Менда Стоянова пред "Дневник": Да съчетаем бюджета с реформите
Менда Стоянова пред "Дневник": Да съчетаем бюджета с реформите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Кризата накара българинът да пести от дрехи и обувки, но не и от цигари и алкохол, такива изводи прави "Новинар" от данните на НСИ.

Българите харчат повече пари за цигари и алкохол, отколкото за здравеопазване.

През септември всеки българин е похарчил за цигари и алкохол средно по 14 лв., а за здраве - 12,80 лв.

Харчовете на домакинствата през този месец за пушене, пиене и здраве са се увеличили с над 10 процента в сравнение със септември м.г.

Ако не съчетаем бюджета с реформите, ще влошим публичните услуги, казва пред "Дневник" Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия.

Според нея проблеми може да се очакват пред приходната част в бюджета, ако се получи пробив в прогнозите на ЕС за излизане от кризата.

България е малка икономика и за нас е много важно пазарите да тръгнат отново, за да тръгне и българската икономика.

Вторият риск е контролните органи от Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите да не изпълнят своите задължения и сивият сектор да се разшири.

Това е предвидима тенденция в условията на криза и точно затова се залага на повишен контрол от страна на тези две агенции, казва Стоянова.

Бившият премиер Иван Костов казва пред "24 часа", че картината не е 6,5 млрд. лв. по-малко приходи, а вероятно още 1 млрд. лв. отгоре нереализиран недостиг догодина.

Със заклинания кабинетът няма да убеди банките да свалят лихвите, казва той. Предложих на финансовия министър два пакета по тази тема, отбелязва лидерът на ДСБ.

"Например Сребърният фонд, който се ползва за подкрепа на пенсионната система. 70% от него е навън по дефиниция. Това са близо 1,7 млрд. лв., от които 700 млн. лв. са навън. Защо да не бъдат тук, в българската банкова система, естествено, при съответните гаранции. Защо да помагат на други държави, а не на българската икономика?", казва той.

"Бюджет на паниката" е водещото заглавие на "Земя".

Вместо антикризисни мерки за индустрията натовариха бизнеса с по-висок акциз на тока, извежда "Пари" на първа страница по повод проектобюджета.

На въпрос на "Труд" ще бъдат ли разсекретени и газовите договори на България, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отговаря, че със сигурност "ще видим нещо в тази посока".

Нещата са по-чувствителни, защото газът и газовите договори са брънка от най-различни конструкции и е много трудно да бъдат разглеждани сами по себе си и анализирани като самостоятелни единици, отбелязва той.

Галина Тошева остава изпълнителен директор на БЕХ, казва още Трайков.

С водещо заглавие "Първи протест срещу властта" "Дума" разказва, че около 200 металурзи настоявали вчера пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма министър Трайков да слезе при протестиращите от "Кремиковци", но никой не откликнал.

Председателят на синдиката "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов обяснил, че служителите на комбината са против ликвидацията му и че единственият вариант е приемане на оздравителен план и запазването на три вида производство, които не замърсяват околната среда - стоманодобивно, Завода за непрекъснато леене на стомана и Стан 1700 - за горещо валцуване.

Необслужваните лизингови заеми се увеличиха с близо 85% на тримесечна база, показват данните на БНБ, цитирани под глава от "Класа".

През септември лошите кредити са достигнали 688 млн. лв., като предходното тримесечие са били 374 млн. лв., а година по-рано - едва 50,16 млн. лв.

Сключените нови договори за финансов лизинг са за 217,3 млн. лв. и размерът е по-малък със 79,8 на сто (860,1 млн. лв.) в сравнение със същия период на миналата година.

Спрямо юни 2009 г. той намалява с 39,5 процента(142,1 млн.лв.).

Вземанията по финансов лизинг спадат с 5,4 на сто (301,8 млн. лв.) спрямо април-юни 2009 г.

С 66,23 на сто от гласовете на столичани кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова става първата жена кмет на София, информират изданията.

Опонентът й от БСП Георги Кадиев е взел 27,71 на сто от пуснатите бюлетини. Това показват изборните резултати при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии.

По-активни в гласуването са били жените, хората с по-високо образование, със сигурни доходи и работа, пише в "Труд" Албена Бъчварова от "Сова Харис".

Според агенцията старите десни се отчитат с подкрепа от 11 на сто, която за някои социолози е скромно участие, а по думите на Васил Тончев от "Сова Харис" подобно рамо отдясно помогнало на Фандъкова да не стигне до балотаж.

Още по-слабо се оказва участието на "вярната "Атака" (2%) и социолози тълкуват това като симптом за залеза на "Атака" - партията все повече върви към претопяване от ГЕРБ, смята Тончев.

От гласувалите роми 60 на сто са дали гласа си за новата кметица.

Кандидатът на БСП Георги Кадиев събира гласове и извън партията, но губи твърд електорат.

Една четвърт от гласувалите за него не са фенове на столетницата, се посочва в материала.

"Вотът напомпа ГЕРБ и доуби левицата" е коментарът в "Стандарт" на Мирослава Радева от МБМД.

Дълбок процес на трансформация в БСП, която по думите му е останала единствената комунистическа партия в Централна и Източна Европа, констатира пред "Телеграф" политологът Антоний Гълъбов.

Според него предстои пренареждане на лявото пространство.

"Изборите в София: Двубой между твърди партийни симпатизанти" е заглавието в "Дневник" над материал от Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

Според нея силен източник на гласове за новия кмет освен издигналата я ГЕРБ е била и "Синята коалиция".

Десните разгромиха БСП в София, извежда "Атака" на първа страница. Цялата десница се накичи с победата на Фандъкова, коментира "Сега".

Разбунтува се Лечков от провинцията срещу София, пише под глава "24 часа".

Приключвам с толерантността към правителството и ще сезирам ЕК за блокирания мащабен проект в Сливен, заявил вчера кметът Йордан Лечков.

Той протестира срещу писмо от екоминистерството, с което се спира конкурсната процедура за втория етап от водната градска система, финансиран по оперативна програма "Околна среда".

Според кмета не е справедливо провинцията да работи за столицата. Екоминистър Нона Караджова отрича да има спиране на средства. По думите й Лечков поискал по-голям аванс от договорения с предишния екоминистър.

"Сливен е единствената община, която има одобрени проекти за подмяна на водопреносната мрежа за 41 млн. евро. Министерството не може да се намесва по европейска програма, в която сме класирани и вече сме съфинансирали", смята Лечков.

Той настоява, че европарите са за усвояване от общините, но държавата ги бави и в момента превърта около 1 млрд. евро в републиканския бюджет.

Отлагане на инфраструктурни проекти, проблеми с поддържането и зимното почистване на пътищата, съкращаване на администрация. Така ще изглежда 2010 г. за общините според допитване на "Дневник" до кметове.

Причината са намалените с над 200 млн. лв. държавни субсидии в проектобюджет 2010, който за пръв път от няколко години ще разпределя по-малко средства в сравнение с предходните години.Най-засегнати ще са малките и средните общини.

Основните притеснения идват от свитите почти наполовина държавни трансфери за капиталови разходи. През 2010 г. те ще са 117 млн. лв. при гласувани 205 млн. лв. за тази година.

Според "Стандарт" за поста на просветния министър ще се състезават ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ и настоящият заместник-министър Сергей Игнатов. "Телеграф" добавя към тях и шефката на просветната комисия в столичния общински съвет Малина Едрева.

Децата до седми клас да ходят целодневно на училище се разбрали на среща според "Монитор" премиерът Бойко Борисов и представители на неправителствени организации от "Национална мрежа за децата".

Идеята е в близките 4 години да бъдат обхванати децата до IV клас, а до 8 години и седмокласниците да бъдат заети по цял ден в класните стаи. Промените трябва да бъдат заложени в новия Закон за училищното образование.

Правителството влиза в политическия живот с ясна физиономия - казва с кого е и против кого е, отбелязва пред "Труд" политологът Огнян Минчев.

По думите му от политическия ни живот е изчезнал тарикатският подход на вътрешноелитно договаряне.

Според него е положителен факт, че новото управление се държи по начин, показващ, че знаят кой ги е легитимирал във властта, че дължат на общественото мнение обяснения за това, което правят.

Минчев определя като най-големият проблем на стоте дни, че одитът на ГЕРБ подминава ДПС и НДСВ.

"Какво значи да изкараш кирливите ризи на Станишев и да не изкараш кирливите ризи на Доган и на Симеончо?", пита политологът.

Скопие спира антибългарските речи срещу подкрепа за ЕС, пише под глава "Сега" по повод срещата на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Никола Груевски.

Борисов съобщи, че са обсъждали "двете страни да се въздържат да коментират и да влизат в детайли по историята, които ни разделят, а да търсят онези детайли и събития, които ни обединяват, да ги честваме заедно".

Македония получава и ще продължи да получава подкрепата на България в евроатлантическата й интеграция, заяви Борисов. Помагаме на Македония, ако спре пропагандата, пише в заглавие "Телеграф".

"Монитор" цитира думите на Борисов: "Да забравим езика на омразата". Подкрепата ни за Македония не е безусловна, пише "Атака" на първа страница, както и "Земя" на по-задна.

Невъзможна любов накара кметската дъщеря Албена Димчова (16 г.) и бедното ромско момче Цветан Мирчев (15 г.) да се хвърлят заедно под влака край гара Брусарци, Монтанско, в неделя призори, разказва "Труд" от първа страница.

"Невъзможна любов завърши под влака" е водещото заглавие и на "Експрес", а това на "Телеграф": "Ромео и Жулиета легнаха под влака".

Когато локомотивът на тежащата 223 т композиция приближил, двамата се прегърнали и се хвърлили на релсите, уточняват изданията. Красивата Албена загинала на място.

За живота на приятеля й Цветан все още се борят в ломската болница.

Той е с тежка черепно-мозъчна травма и натрошени ръце. Неговите родители продали хамбара си, търсейки пари за лечението му.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, възможно ли е да съм вдигнал диоптъра? - Защо? - Пие ми се, та две не видя!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 2 минути

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

Край на изборния ден в Северна Македония

Край на изборния ден в Северна Македония

Свят Преди 15 минути

Към 17:00 ч. местно време избирателната активност на президентските избори е 39,33%

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 1 час

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 1 час

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи

Партия „Зелено движение“

Партия „Зелено движение“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Зелено движение“

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Пряка демокрация“

Партия „Пряка демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Пряка демокрация“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „Величие“

Партия „Величие“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Величие“

Коалиция „БСП за България“

Коалиция „БСП за България“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Коалиция „БСП за България“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Коалиция ГЕРБ – СДС

Коалиция ГЕРБ – СДС

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС