"Капитал Daily": Американски пивовар купува "Каменица"
"Капитал Daily": Американски пивовар купува "Каменица"   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Американски пивовар купува "Каменица", пише "Капитал Daily". По-малко от три години след сделката за източноевропейския пивовар StarBev фондът CVC Capital Partners продаде компанията на американско-канадския гигант Molson Coors.

Цената на транзакцията е 2,65 млрд. евро (3,54 млрд. долара).

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополни органи към ЕС и предстои да бъде завършена през второто тримесечие на 2012 г.

Molson Coors ще е третият поред чуждестранен собственик на "Каменица".

Пловдивската компания е приватизирана от белгийския бирен гигант Interbrew през 1995 г., който през следващите години купува и пивоварните "Астика" в Хасково, "Бургаско пиво" в Бургас и "Плевенско пиво" в Плевен.

След сливането на Interbrew и бразилската компания Аmbev през 2004 г. става част от новосъздадената InBev, а впоследствие и от Anheuser-Busch InBev.

Нежна престъпност е на мода сега, казва в интервю за "Труд" Борислав Сарафов, шеф на Апелативната специализирана прокуратура. По думите му системната и методична работа на правоохранителните органи постепенно стеснява полето на действие на организираните престъпни групи.

Днес е времето на малко известните, интелигентни и комбинативни престъпници. Време е на "нежната престъпност" - на финансови измами, източване на фондове, пране на пари. Именно натам са насочени усилията на прокуратурата.

Очаква се лавина от жалби у нас за забавени дела, предупреждава в интервю за "24 часа" Богдана Желявска, съпредседател на сдружение "Съдии за единна Европа".

Тя припомня, че бавното правосъдие в много случаи води до липса на правосъдие. Това е идея, заложена във всички европейски и международни актове.

В тази връзка предложението на Министерството на правосъдието за създаване на специализирано звено в инспектората, което да разглежда жалбите за нарушено право за разглеждане на делата в разумен срок, е добро и очевидно е съобразено с европейската практика.

Предлаганите изменения в Закона за съдебната власт са насочени към това хората да получат бързо обезщетение при констатиране на нарушения от страна на органите на съдебното или досъдебното производство.

Темида на парче, коментира "Стандарт".

Да си Темида в български условия не е лесно - всеки ти бута везните, накланя ги наляво или надясно, пък върви накрая, че раздавай правосъдие. Затова и то обикновено излиза "на парче" - уж го има, но е някакво куцо, недогледано и все нещо му липсва.

Така че околните не остават с впечатлението, че има справедливост, а че някой старателно е замазвал и замитал останките от поодялканата правда, за да подхвърли накрая на общественото мнение поредния кокал. Колкото да го накара да замълчи. Нещо подобно се случи и с присъдата на "Наглите".

Първото знаково дело с присъда у нас - чудо невиждано. С толкова много "но"-та обаче, че човек се чуди дали на последна инстанция от присъдите на осъдените полунагли ще остане и половината.

Като се има предвид, че двама си тръгнаха по живо - по здраво, а други двама се отърваха с условни присъди за притежаване на боеприпаси. При това, както стана ясно, осъдени, дори и с най-тежките наказания, бяха изпълнителите.

Мозъкът на страховитата банда - след всички догадки и подхвърляни пред медиите имена, остана неизяснен.

Не спираме да търсим тартора, уверява в интервю за "Стандарт" заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Присъдите на "Наглите" той коментира така: "Считам, че наложените наказания потвърждават, че сме събрали достатъчно доказателства, представили сме ги в залата и сме убедили съда и заседателите в правилността на нашата теза.

Наказанията са такива, каквито са определени от закона, и то по времето, когато е извършено деянието. Дори още утре да се промени размерът на санкциите в Наказателния кодекс, ще се приложи старият НК. Само по себе си наказание от 10-15-18 г. лишаване от свобода е изключително тежко."

Кабинетът излъга, че замразява заплатите в МВР, акцентира "Сега". Седмица след като правителството съобщи, че заплатите в МВР се замразяват на миналогодишното ниво, истината се оказа различна. И минималните, и максималните възнаграждения в силовото министерство се вдигат от 1 май.

Увеличението обаче ще важи само за хората на трудови договори, включително заместниците на Цветан Цветанов, и не засяга огромната част от униформените.

Преди време премиерът Бойко Борисов определи тази привилегирована група служители като "чантаджии". По-високите заплати за тях се прокарват и с лъжлив претекст - вдигането на минималната работна заплата от 1 май.

70% от уличните кучета са били домашни, посочва в интервю за "Монитор" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея на първо място трябва да бъде спешно променена наредбата за изискванията за приюти, така че да започне изграждането им, без това да струва много пари на софиянци.

Фандъкова очаква и промени в закона, така че да се увеличат възможностите за контрол на популацията от бездомни кучета.

"Още миналата година ние предприехме всички възможни стъпки за контрол над домашните кучета. Това е една от основните причини за наличие на бездомни кучета.

Според "Четири лапи" 70% от уличните кучета са бивши домашни. С наредбата за домашните кучета освен задължителната регистрация въведохме и задължително поставяне на чип, така че ако се загуби кучето, да се установи кой е собственикът му и то бъде върнато при него.

Собствениците на кучета, които разрешат общината да им постави чип тази година, не дължат данък за кучето. Освен това, който кастрира домашното си куче, не дължи данък", обяснява кметът.

35% от немските фирми не биха инвестирали в България, ако трябваше отново да избират място за вложения си, съобщава "Сега". Това показва анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. За сравнение - през 2011 г. фирмите, които не биха избрали България за бизнес, са 21,5%.

Според немските инвеститори най-големите слабости на България са неефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Голям процент от анкетираните смятат, че не се вземат адекватни мерки срещу корупцията. Сред позитивите на България са ниската данъци, ниските разходи за труд, политическата стабилност, продуктивността на служителите, квалификацията на персонала във фирмите.

Каква ти свобода?! Какво ти общество?! Имаме си премиер спасител!, коментира "Сега".

Акушираният от държавата частен бизнес в България по дефиниция трудно може да се побере в представите за свободен, конкурентен пазар. За 20 години преход държавата положи огромни усилия да направи частната инициатива невъзможна без грозното й покровителство.

Удивителна в случая е лекотата, с която границата между държавно и частно се размива в почти нехайните жестове на премиера и неговите познати (защото премиерът приятели няма).

Удивително е и желанието на обществото да бъде спасявано. Любимото превъплъщение на премиера в ролята на човек, който решава проблемите, отдавна не е новина.

Не е и нещо, за което следва да бъде укоряван. Той това може, това прави. Но претръпването на обществото, което би трябвало да е коректив и да сваля на земята опиянени от властта политици, към подобно поведение е опасно.

Защото докато ролята на спасител в един или друг конкретен случай, свързан с неуредици в институциите, е просто популизъм, прикриващ лошо управление, директната намеса като брокер в икономиката ще има негативни дългосрочни последици.

Финансирането на "млади" проекти у нас не е мираж, отбелязва "Сега". У нас съществуват начини да се привлече капитал за стартиращ бизнес. Един от тях е да си осигуриш т.нар "бизнес ангели".

Най-общо те са хора със стабилно финансово състояние, които влагат средства в даден проект, идея или компания в начален стадий на развитие. Познати са още като неформални инвеститори, защото избират къде да влагат по лични и субективни причини за разлика от фондовете за рисков капитал например, които се съобразяват с предварително установени правила.

"В България "бизнес ангелите" са привлечени от проекти, за които има голяма сигурност, че ще бъдат на печалба възможно най-скоро", обясняват специалистите от StartUp Fondation.

"Макар у нас инвеститорите да имат все още малък опит в проектите с ИТ насоченост, именно идеите, свързани с онлайн услуги, онлайн търговия, инструменти за обработка и анализ на данни, са най-разпространени."

Летният туризъм дава работа на младите, отчита в интервю за "Новинар" Камен Колев от Стопанската камара. Според него туризмът остава единственият сектор, който носи оптимизъм за родната икономика и за предприемачите особено за летния сезон.

Може да се каже действително, че кризата в Гърция ще доведе повече туристи у нас, и то не само от страната, а и от други държави, които доскоро са летували в южната ни съседка.

Цените у нас са конкурентни съобразно качеството на предлаганата услуга. При нас е по-евтино, но обслужването е на същото ниво и затова нашите условия са конкурентни. През лятото е в сила сезонната заетост, която осигурява места за труд на близо 120 000 души. Търсят се хора в предимно в сферата на търговията, услугите.

Същевременно пък образованието дава съвсем други специалисти. Това е основният проблем. Голяма част от младите заемат работни места, които далеч не предполагат високата образователна квалификация, каквато повечето имат.

Около 48-50 на сто от тези работни места не предполагат образователен ценз, а това е грубо несъответствие.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж звъни на доктора: -Докторе,жена ми има температура. -Много ли е висока? -Да, с една глава над мен.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Елвиса елиминира Денислава от "Игри на волята" 5

Елвиса елиминира Денислава от "Игри на волята" 5

Любопитно Преди 3 часа

Мартин триумфира на Арената, въпреки тежката си контузия

Ръководството на БФШ 2022 подава оставка

Ръководството на БФШ 2022 подава оставка

България Преди 8 часа

От БФШ 2022 изразяват недоволство към спортния министър Димитър Илиев

Въпроси за състоянието на патриарх Неофит - какво се знае здравето на Негово Светейшество

Въпроси за състоянието на патриарх Неофит - какво се знае здравето на Негово Светейшество

България Преди 8 часа

Въпросителните около здравословното състояние на патрирах Неофит станаха много

Прагът за разплащане в брой остава 10 000 лв.

Прагът за разплащане в брой остава 10 000 лв.

България Преди 9 часа

Народните представители отхвърлиха и предложението за намаляване на прага

Вътев за протеста: Всичко е изпълнено

Вътев за протеста: Всичко е изпълнено

България Преди 9 часа

Вътев: Извоювали сме 30 000 евро над допустимия праг

<p>Древният &bdquo;компютър&ldquo;, който&nbsp;не би трябвало да съществува (ВИДЕО)</p>

Механизмът от Антикитера: Древният „компютър“, който просто не би трябвало да съществува (ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Механизмът от Антикитера е едно напомняне, че дори в древния свят е имало умове, способни на невероятни технологични подвизи и иновации

Загадката на клуб "Адски огън": Обладаната от духове тайна на Дъблин

Загадката на клуб "Адски огън": Обладаната от духове тайна на Дъблин

Любопитно Преди 9 часа

Клубът Hellfire на хълма Монпелие е построен през 1725 г. от Уилям Конъли, който бил видна фигура в ирландската политика и богат земевладелец

България и Украйна се договориха за зърното и слънчогледа

България и Украйна се договориха за зърното и слънчогледа

България Преди 9 часа

Министерството на земеделието и храните спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса

Мария Бакалова ще изиграе бившата съпруга на Тръмп в биографичен филм за него

Мария Бакалова ще изиграе бившата съпруга на Тръмп в биографичен филм за него

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата ще си партнира с актьора Себастиан Стан, познат ни от филмите на Marvel, който на свой ред ще влезе в ролята на бившия държавен глава на САЩ

"Всичко започна с една мишка": Как появата на "Мики" спаси Уолт Дисни

"Всичко започна с една мишка": Как появата на "Мики" спаси Уолт Дисни

Любопитно Преди 9 часа

Успехът на "Параходът Уили" поставя началото на нова ера в разказването на анимационни истории

Купуват нови военни патрулни кораби

Купуват нови военни патрулни кораби

България Преди 10 часа

Според Георгиев корабите в момента се строят според графика

Лавров обвини Запада за войните в Грузия и Украйна

Лавров обвини Запада за войните в Грузия и Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров: На юбилея на ОССЕ той е в плачевно състояние и без никаква перспектива

<p>Василев: Най-страшно е поведението на &quot;Възраждане&quot;</p>

Радостин Василев: Най-страшно е поведението на "Възраждане"

България Преди 11 часа

Според Василев дебатът е трябвало да бъде за професионалните качества на Мавров

Стан и Стефи за любовта, "ютюбърството" и работата

Стан и Стефи за любовта, "ютюбърството" и работата

Любопитно Преди 11 часа

Стан и Стефи са хората, които затвърждават тезата, че истинската любов все още съществува