"Капитал Daily": Американски пивовар купува "Каменица"
"Капитал Daily": Американски пивовар купува "Каменица"   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Американски пивовар купува "Каменица", пише "Капитал Daily". По-малко от три години след сделката за източноевропейския пивовар StarBev фондът CVC Capital Partners продаде компанията на американско-канадския гигант Molson Coors.

Цената на транзакцията е 2,65 млрд. евро (3,54 млрд. долара).

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополни органи към ЕС и предстои да бъде завършена през второто тримесечие на 2012 г.

Molson Coors ще е третият поред чуждестранен собственик на "Каменица".

Пловдивската компания е приватизирана от белгийския бирен гигант Interbrew през 1995 г., който през следващите години купува и пивоварните "Астика" в Хасково, "Бургаско пиво" в Бургас и "Плевенско пиво" в Плевен.

След сливането на Interbrew и бразилската компания Аmbev през 2004 г. става част от новосъздадената InBev, а впоследствие и от Anheuser-Busch InBev.

Нежна престъпност е на мода сега, казва в интервю за "Труд" Борислав Сарафов, шеф на Апелативната специализирана прокуратура. По думите му системната и методична работа на правоохранителните органи постепенно стеснява полето на действие на организираните престъпни групи.

Днес е времето на малко известните, интелигентни и комбинативни престъпници. Време е на "нежната престъпност" - на финансови измами, източване на фондове, пране на пари. Именно натам са насочени усилията на прокуратурата.

Очаква се лавина от жалби у нас за забавени дела, предупреждава в интервю за "24 часа" Богдана Желявска, съпредседател на сдружение "Съдии за единна Европа".

Тя припомня, че бавното правосъдие в много случаи води до липса на правосъдие. Това е идея, заложена във всички европейски и международни актове.

В тази връзка предложението на Министерството на правосъдието за създаване на специализирано звено в инспектората, което да разглежда жалбите за нарушено право за разглеждане на делата в разумен срок, е добро и очевидно е съобразено с европейската практика.

Предлаганите изменения в Закона за съдебната власт са насочени към това хората да получат бързо обезщетение при констатиране на нарушения от страна на органите на съдебното или досъдебното производство.

Темида на парче, коментира "Стандарт".

Да си Темида в български условия не е лесно - всеки ти бута везните, накланя ги наляво или надясно, пък върви накрая, че раздавай правосъдие. Затова и то обикновено излиза "на парче" - уж го има, но е някакво куцо, недогледано и все нещо му липсва.

Така че околните не остават с впечатлението, че има справедливост, а че някой старателно е замазвал и замитал останките от поодялканата правда, за да подхвърли накрая на общественото мнение поредния кокал. Колкото да го накара да замълчи. Нещо подобно се случи и с присъдата на "Наглите".

Първото знаково дело с присъда у нас - чудо невиждано. С толкова много "но"-та обаче, че човек се чуди дали на последна инстанция от присъдите на осъдените полунагли ще остане и половината.

Като се има предвид, че двама си тръгнаха по живо - по здраво, а други двама се отърваха с условни присъди за притежаване на боеприпаси. При това, както стана ясно, осъдени, дори и с най-тежките наказания, бяха изпълнителите.

Мозъкът на страховитата банда - след всички догадки и подхвърляни пред медиите имена, остана неизяснен.

Не спираме да търсим тартора, уверява в интервю за "Стандарт" заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Присъдите на "Наглите" той коментира така: "Считам, че наложените наказания потвърждават, че сме събрали достатъчно доказателства, представили сме ги в залата и сме убедили съда и заседателите в правилността на нашата теза.

Наказанията са такива, каквито са определени от закона, и то по времето, когато е извършено деянието. Дори още утре да се промени размерът на санкциите в Наказателния кодекс, ще се приложи старият НК. Само по себе си наказание от 10-15-18 г. лишаване от свобода е изключително тежко."

Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР, акцентира "Сега". Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна. И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май.

Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените.

Преди време премиерът Бойко Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии". По-високите заплати за тях се прокарват и с лъжлив претекст - вдигането на минималната работна заплата от 1 май.

70% от уличните кучета са били домашни, посочва в интервю за "Монитор" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея на първо място трябва да бъде спешно променена наредбата за изискванията за приюти, така че да започне изграждането им, без това да струва много пари на софиянци.

Фандъкова очаква и промени в закона, така че да се увеличат възможностите за контрол на популацията от бездомни кучета.

"Още миналата година ние предприехме всички възможни стъпки за контрол над домашните кучета. Това е една от основните причини за наличие на бездомни кучета.

Според "Четири лапи" 70% от уличните кучета са бивши домашни. С наредбата за домашните кучета освен задължителната регистрация въведохме и задължително поставяне на чип, така че ако се загуби кучето, да се установи кой е собственикът му и то бъде върнато при него.

Собствениците на кучета, които разрешат общината да им постави чип тази година, не дължат данък за кучето. Освен това, който кастрира домашното си куче, не дължи данък", обяснява кметът.

35% от немските фирми не биха инвестирали в България, ако трябваше отново да избират място за вложения си, съобщава "Сега". Това показва анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. За сравнение - през 2011 г. фирмите, които не биха избрали България за бизнес, са 21,5%.

Според немските инвеститори най-големите слабости на България са неефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Голям процент от анкетираните смятат, че не се вземат адекватни мерки срещу корупцията. Сред позитивите на България са ниската данъци, ниските разходи за труд, политическата стабилност, продуктивността на служителите, квалификацията на персонала във фирмите.

Каква ти свобода?! Какво ти общество?! Имаме си премиер спасител!, коментира "Сега".

Акушираният от държавата частен бизнес в България по дефиниция трудно може да се побере в представите за свободен, конкурентен пазар. За 20 години преход държавата положи огромни усилия да направи частната инициатива невъзможна без грозното й покровителство.

Удивителна в случая е лекотата, с която границата между държавно и частно се размива в почти нехайните жестове на премиера и неговите познати (защото премиерът приятели няма).

Удивително е и желанието на обществото да бъде спасявано. Любимото превъплъщение на премиера в ролята на човек, който решава проблемите, отдавна не е новина.

Не е и нещо, за което следва да бъде укоряван. Той това може, това прави. Но претръпването на обществото, което би трябвало да е коректив и да сваля на земята опиянени от властта политици, към подобно поведение е опасно.

Защото докато ролята на спасител в един или друг конкретен случай, свързан с неуредици в институциите, е просто популизъм, прикриващ лошо управление, директната намеса като брокер в икономиката ще има негативни дългосрочни последици.

Финансирането на "млади" проекти у нас не е мираж, отбелязва "Сега". У нас съществуват начини да се привлече капитал за стартиращ бизнес. Един от тях е да си осигуриш т.нар "бизнес ангели".

Най-общо те са хора със стабилно финансово състояние, които влагат средства в даден проект, идея или компания в начален стадий на развитие. Познати са още като неформални инвеститори, защото избират къде да влагат по лични и субективни причини за разлика от фондовете за рисков капитал например, които се съобразяват с предварително установени правила.

"В България "бизнес ангелите" са привлечени от проекти, за които има голяма сигурност, че ще бъдат на печалба възможно най-скоро", обясняват специалистите от StartUp Fondation.

"Макар у нас инвеститорите да имат все още малък опит в проектите с ИТ насоченост, именно идеите, свързани с онлайн услуги, онлайн търговия, инструменти за обработка и анализ на данни, са най-разпространени."

Летният туризъм дава работа на младите, отчита в интервю за "Новинар" Камен Колев от Стопанската камара. Според него туризмът остава единственият сектор, който носи оптимизъм за родната икономика и за предприемачите особено за летния сезон.

Може да се каже действително, че кризата в Гърция ще доведе повече туристи у нас, и то не само от страната, а и от други държави, които доскоро са летували в южната ни съседка.

Цените у нас са конкурентни съобразно качеството на предлаганата услуга. При нас е по-евтино, но обслужването е на същото ниво и затова нашите условия са конкурентни. През лятото е в сила сезонната заетост, която осигурява места за труд на близо 120 000 души. Търсят се хора в предимно в сферата на търговията, услугите.

Същевременно пък образованието дава съвсем други специалисти. Това е основният проблем. Голяма част от младите заемат работни места, които далеч не предполагат високата образователна квалификация, каквато повечето имат.

Около 48-50 на сто от тези работни места не предполагат образователен ценз, а това е грубо несъответствие.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ивет Лалова остана четвърта в Савона

Ивет Лалова остана четвърта в Савона

Свят Преди 5 часа

Най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова - Колио завърши четвърта в старта на 200 метра от турнира по лека атлетика в италианския град Савона

Bright awards 2021 отличи най-добрите ПР агенции и комуникационни проекти в България

Bright awards 2021 отличи най-добрите ПР агенции и комуникационни проекти в България

България Преди 8 часа

All Channels Communication Group стана агенция на годината, а PR Play грабна първото място за кампания на годината

Къде има опасност от наводнения

Къде има опасност от наводнения

България Преди 9 часа

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на наводнения в следобедните и вечерните часове в събота и през нощта срещу неделя

Определят я като „най-лошата година в историята”

Определят я като „най-лошата година в историята”

Любопитно Преди 11 часа

Прокопий пише: „Защото слънцето даваше своята светлина без яркост, подобно на луната”

Скандал след смяната на шефа на БАИ

Скандал след смяната на шефа на БАИ

България Преди 11 часа

Стамен Янев се връща на ръководния пост в Българската агенция за инвестиции, Десислава Трифонова обяви, че е жертва на реваншизъм

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Теми в развитие Преди 11 часа

Проучването включва 850 души на възраст над 50 години

Марио Драги

Защо италианският премиер Марио Драги се отказа от заплата

Свят Преди 12 часа

Драги, който е бивш шеф на Европейската централна банка, обяви, че се отказва от заплатата от около 110 000 евро

Бирена спа терапия, как всъщност влияе на кожата ни

Бирена спа терапия, как всъщност влияе на кожата ни

Любопитно Преди 12 часа

Вижте какво е мнението на дерматолозите

Sinoptik.bg празнува своя 13-и рожден ден

Sinoptik.bg празнува своя 13-и рожден ден

България Преди 12 часа

Стартиралата през 2008 г. платформа предлага прогноза за времето в 80 000 точки от страната и света

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 13 часа

Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се имунизират

Гълъб Донев

Ще остане ли добавката от 50 лв. към пенсиите

България Преди 14 часа

Какво каза на брифинг служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев

Каракачанов

ВМРО иска президентска република

България Преди 14 часа

Под каква форма ще се яви ВМРО на предсрочните избори все още категорично не е решено, но има няколко варианта

Глобиха пътник с $10,5 хил., издухал носа си на борда на самолет

Глобиха пътник с $10,5 хил., издухал носа си на борда на самолет

Любопитно Преди 14 часа

Случката се разиграла по време на полет от Флорида до Калифорния

Агджа: Българите бяха, да кажем, пожертвани

Агджа: Българите бяха, да кажем, пожертвани

България Преди 15 часа

Агджа: Това не беше нещо лично

“Иди, учи и се върни” дава стипендии до 10 хил. лв за магистратура в чужбина

“Иди, учи и се върни” дава стипендии до 10 хил. лв за магистратура в чужбина

България Преди 16 часа

Общността на българите по света инвестира 45 000 лв в образованието на бъдещи лидери

<p>Ще кръстят ли Хари и Меган дъщеря си на принц Филип</p>

Букмейкърите прогнозират: Принц Хари и Меган ще кръстят дъщеря си на принц Филип

Любопитно Преди 16 часа

През февруари двойката оповести, че очаква второто си дете, което ще е от женски пол