Константин Пенчев махна съдии с "бедни" роднини
Центърът на Приморско със сградата на общината   
Източник: primorskobg.com
179
Пд дседателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев освободи днес тримата съдии, чиито роднини са придобили имоти в община Приморско (primorskobg.com), в качеството си на крайно нуждаещи се, съобщиха от съда.

Панайот Генков е освободен от длъжността председател на Първо А отделение във ВАС, Николай Урумов - от председател на Трето отделение във ВАС, Андрей Икономов  - от председател на Пето отделение във ВАС.

На 14 май председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка по случая, която да установи дали тримата съдии са уронили престижа на съдебната власт.

След като е освободил от длъжностите им тримата магистрати Константин Пенчев е възложил на зам.-председателите на съда Венета Марковска и Галина Солакова администрирането на делата в трите отделения до назначаване на нови ръководители.

"Това е едно безобразие. Очевидно е уронен престижът на съдебната власт."

Така председателят на ВАС Константин Пенчев коментира действията на тримата председатели на отделения.

Според Пенчев, цитиран от БГНЕС, нарушен е човешкият морал. В заповедта за освобождаването на административните ръководители, той не е изложил мотиви, тъй като става дума за заповеди по целесъобразност.

Етичната комисия към ВАС ще разгледа случаите на тримата съдии. Пенчев изказа съмнения, обаче, дали те ще понесат дисциплинарна отговорност, тъй като по закон никой не отговаря за дейността на пълнолетни членове на своето семейство.

"Очевидно трябва и прокуратурата да си каже думата. Приморско е едно малко градче в България. Аз не виждам пречка някои магистрати да имат имоти на подобни китни места. Те са разкрити, защото е направена връзката. Предполагам, че много магистрати са по-умерени и тези неща много трудно се разкриват. По коридорите се говори за това", каза още Пенчев.

"За мен нещата са прости -

безплатен обяд няма, сигурно е имало някъде някакви услуги",

коментира той.

Въпреки че са освободени като председатели на отделения, Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов ще продължат работата си като съдии във ВАС.

"Не бих им пожелал да излязат в отпуск. Но ако подадат молба, ще ги пусна, защото  имат много неизползван отпуск", каза още председателят на ВАС.

Преди три дни бе съобщено, че Висшият съдебен съвет е склонил да разследва петима висши магистрати и фамилните им хотели в Приморско.

Под заглавие "Дом за техните деца. Как роднини на пет висши магистрати станаха крайно нуждаещи се и получиха на безценица имоти на черноморското крайбрежие" журналистите Росен Босев и Йово Николов разказаха в "Капитал" пет истории за роднини - деца и родители на висши магистрати, които управляват съдебната система или решават едни от най-ключовите дела в България.

 Авторите описаха как тези висши магистрати са използвали за лично облагодетелстване иначе законова процедура, която има съвсем друг смисъл - да помогне на хората в наистина крайна жилищна нужда да не мизерстват и да имат прилични условия на живот.

Веднъж придобили право на строеж на изключително ниски цени, магистратските роднини са построили сгради с ресурси, които силно се разминава с критериите за бедни.

Петимата магистрати с "нуждаещи" се роднини:

- Николай Урумов, вече бивш председател на Трето отделение във ВАС, в което се разглеждат делата по Закона за общинската собственост. Проверката на ВСС започна по сигнал на председателя на ВАС Константин Пенчев, след като стана известно, че дъщеря му Деница Урумова, младши съдия в Благоевградския окръжен съд, е получила  като крайно нуждаеща се срещу 1829 лв. правото да построи жилищна сграда върху парцел от 469 кв.м.;

- Андрей Икономов, бивш председател на Пето отделение във ВАС. Печално известен с решението си против запазването на природен парк "Странджа". Майката на съдията придобива терен от 430 кв.м за 1677 лв. по същата схема, сградата е построена и част от апартаментите са апортирани в дружество, управлявано от 86-годишната майка и от брата на съдията;

- Панайот Генков, бивш председател на Първо "А" отделение във ВАС. Дъщерята Ваня Генкова, студентка в Югозападния университет в Благоевград, купува същия по размер и цена парцел и построява апартаменти, част от които продава на бизнесмен, чиито спорове с Националната агенция по приходите се разглеждат в отделението на ВАС, ръководено от баща й;

- Веселин Пенгезов, в момента председател на Софийския апелативен съд. Дъщеря му Анна Пенгезова, родена през 1984 г.,  получава правото да застрои 563 кв. срещу 2195 лв. Според източници на "Капитал" решението е от март 2004 г., а тя е станала жител на Приморско едва през юли 2005 г. Пенгезов беше проверяван от ВСС и оневинен за връзки с обвиняеми по делото  "Октопод";

- Йордан Иванов, бивш апелативен прокурор на Бургас. Синът му, роден през 1983 г., като крайно нуждаещ се получава парцел от 469 кв.м за 1829 лв. до този на дъщерята на Урумов. Иванов беше уволнен от ВСС заради активно общуване с лобиста Красьо Черния, има право да обжалва пред ВАС.

Магистратските деца се сдобивали с апетитните имоти по еднаква схема

- правят адресна регистрация в Приморско, кандидатстват пред общината като "крайно нуждаещи се", без покрив и получават право на строеж на символични цени върху парцелите, все до морето. Изключение от това правило е майката на Андрей Икономов.

Право на строеж е давано при предишния кмет Димитър Димитров и предишния общински съвет. Новата общинска власт е сезирала прокуратурата за раздаване на имоти без пари още през 2007 г., но до сега не е имало никакъв резултат.

В "24 часа" днес бившият кмет Димитър Димитров казва:

"Не е имало специален подбор, раздали сме на стотици. В края на краищата това бе протекционистична политика на общината за заселване на хора. Давали сме разрешение за строеж само на млади хора по презумция, че ще правят семейство и ще увеличават жителите на Приморско.

В никакъв случай обаче не сме ги разглеждали като социално слаби. Според общинската ни наредба за стимулиране на заселването най-важното условие бе да са малоимотни или безимотни на територията на самата община. Вкючително и в селата, където квадратът с отстъпеното право на строеж излизаше по 1,10 лв.

Не сме се интересували какви са бащите, майките и лелите им. Възможно е някой да се е промъкнал в списъка за крайнонуждаещи с невярна декларация, но затова си има прокуратура..."
Коментари 179
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

179 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 5 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 8 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 9 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 10 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 11 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 11 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 11 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете