Цветанов: Няма да се пипат полицейските заплати
Цветанов: Няма да се пипат полицейските заплати   
Източник: Георги Димитров, Нетинфо
10
Вт тник "Труд" информира, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е заявил, няма да бъде намалено заплащането на полицаите:

"Няма пипане на заплатите на полицаите.

Това, което аз правя като вицепремиер, отговарящ за силовия ресор, е да запазя всички социални придобивки на служителите на МВР и на отбраната", е казал Цветанов.

Министърът е съобщил още, че ще отиде при недоволните полицаи, които ще протестират в 12.00 часа днес пред Народния театър срещу това, че правителството намалява привилегиите им, вместо да им увеличи заплатите.

"Първанов с четири конституционни гафа. Управляващите готови с мотивите за отстраняване" - с това чело "Монитор" съобщава за водеща новина от днешния печат - започналото събиране на депутатски подписи в подкрепа на процедурата по отстраняване на президента от поста му.

Тя е допълнила обаче, че досега е нямало случаи, които да застрашат суверенитета на чужди държави, което би създало сериозни проблеми.

Коментарът на "Капитал" по темата е, че съпротивата срещу идеята държавните служители да си плащат осигуровките отново е стопила решителността на кабинета.

Четиридесет сигнала за злоупотреби на болници от цялата страна са подадени в прокуратурата, е съобщил министърът на финансите Симеон Дянков, пише "Монитор". От НЗОК са посочили, че нарушенията по груби сметки са за милион лева. Повечето от злоупотребите са за надписани лечения по клинични пътеки, пише още "Монитор".

"Брюксел: Темида гали мафията с перце" - под това заглавие "Телеграф" цитира части от черновата на предстоящия доклад на ЕК, с копие от която разполагал всекидневникът.

Брюксел подлагал на "унищожителна критика" съдебната система и в частност ВСС.

Рисковият индекс на България е на най-доброто си ниво от 18 месеца насам, а това сигурна индикация, че стъпките на правителството за стабилизиране на икономиката работят и че страната ни излиза от кризата.

Това пише "Монитор", като цитира финансовият министър Симеон Дянков. "Българската икономика плува в бурно море, но страната ни е остров на стабилност в региона", е казал още министърът пред депутатите в парламента.

"Има ли капитан в кризата" е темата на седмичника "Капитал". Изданието посочва, че изтича времето за колебание и без решителни мерки и политически консенсус икономиката ще потъне.

Десет семейни двойки вече станаха родители с помощта на фонд "Асистирана репродукция", информира "Монитор".

Държавата е финансирала 3900 процедури ин витро от общо подадените 6500 молби на бездетни двойки.

"Монитор" пише за заявеното от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков намерение за строеж на още два блока в АЕЦ "Козлодуй".

В момента съществуват благоприятни технически предпоставки и заявен интерес за шести и седми блок, е казал Трайчо Трайков. Този проект, както и АЕЦ "Белене" обаче ще зависят от инвеститори и държавата няма намерение да бъде гарант или източник на ресурс, е уточнил енергийният министър.

"Борисов предупреди: Не пипам пенсии, майки, бедни". Под това заглавие "24 часа" информира, че държавата ще гарантира парите на майки, пенсионери и бедни.

Премиерът е заявил това заради протестите на полицаи, данъчни и други чиновници, които са недоволни, че сами ще си плащат осигуровките.

Борисов е заявил още, че най-лесно е да се изхарчи фискалният резерв.

"След това всички се превръщаме в една руина. В ситуация на криза имаме два варианта.

При първия отпускаме въженцето, с което държим дефицита, подвеждаме се по всичките популисти и след 5-6 месеца обедняваме тотално, събаряме борда. Ставаме Гърция", е описал лошия вариант Борисов.

Той не е назовал как ще изглежда спасителният втори вариант, нито как правителството ще увеличи падащите приходи в бюджета. На бюрото на премиера до момента имало 140 предложения за антикризисни мерки.

Искал обаче първо да чуе мнението на работодателите и синдикатите, посочва "24 часа".

"Накрак и с болен кръст решиха защо ще бутат Първанов. Четири партии внасят импийчмънт.", пише "24 часа". Става въпрос за ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС.

Следващата седмица мотивите ще бъдат внесени. Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев е обяснил, че основният мотив е чл. 32, ал. 2 от конституцията, който гласи, че никой не може да бъде следен, фотографиран, записван без негово знание.

Той е допълнил, че е постигнат консенсус и по решението за предложение пред КС за прекратяване правомощията на президента.

Над 2 млн. лв. са похарчили тайно партиите, които са участвали в изборите за европарламент и за Народно събрание през лятото на миналата година е установила Сметната палата, пише на вътрешните си страници "Труд".

Тези пари не са отчетени от политическите сили и те не са дали обяснение за произхода им. "Труд" информира, че

има 35 случая на нерегламентиран достъп до класифицирана информация
през изминалата 2009 г., като цитира председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.

Според годишния доклад на институцията нарушенията са близо четири пъти повече в сравнение с 2008 г., когато са били девет.

Темата на "Труд" е посветена на промени в Наказателния кодекс, приети на второ четене от парламента.

Депутатите одобриха завишаване на минималния размер на глобата по чл. 78 а, който е за "Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание".

С промените вместо 500 лв., минималният размер на глобата става 1000 лв. и съдът вече ще налага от 1000 до 5000 лв. санкция.

По чл. 78 а от наказателна отговорност се освобождават извършители на умишлени престъпления, за които е предвиден 3 г. затвор или до 5 г. за непредпазливите.

Депутатите приеха и вдигане на горната граница на "лишаване от свобода", внедрен е нов похват - задължителна долна граница за куп деяния. Така на съда не се оставя възможност да отказва ефективен затвор.

Много престъпления, наказвани с "до 3 г." и "до 5 г.", се завишават с по година - две, за да се заобиколи възможността да се минава с глоба.

От друга страна така се отваря възможност за по-масово ползване на специални разузнавателни средства, пише "Труд". Качват се санкциите за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана ("до 5 г". стана "от 1 до 6 г."), за подбудителство към самоубийство ("до 3 г." бе заменено с "от 1 до 6 г."), за убийство, причинено от немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност (лекарски грешки, фонтана убиец) наказанието " до 5 г". става "от 1 до 6 г.".

"Бизнес и синдикати с 52 мерки антикриза.

Да се спре повишаването на цените на тока. парното и водата." пише под глава "Труд". Минималната заплата да добие такива размери, че да гарантира пълната минимална пенсия за стаж и възраст.

Държавата да започне незабавно възстановяването на ДДС и акцизи към фирмите.

Да се въведе неплатен отпуск "по икономически причини". До края на годината да спре всякакво повишение на цените на тока, парното, водата и други регулирани от държавата услуги и стоки с обществено значение.

Това са част от антикризисните мерки на бизнеса и синдикатите (засега 52 на брой), които в понеделник ще се гледат в националния тристранен съвет, информира "Труд".
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 23 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 47 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса