"Дневник": Кату(р)ница
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
56

Всички ежедневници днес отразяват безредиците в пловдивското село Катуница.

Под заглавие "Кату(р)ница" на първа страница "Дневник" проследява драматичния сблъсък, а "24 часа" го определя като "Септемврийско въстание срещу Цар Киро".

Кой всъщност е Кирил Рашков, пита "Труд" и отговаря: "Едно е ясно: Преди 10 ноември 1989 г. той има 7 присъди за общо над 30 години затвор. С идването на демокрацията единственото му наказание е глоба от 1000 лева."

Според Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, милионите на Цар Киро са от джебчийство и алкохол. Това заключение прави той в интервю за "Телеграф".

"Но за да могат "ромските благородници" да осъществят своето криминално предприемачество, е необходима полицейска и политическа подкрепа", категоричен е Безлов.

"Всеки ден" твърди на първа страница, че Цар Киро е "yспял да опразни съдържанието на огромните бронирани сейфове в имението си в Катуница преди бягството на цялата му фамилия от пловдивското село.

Ромският бос е спасил съкровището си - около 350 кг злато".

Прокуратурата ще направи пълна проверка на всички имоти - движими и недвижими - на фамилията на Кирил Рашков, допълва по темата "Новинар".

Лично главният прокурор Борис Велчев е разпоредил проверката. На среща между Инициативния комитет на недоволните от фамилията на Цар Киро и МВР и прокуратурата стана ясно, че проверката ще бъде няколко години назад.

Трупаното с години напрежение в Катуница, многократното изплъзване на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, от закона, традиционната заигравка на политиците с него по време на избори завършиха с убийство, погроми, палежи на къщи и коли, закани за саморазправа и дори за етнически войни, пише под глава "Сега".

Бунтът, започнал в Катуница в петък, вчера бе подкрепен с шествия в Пловдив и София.

Само две денонощия бяха достатъчни, за да се демонстрира пълното отчаяние на хората от дългогодишното бездействие на органите на реда и абсолютното безсилие на МВР при кризисна ситуация.

Стотици българи от всички краища на отечеството се стекоха на митинг на "Атака" пред Министерски съвет под наслов "Циганската престъпност - опасност за държавата", отбелязва едноименният вестник под глава.

Националистите настояват цялата държавна машина най-сетне да се намеси и със законови мерки да спре издевателството на ромските банди над българите.

За "Всеки ден" лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочва че, убийството на 19-годишния Ангел Петров е можело да се предотврати. "Основната вина е на МВР-Пловдив", категоричен е Сидеров.

Двама младежи загинаха при размириците в Катуница.

Пред "24 часа" Атанас Петров, баща на убития Ангел, разказва: "По телевизията изкараха убийството на Ангел едва ли не пътен инцидент. Изобщо не беше така... Напълно целенасочено внуците на Цар Киро убиха сина ми."

Петров посочва и причина за убийството: "Знаем я всички в селото. Внуците на Киро гледат, че дядо им купува гласове, политици. И малките си мислят, че са недосегаеми. Деребействат тук от години. Не работят, а само далавери. Говори се за джебчийство, наркотици."

Кирил Рашков е категоричен, че няма убийство, а "смъртен случай от небрежност".

В интервю за "24 часа" той казва: "Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга. Идват при нас да питат и да натискат за гласове.

Нападат нашите хора, те тръгват да бягат и в паниката смазват това момче. Сега твърдят, че сме го били убили."

По думите му палежите на фамилните къщите не са акт срещу самия него, а "срещу етноса в тая държава".

Хората от Катуница обаче казват, че нямат нищо против ромския етнос, но са против постоянния тормоз, на който са подложени от фамилия Рашкови.

"Обратното е, твърди Цар Киро. Има много оплаквания от наша страна. Бившата кметица София Христева ги прави тия неща. Тя е в дъното на тия работи, нейният син Веселин Христев и няколко човека около тях.

Два мандата ние я поддържахме за кмет с пари и с гласове. Като поискахме вече нови хора - по-съвременни, по-културни, почнаха да ни тормозят."

Това е проблем от 20 години, който не може да бъде решен бързо и лесно, заявява в интервю за "Монитор" Константин Пенчев, национален омбудсман.

"Държавата е тази, която трябва да направи така, че тези хора да бъдат приобщени. И ако ме попитате защо точно държавата, веднага ще ви кажа: защото няма друга алтернатива.

Или трябва да избием различните от нас, или трябва да живеем заедно. И понеже, слава Богу, живеем в XXI в. и не се избиваме по този критерий, трябва да сме си взаимно полезни.

Питам аз дали са по-полезни N броя работоспособни роми с образование и квалификация, които да се включат в пазара на труда, които да работят и да се самоиздържат, или по-полезно е да стоят маргинализирани и да разчитат само на социалните помощи", коментира Пенчев.

"За жалост полицията пази мутрите, а не народа. Затова съм сигурен, че хората, или поне тези от Катуница, не въстават срещу ромите, те въстават срещу беззаконието, което години наред съществува.

Въстават срещу това, че някои лица, цигани, българи, все едно, се разпореждат като същински дерибеи и са в състояние да купуват и полицаи, и всички нагоре...

Неслучайно от Европа отново ни удариха звучен шамар, че корупцията все още се шири! И случаят в Катуница потвърждава, че шамарът не е случаен..." Така Румян Русинов, председател на Центъра за публични политики и застъпничество, коментира пред "Дума" конфликта от Катуница.

Любимата на МВР фирма БМВ не внася пари в бюджета, съобщава в заглавие "Сега".

"Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД прави само дарения. Това се вижда от справката по Закона за достъп на информацията, поискана от изданието.

Вътрешният министър Цветан Цветанов нареди от 1 септември да се приемат дарения само от общините, фирмите със 100% държавна собственост, държавни структури, ЕС и други международни организации.

Приходите на фирмата за 2009 г. са 19 404 000 лв., а направените разходи са 16 760 000 лв. Чистата печалба на дружеството е над 2 млн. лв, уточнява всекидневникът.

Докторът ще отнася люти санкции, ако размотава пациента, кара го да чака излишно и му губи времето по всякакъв начин, който няма отношение към лечението.

Това предвижда проект на закон за защита правата на пациента, подготвян от ГЕРБ, който се предвижда да влезе за разглеждане в здравната комисия на парламента до края на есента, отбелязва "Монитор".

Проблемът е залегнал в отделен член, отнасящ се до зачитането времето на пациента, разяснява председателката на здравната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова.

Всеки десети у нас е вдовец, сочат подробните данни на Националния статистически институт от преброяването. Тази категория хора са 754 526, или 10,3% от населението, пише "Сега".

"Новинар" цитира проучване, според което българските и румънските имигранти във Великобритания имат ниско ниво на образование и е по-вероятно да претендират за помощи за безработни.

Посещение в архитектурно-етнографския комплекс Етъра планират в Габрово за бразилския президент Дилма Русеф, информира "Монитор", позовавайки се на кмета на града Николай Сираков.

Първата дама на южноамериканската страна, която е с български корени, пристига на посещение у нас на 5 и 6 октомври.

"От мерки за сигурност до последно няма да се съобщи точно кога Дилма Русеф ще пристигне в Габрово. На мен ми се иска да й покажем Етъра, но това зависи от организаторите на визитата й", обяснява Сираков.

Пред "Дневник" политологът Геновева Петрова дава прогнози за предстоящите избори. По думите й на този етап е рано да се говори за предопределеност на вота.

"Росен Плевнелиев влиза в нея със сериозен аванс пред конкурентите си. Това предимство обаче съвсем не може да бъде смятано за непреодолимо.

Напротив, сериозното предизвикателство пред Плевнелиев в кампанията ще бъде да задържи и увеличи преднината си пред Ивайло Калфин и Меглена Кунева", уточнява Петрова. Шансът още на първи тур да имаме избран президент е минимален.

"Изходът от балотажа ще зависи в много голяма степен от психологическата дистанция между резултата на първия и втория претендент, както и от евентуалната външна подкрепа, която би получил всеки от тях", анализира политологът.

"Монитор" пише под глава: "По шаран срещу всяка бюлетина в полза на РЗС са раздавали от партията на Яне Янев за предстоящите избори в Стражица.

За новия похват в търговията с гласове сигнализираха свидетели на алъш-вериша в сайта за изборни нарушения fairelections.eu."

"Сега" констатира в заглавие: "Кандидатите за кмет на София залагат на красиви обещания, без срокове и финансиране."

Пред "Класа" Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София, дава прогноза за развитието на икономиката ни: "Ситуацията в България в голяма степен ще зависи от това, дали Европа като цяло ще изпадне в нова рецесия, като тук отново ключът е в разрешаването на дълговата криза.

Няма как обаче да се надяваме да останем незасегнати, доколкото имаме търговски и финансови взаимоотношения с региона и останалата част от Европа."

Средно с 10% ще набъбнат сметките за парно тази зима, прогнозира "Дума".

Предстоящото поскъпване на природния газ с малко над 8% от 1 октомври автоматично ще доведе до увеличение на цената на парното от същата дата. Това сочи доклад на дирекция "Топлоенергетика" към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, уточнява изданието.

Храната в София е най-скъпа, констатира "Телеграф", позовавайки се на анализ на комисията по стоковите борси.

Данните показват, че захарта е най-евтина в Силистра, а брашното - в Плевен.

През следващите 10 години на европейския трудов пазар ще има търсене на специалисти за 80 млн. работни места в резултат от смяната на поколенията и напредъка на технологиите.

Това сочи анализ на организацията Businesseurope, представен у нас от Българската стопанска камара и отразен от "Класа" на първа страница.

Особено остър ще бъде недостигът в области като физика, математика, инженерни науки, здравеопазване и др.

Работещите в "Булгартабак" и българските граждани бяха манипулирани с неверни информации от Агенцията за приватизация и от управляващите при осъществяване на продажбата на холдинга. Това каза Никола Миленков, председател на Независимия синдикат на тютюневите работници в България към КНСБ, цитиран от "Дума" на първа страница.

Започваме строителството на летището в Балчик, анонсира пред "Пари" Веселин Пейков, изпълнителен директор на "Летище София" ЕАД.

"В момента започна изготвяне на технически план, след чието завършване ще изготвим работен проект, ще изберем изпълнител и ще може да започнат строително-ремонтните дейности", пояснява Пейков.

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Креативната реклама: “Да бъдеш или да не бъдеш? Този въпрос си задава млад западноевропейски принц, държащ череп в тъмно гробище. Какво му е отговорил черепът…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Марк Янц

Защо един французин избра Родопите пред родината си

Вдъхновени истории Преди 2 минути

Марк е горд жител на село Могилица и сякаш е забравил за предишния си живот във Франция. Защо той избира да започне отново точно тук?

Защо е важно да не пропускаме закуската

Защо е важно да не пропускаме закуската

Любопитно Преди 3 часа

Ново проучване доказва ползите от първото хранене за деня

Протест блокира ГКПП „Калотина”

Протест блокира ГКПП „Калотина”

България Преди 3 часа

Недоволни жители на Драгоман излизат на демонстрация срещу забавеното изграждане на мост на магистрала „Европа”

<p>Lambo-то на Кардашиян заприлича на вана в &bdquo;От глупав по-глупав&rdquo;</p>

Ким Кардашиян направи своя Lamborghini Urus като вана в „От глупав по-глупав”

Технологии Преди 4 часа

Звездите са известни със своите странности, но да опаковаш Lamborghini Urus във вълна отвън и вътре… това си е чиста проба глупост.

<p>Километрични опашки по пътя за Гърция</p>

Отново километрични опашки по пътя за Гърция

България Преди 5 часа

Проверките на границата се извършват бавно

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Избори 2021 Преди 5 часа

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Теми в развитие Преди 6 часа

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Коронавирусът: Защо не всички ваксинирани изграждат антитела

Теми в развитие Преди 7 часа

И след пълна ваксинация някои хора така и не изграждат имунитет срещу Ковид-19. Какви са причините? И кои са най-уязвимите групи?

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

Черешова задушница е! Какво трябва да знаем

България Преди 8 часа

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

България Преди 8 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

COVID-19: Активните случаи у нас са над 10 000

Теми в развитие Преди 8 часа

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване в България вече е 420 964

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 17 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Свят Преди 17 часа

Водата заля улиците на Ялта, носейки автомобили и стигайки до вторите етажи на сградите

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

България Преди 17 часа

Поръчката е на стойност 4,35 млн. лева

Русия възобновява полетите до България

Русия възобновява полетите до България

Свят Преди 19 часа

Русия също така планира да увеличи броя на полетите до Гърция

Теодора Димова

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Избори 2021 Преди 19 часа

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив