Петър Стоянов: Има хора, които печелят най-много по време на кризи
Източник: netinfo
72

Повечето вестници днес напомнят, че жълт код заради силен вятър е обявен в 9 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Пловдив. В тези области ще духа силен западен вятър, достигащ до 15 - 18 м в сек.

В интервю за "24 часа" президентът Петър Стоянов напомня, че протести има не само в България, можеш да ги видиш в Гърция, Испания, Италия и на много други места в Европа. Хората по света схващат прекрасно, че никой не протестира, ако има подреден живот. Протестира се, когато имаш да кажеш нещо на управляващите и всички други средства са изчерпани.

Така че, протестиращите навсякъде по света се ползват със симпатията на общественото мнение. Друг е въпросът, че и протестите, макар и справедливи, макар и симпатични, като цяло влошават образа на България, защото те са ясна индикация, че нещо в държавата не върви. Това прави инвеститорите особено предпазливи, още повече че част от протестиращите издигнаха лозунги за национализация, за изгонване на чуждите капитали от България и така нататък, казва Петър Стоянов.

Той е убеден, че това не са исканията на огромното мнозинство протестиращи, но това е вик на отчаяние, който много лесно може да бъде експлоатиран от обичайните заподозрени в българския посткомунистически сценарий - хората, които винаги са обичали да "ловят" много риба в мътна вода.

"В България винаги е имало хора, които печелят най-много именно по време на кризи, но огромното мнозинство от протестиращи, които са с най-чисти помисли, няма как да знаят това. Да се иска национализация по начина, по който веднъж сме я правили след 9 септември 1944 г., е не просто глупост, то направо звучи зловещо. Призивите да изгоним чуждите капитали от България са също глупави", подчертава Петър Стоянов.

В коментар за "24 часа" Валери Найденов за пореден път развива любимата си теза - че пропорционалните избори винаги потъпкват и мачкат мажоритарния избор.

"Да избереш точния човек, е деликатна и сложна дейност на разума. Ако в такъв момент си повлиян от мексиканската вълна на партийната листа, вместо разума избира сляпата емоция на тълпата. А тя винаги хуква да линчува някого, тя винаги гласува "против", вместо "за". На света има стотици избирателни системи, защото елитите изобретяват нови и нови рецепти за омлет, без да се чупят яйцата. Затова те стават все по-сложни и по-сложни. Ето, в Румъния приеха "униноминална" система, която Меркел коментира с думите "Нищо не разбрах", пише журналистът.

Според "24 часа" Саша Безуханова, директор на "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за развиващите се пазари, вероятно ще е служебен премиер заради безспорната репутация и сериозен управленски капацитет.

Седмичникът "Капитал" отбелязва, че в опит да определят сегашната криза на много анализатори им се привижда 1997 г., на други 1989 г., на трети гърцизация. Всички тези примери обаче не обясняват, а по-скоро скриват реално случващото се.

Кризата, макар и на пръв поглед да не изглежда така - няма хиперинфлация, има хляб и бензин, а качулатите лумпени не са превзели протестите, всъщност е тежка и дълбока. В България протестите не са просто част от общата вълна срещу затягането на коланите в Европа. Те са съпътствани от тотално недоверие в институции и авторитети ("нали те ни докараха дотук", казват протестиращи и симпатизиращи), което вече ни запраща към гръцкия модел, с всички произтичащи от това последствия.

Но дори и в Гърция може да се намери зрънце предвидимост. Някои гърци се молят за завръщането на стария модел на спокоен живот, други се надяват да станат нормална страна в еврозоната, трети завиват към крайната десница/левица, а четвърти стягат куфарите, за да отворят гръцки ресторант някъде по света.

В България, пише "Капитал", липсва алтернатива въпреки тихите подвиквания на партии, квазиполитически движения и малко по-уверения глас на някои неправителствени организации. Това е много добре видно от лозунгите за свикване на Велико народно събрание или смяна на политическата система. Призивът за смяна на черупката (нова конституция или абстрактната система) е безсмислен, ако няма с какво да се напълни.

"Капитал" се подиграва с всички прогнози за бъдещото служебно правителство и предлага своя пародия, за която е достатъчно да се каже, че министър на културата е Юлиан Вучков, министър на регионалното развитие и благоустройството - Васил Божков, а министър без портфейл - Андрей Слабаков (защото може да е едновременно навсякъде)...

В интервю за "Труд" министърът на културата в оставка Вежди Рашидов заявява, че той от първия ден работи с обществени съвети. "Нещата вървят много добре и нека този, който дойде след мен, да го продължи. Много съм щастлив, защото в началото на мандата притесненията, съмненията на гилдията, на хората, към които принадлежа и съм част от тях, ми викаха "оставка". Но днес от същите тези хора получих благодарствени писма", казва големият български скулптор.

и подчертава, че в рамките на четири години на управление в министерството на културата не само че сме се съобразявали с мнението на граждански и обществени организации, свързани с проблемите на културата, но във всички комисии във всички сфери на духовността участват именно граждани.

"Стандарт" гадае за имената в очертаващия се служебен кабинет и посочва, че въпреки обещанието си президентът може да не даде на хората на Лютви Местан, а на сините третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това било спасителен вариант, ако протестите ескалират прекалено навръх националния празник 3 март. Едно от исканията на хората е парламентът да продължи работа, за да може да приеме важните закони. Засега само хората на Иван Костов са се обявили против предсрочни избори. ГЕРБ и БСП вече върнаха мандата, ДПС обяви, че ще направи същото. И трите партии искат разпускане на парламента, служебен кабинет и бързи избори.

Не е ясно обаче и дали биха подкрепили програмно правителство, съставено в мандата на Иван Костов и Мартин Димитров. Засега политиците отказват коментар, преди да е ясно дали президентът ще даде мандата на сините.

В интервю за "Монитор" писателят Михаил Вешим разказва за своя съседка в Панчарево, която получила сметка ток за януари 75 лева.

"Не е много, само че там от две години никой не живее и дори няма къща... Разрушена е. Има празно дворно място и изведнъж на празното място се получава фактура за изразходвана енергия? Кой я е изразходил или просто някой е надписал ей така – ако мине номерът... Ако не мине: първо си плати, а после отивай да се жалваш!

Ето пример, че наистина съответните контролни органи са оставили монополите да ни стиснат за гушата... За това е най-виновно правителството - че проявяваше високомерие и не виждаше проблемите на обикновения човек. И влизам в положението на хората, излезли на улицата – на тях вече им писна от лъжа и корупция.

Но имам и друго усещане - че в началото протестите тръгнаха под палката на диригенти и със средствата на спонсори. Най-вероятно от оная партия, дето беше на всеки километър, а сега е на всеки киловат... В историята си тази партия винаги е работила по инструкции от чужда страна", казва писателят.

В статия във в. "Сега" Димитър Денков пише за приетия преди два месеца Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, който е в сила от 16.12.2012 г.

Покрай обсъждането му Бойко Борисов се зарече, че не бъде ли приет, хвърля оставка. Надали е очаквал, че скоро това ще стане под дюдюкания на многолюдни митинги и искания за пълна ревизия на прехода с масово отхвърляне на т.нар. политически елит с прислугата му. Той сякаш беше предвидил бъдещите искания на гражданите, макар в действителност законът да бе от рода на силните знаци и ясните сигнали, с които се придава благовидност на законово прикриван произвол.

Според автора истински заинтересована страна от този закон са гражданите На тях обаче, изглежда, не им е точно до тоя закон. Още по-разбираемо е, че притиснати от сметки, съсипани от здравеопазване, правоохранителни мерки и законни обири, ласкани от едни и ругани от други, протестиращите трудно биха се впечатлили, че тия дни бе окомплектована независимата комисия, която трябва да го задвижи.

Във в. "Дума" бившият депутат Иво Атанасов критично коментира състоянието на БСП: "Опозиционният период не бе използван за налагане на млади политици, разпознаваеми станаха съвсем малко имена. А референдумът показа, че със сегашните агитатори и най-добрата кауза не може да се отстои. Конгресните послания за радикална лява промяна се нуждаят от други фронтмени - нови, но не вече отхвърлени от избирателя с гласуване, и стари, но с неизтощена харизма.

Протестите могат да убият партиите, поне сегашните. Но могат и да ги излекуват. Ако не всички, то поне тези, които разчетат правилно излялото се на улицата недоволство."
Коментари 72
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

72 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 минута

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 23 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 2 часа

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 2 часа

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи