Към онези, които тръгват с толкова големи очаквания.

Ще има и констатация, че никой от нас не желае провала на това управление, тъкмо напротив. Ситуацията не позволява солови обрати, рестартове и нови начинания, смята Андрей Пантев.

"ДПС: Подкрепяме кабинета! Борисов: Това е трик", пише "Труд". "Не се подвеждайте! Това е трик." Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера изказаното от ДПС намерение да подкрепи бъдещия кабинет.

Вчера Генерала за първи път се видя с всичките си 116 депутати. По-рано през деня депутатът от ДПС Камен Константинов заяви, че "от партията ще дадат своята подкрепа на бъдещите управляващи".

Борисов предложил за шеф на парламента юристката Цецка Цачева, а за неин заместник - д-р Лъчезар Иванов. Одобрени били с пълно мнозинство. И.д. председател на парламентарната група, докато се закълне като вътрешен министър, ще е Цветан Цветанов.

ГЕРБ гони за три отсъствия, продължава по темата "24 часа". Ако отсъстват от три поредни заседания на парламента, депутатите на ГЕРБ са длъжни да напуснат Народното събрание. Няма ли ги общо пет пъти в годината, също ще си тръгват.

Такава клетвена декларация пазим в централата на ГЕРБ от всичките 116 народни избраници, съобщи председателят на партията Цветан Цветанов.

"Кабинет на ГЕРБ с многопартийно мнозинство. Как?", е анализът в "24 часа". От опита си като депутат проф. Драгомир Драганов описва как може хем кабинетът да е еднопартиен, хем парламентарното мнозинство зад него - многопартийно.

Според него първата основна задача на победителите е да си осигурят мнозинство в Народното събрание. И след това да мислят за кабинет, който да изпълнява програмата на това мнозинство. Тази задача е лесно осъществима.

И четирите компонента, заявили готовност да участват в следващото мнозинство, се определят като десноцентристки. В редица основни аспекти предизборните им програми се припокриват, а понякога буквално съвпадат. Освен това всички те са изправени пред "общия враг" - кризата.

"Мнозина, готови за министри, ще пият по една студена вода", предрича Владимир Каролев, икономист. В интервю за "24 часа" той пожелава на ГЕРБ пълен мандат и предупреждава: Ще ги критикуваме, но и ще помагаме. Според него ако Симеон Дянков стане финансов министър, това ще е добра новина, защото от екипа на ГЕРБ той е най-подходящ.

Но да не слуша Иван Костов и да не влиза в дългата парламентарна процедура за актуализация на бюджета. А да се съберат с останалите министри и да решат къде ще орежат разходите. И това, което трябва да направи Дянков веднага, е заедно с шефа на БНБ или с Бойко Борисов да отидат в Брюксел и да започнат лобирането и преговорите за влизането в ERM2.

Няма причина да не сме вече в чакалнята за еврото, смята Каролев.

Сините - резервна гума на Бойко, е коментарът в "Стандарт". Припомня се посланието на Иван Костов преди изборите - не ламтим за власт. Послание похвално, но неискрено, ако се съди по последвалия лайтмотив във всички прояви на сините лидери в публичното пространство.

Не държим да участваме в правителството, но кабинет на малцинството ще се провали, когато дойде време за непопулярните решения, обяснява Костов.

Не е ли по-достойно лидерите на Синята коалиция в прав текст да си кажат, че искат да участват в новия кабинет, защото само така може да са гарант за политиката на новите управляващи.

Как ГЕРБ пропука бастиона на Доган проследява "Сега". Припомня се, че единствено ГЕРБ се постара да противопостави на ДПС сравнително равностойна кампания в Кърджалийско. Стратегията им беше добре обмислена може би защото не беше планирана на местно ниво, а на централно.

Кандидатът на ГЕРБ Вежди Рашидов може и да е роден в Кърджали, но живее в София и трудно можеш да го сплашиш. Страхът в този град е основен инструмент за манипулация.

ГЕРБ си доведоха и кризисни пиари от София, които нямат никакви сантименти, нито комплекси от смесените райони и подходиха съвсем професионално. Анализите на изборните резултати показва, че драматичният сблъсък в района си е заслужавал - извоюван бе един мандат.

Сега Бойко Борисов трябва да свърши по-трудното - да убеди живеещите в Кърджалийско, че просперитетът им не зависи от присъствието на ДПС във властта.

Готови сме да поемем отговорност за изборите, заявява пред "Монитор" Мирослав Мурджов, организационен секретар на ВМРО. Според него на вота избирателят е показал, че не иска да върви напред в този вид, който му предлага ВМРО.

Основният извод е, че хората не търсеха нещо подобно на нас, признава Мурджов. "ВМРО не е проект и некога не е бил. ВМРО е партия, организация със 115-годишна история, с конкретна кауза, цел и хора зад нея. Тези хора могат да си носят отговорността, да си отстояват посланията. По-трудна е за разбиране, за осъществяване, но, от друга страна, е дългосрочна."

От днес Станишев е премиер в оставка, отбелязва "Труд".

От днес премиерът Сергей Станишев и правителството му ще управляват държавата в оставка до избирането на нов кабинет. В 10 ч депутатите ще положат клетва. По конституция правителството подава оставка пред новоизбрания парламент и управлява до избора на ново. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече каза, че ще е готов да го предложи до 27 юли.

НДСВ се спомина от толерантност, коментира "Сега". Посочва се, че още с идването на власт НДСВ прояви невиждана толератност към престъпленията на предишното правителство. Никоя от съмнителните сделки на Иван Костов не беше подложена на ревизия, възмездието не се състоя.

После в името на същата тая толерантност Симеон Сакскобургготски от алтернатива за една нощ се преобрази в съюзник на БСП.

Търпимостта взе окончателен превес над почтеността, което обособи донякъде несполучливото ни членство в ЕС след 2007 г. Снизходителното отношение на НДСВ към съюзниците в тройната коалиция легитимира поведение, което позволи доограбването на България.

Царската партия все пад успя да изпълни своето предназначение - да удължи живота и благополучието на българската олигархия.

5000 болни от рак съдят държавата, пише на първа страница "Труд". Пет хиляди жени с рак на гърдата не могат да се лекуват с медикамента херцептин, тъй като държавата покрива терапията само на 200 болни.

От тяхно име вчера Центърът за защита правата в здравеопазването даде на съд Министерството на здравеопазването. Ако Темида осъди в негова полза, 5000 жени имат шанс да се излекуват.

Непопулярни мерки, които ни очакват изброява в коментарната рубрика на "Труд" Георги Ангелов от Института "Отворено общество". Той е лаконичен, че трябва да се харчи по-малко.

Новото правителство или ще трябва да намали пенсиите (което е непопулярна мярка), или ще трябва да ореже други бюджетни разходи още повече (което вероятно също няма да е популярно). Всички сектори, които бяха свикнали с голямо ежегодно увеличение на парите ще трябва да забравят за този начин на "живот", тъй като тази година излишък в бюджета няма да има.

ГЕРБ обеща закриване на министерства, намаляване на бюрократични служби, уволнения за виновните за спирането на еврофондовете. Ако правителството не се справи само със затягането на бюджета, тогава ще дойде МВФ. Но ще бъде много по-тежко и по-болезнено.

Европа и Турция дадоха старт на "Набуко", информира "Труд". Премиерите на четири страни членки на Евросъюза - България, Румъния, Унгария и Австрия, и премиерът на Турция подписаха вчера в Анкара договор за изграждане на газопровода "Набуко".

Новото трасе трябва да намали зависимостта от руските доставки. Капацитетът на газопровода е 31 млрд. куб. м газ годишно, а цената - 7,9 млрд. евро. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация през 2014-2015 г.

Доставките на газ ще идват от Азербайджан, Ирак и вероятно Египет.

За 6 месеца едва 0,6% инфлация, съобщава "Труд". Общо за половин година стоките и услугите у нас са поскъпнали със символичните 0,6 на сто, показват данни на Националния статистически институт, обявени вчера.

НСИ отчита през юни спад на цените от 0,4%. Основният принос за намалението на общия ценови индекс имат храните и безалкохолните напитки. Продуктите от тази група са поевтинели с 2,3%. По-ниски са били цените на облеклото и обувките.

Средното им намаление е с 0,3%. Всички останали стоки и услуги през юни са поскъпнали.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 3 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 13 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия