"Монитор": 50 лв. глоба за фас, хвърлен на улицата
"Монитор": 50 лв. глоба за фас, хвърлен на улицата   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

С глоба от 50 лева ще бъдат наказвани столичаните, които хвърлят фас на улицата или паркират в зелени площи, отбелязва на първа страница "Монитор".

Санкцията ще бъде налагана с фиш, който софийските инспектори ще пишат на място.

По закон размерът на глобите с фиш може да варира от 10 до 50 лева. Досега на хората, които са хванати в нарушение на общинските наредби, са  издавани квитанции за санкция в размер на 10-20 лева.

Другият вариант за наказание е акт, чиято стойност определя районният кмет.

Държавата пак ще въвежда стандарти за менюто в училищата, подчертава под глава "Сега".

"Ще утвърдим стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове и в тях ще се предлагат единствено и само такива продукти", заяви ветеринар номер 1 д-р Йордан Войнов, който от вчера е шеф на Българската агенция за безопасност на храните, пише изданието. Агенцията ще прави и "актуализация на съществуващите вече стандарти".

За четири нови специалности в СУ "Св. Климент Охридски" ще могат да кандидатстват завършилите средно образование през тази година, информира на първа страница "Новинар".

Новите специалности "Оптометрия", "Фотоника" и "Лазерна физика, квантова и космическа теоретична физика" ще бъдат в рамките на Физическия факултет. Приемните изпити за тях ще бъдат по математика или физика и с държавен зрелостен изпит по математика и съответно физика и астрономия.

Четвъртата нова специалност "История и философия" ще бъде в рамките на Историческия факултет. За нея ще се кандидатства с изпит по история на България или философия.

Под заглавие "Компроматите ни сплотяват още повече", в интервю за "Труд", председателят на правната комисия Искра Фидосова, подчертава, че битките не могат да се спечелят с компромати.

В отговор на въпрос Фидосова коментира разгласения разговор с директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов:

"Аз никога не съм отричала, че такъв разговор е имало. Въпросът е, че това, което се разпространи като звуков материал, е комбинация от няколко разговора. Привнесени са изречения, направена е компилация...

Между другото, проверих оценката на въпросното момче, не е 2,90, а е 2,99. И това се вижда на сайта на Агенция "Митници". И пак ще попитам, какво лошо има в това да се интересувам как е приключил конкурс? Питам, след като е свършил, не преди това".

Водещ акцент за "24 часа" е предложението на шефа на вътрешната комисия Анастас Анастасов.

В интервю за изданието той лансира идеята специалните разузнавателни средства да бъдат събрани в една служба, която да е подчинена на премиера.

Според него новата служба трябва да обедини звената в МВР, ДАНС, "Военна информация", които осъществяват техническите мероприятия по използване на СРС.

Зам.-шефът на парламента настоява още цялата информация по разузнавателните средства да бъде събрана в един регистър - от искането за използването на такива до крайния резултат от него.

Атанасов предлага още да се издават разрешения за СРС от един национален орган, а не 28-те окръжни съдилища, както е в момента.

В ДАНС да се изградят технически възможности за самостоятелно прилагане на СРС-та, предлага председателят й Камен Костадинов, цитиран от "Труд".

Комисията изслуша шефа на ДАНС Цветлин Йовчев и заместника му Иван Драшков. Необходимо е да се вземат допълнителни мерки за подобряване и разширяване на процедурите по прилагане на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация, по персоналната сигурност в ДАНС. Това е друга препоръка на комисията.

Водим ново дело в Страсбург срещу незаконното подслушване, казва в интервю за "Новинар" адвокат Михаил Екимджиев. Преди три години Асоциация за европейска интеграция и права на човека спечели дело пред Европейския съд в Страсбург, посветено на проблемите с незаконното и произволно подслушване в България, което се дължи на дефектите на действащия тогава Закон за специалните разузнавателни средства.

"В жалбата си до Европейския съд заедно с колегите от Програма достъп до информация твърдим, че има неизпълнение на предходното съдебно решение, тъй като мерки не са предприети", уточнява Екимджиев.

По думите му процедура за "съдебен контрол има, но тя е сведена до един прост ритуал, при който съдиите механично разписват разрешенията за подслушване, без да искат мотивите за това и без да са запознати с полицейските разработки".

Софийската градска прокуратура е изискала от НАП да представи резултатите от проверката на вицепремиера Цветан Цветанов, пише под глава "Дума".

Прокурорите настояват за данните по разследването в момента, в който те са готови, призна директорът на НАП Красимир Стефанов. Той добави, че от прокуратурата координирали действията, извършвани в хода на проверката.

Изявлението за намеренията на прокуратурата идва ден след като депутатите от БСП изразиха съмнение, че има възможност да се правят опити имотната декларация на министъра да бъде подменена.

Българският еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева е оценена като една от най-ефективните в ЕК, извежда под глава "Класа".

Проучването е на независимата PR агенция Burson-Marsteller. Работата на цялата комисия се определя като средна, а повечето комисари получиха оценка под средната.

В интервю за "24 часа" финансовият министър Симеон Дянков заявява:

"Искам, след като вече сме извън процедурата по свръхдефицит, да наложим дългосрочна фискална устойчивост и за всички бъдещи кабинети. Фискалният борд е само една от трите мерки в т.нар. пакт.

Неговата цел е широко и трайно балансиран бюджет. Затова предлагам цялостна промяна, така че невлизането в дефицит да е гарантирано. Така стигаме и до лимит върху дефицита, което означава таван за публичните разходи като процент от БВП.

За мен най-важна е най-малко коментираната мярка - лимит и върху ресурса, преразпределян от държавата. Ако всяка година всяко правителство се вмества в него, няма да има натиск и към данъците, и към дефицита.

Затова ще опитаме да направим така, че преките данъци да се променят много трудно", пояснява министърът.

По думите му държавата ни е финансово здрава в момента. "Тази година ще бъде по-добра и затова залагаме дефицит от 2,2% - доста под маастрихските критерии",  прогнозира Дянков.

Въпреки кризата работодатели от реалната икономика са обявили през м.г. почти 124 000 работни места, показва отчетът на Агенцията по заетостта за 2010 г., пише "Сега".

Продължава тенденцията да остават все по-малко незаети места. През 2009 и 2010 г. те се движат около 5000 на месец, докато през 2008 г. са били над 10 000.

Местата, които не се заемат, най-често са за неквалифицирана работна ръка, изисква се тежък труд срещу ниско заплащане. Или пък са в слабо населени места, където не може да се намерят достатъчно квалифицирани безработни.

"Никой не иска в България да работи за 200 лв. Дори и безработните", твърди пред "Стандарт" Пламен Димитров, председател на КНСБ.

"Нека не си заравяме главите в пясъка, а да си отговорим колко е реалната цена на труда в България, която бизнесът може да плати. Ние твърдим, че през последната година тя се е увеличила", констатира Димитров и съветва доходите да бъдат движени нагоре.

"Посланието за ръст на доходите е, че тенденцията започва да се преобръща. И това е икономически лост, а не социално искане на синдикатите. Както инвеститорите чакат и търсят позитивните сигнали, така и хората търсят позитивните нагласи", уточнява Димитров. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 3 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 56 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове