Б. Борисов: Който пуши в заведение, е простак
Б. Борисов: Който пуши в заведение, е простак   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
113

За да е сигурно, че влизащата от днес в сила забрана за пушене на закрити обществени места ще се спазва поне известно време, контролни органи и неправителствени организации обединяват усилия и започват масови проверки, информира под глава "Сега".

600-650 инспектори от регионалните здравни инспекции ще обикалят заведения и работни места, като при част от проверките ще бъдат придружени и от полиция.

Инспекции ще се правят и в извънработно време, като в големите градове проверките започват още от полунощ на 1 юни, обяви Димитър Димитров, шеф на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство, уточнява изданието.

По темата "Дума" помества интервю с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Според нея мерките за ограничаване на тютюнопушенето ще се спазват.

"От днес всички здравни инспекции в цялата страна тръгват на проверки. Но нека не бъде на първо място санкцията, която всеки като своя лична отговорност ще носи.

След като има забрана, въведена със закон, всеки трябва да направи своята равносметка дали да я спазва, или не", отбелязва Атанасова.

Темата за пълната забрана за димене на закрито е отразена и от "Труд". Вестникът цитира премиера Бойко Борисов: "Този, който пуши в заведение, е простак".

"Народните представители са първите, които трябва да демонстрират спазване на закона. Те ще трябва да пушат на тротоарите, на паветата или в градинките около парламента", каза  шефката на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ).

На по-задна страница "Труд" публикува и интервю със здравния министър Десислава Атанасова. В отговор на въпрос тя категорично заявява, че 650 инспектори са напълно достатъчни и увеличение на щата засега не се налага.

"Като министър на здравеопазването мога да обещая безкомпромисен контрол и в заведенията, и за юридическите, и за физическите лица.

Проверките наистина започват, те няма да са кампанийни в рамките на един-два дни, а постоянни. Това ще е приоритет на здравната инспекция. Но спазването на законодателството е функция не само на контролиращите органи, но и лична отговорност на гражданите.

Т.е. всички трябва да са наясно, че промените в Закона за здравето вече са факт, има тотална забрана за пушенето на закритите и на някои открити обществени места, и те трябва да се спазват", апелира Атанасова.

Депутатите смятат да посегнат към електронните цигари, показва проверка на "Монитор".

Под заглавие "Социален трус в Перник заради помощи" "Труд" описва обстановката след силното земетресение от 22 май. "Скандали. Пълна неразбория. Огромни нервни опашки от роптаещи хора. Така започна вчера денят на перничани", подчертава вестникът.

"24 часа" допълва: 37 фургона, 50 палатки и химически тоалетни ще даде армията за хората в Перник, чиито домове са застрашени, са опасни. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който на място се запозна с щетите от трусовете.

След среща с кризисния щаб, кмета и областния управител президентът обяви, че още 20 екипа лицензирани оценители ще се присъединят към сегашните, за да върви процедурата по-бързо и хората да си получат обезщетенията.

12 къщи в Пернишко трябва да бъдат напълно разрушени, стана ясно след оценките на щетите от земетресението, направени до вчера, пише "Сега". На четири къщи ще бъде съборен вторият етаж.

От земетресението и вторичните трусове пострада 60 процента от сградния фонд в общината, или около 16 000 сгради. До снощи бяха готови едва 73 оценки на жилищни сгради, а в междуведомствената комисия за възстановяване са пратени 50. Подадените молби общо за огледи на жилища стигнаха 4444.

Пред "Стандарт" регионалният министър Лиляна Павлова подчертава необходимостта от задължителна застраховка на жилищата с включен риск за земетресение.

"Според мен това е задължително. Защо се грижим за колите си, но не и за домовете си? Нали нашият дом е и нашата крепост", коментира Павлова. В отговор на въпрос министърът коментира състоянието на мостовете в страната.

"Имаме изготвен доклад, който много ясно анализира всичките мостове в държавата и е като техен технически паспорт. Там е описано състоянието на съоръженията към 2010 г.

Но оттогава голяма част са се влошили значително. Земетресението, наводненията и преливащите язовири напоследък обаче допълнително усложниха обстановката. 2008 г. е направена експертиза, че тези мостове се нуждаят от авариен ремонт. Сега той вече е неотложен", подчертава Павлова.

Темата на "Труд" пита: Защо се бърза с виадуктите? Мостовете в България се нуждаят от ремонт, но няма нужда с него да се бърза толкова, че да се прескача прозрачната конкурсна процедура. На това становище са водещи български специалисти, които "Труд" е потърсил за коментар.

Паниката, която се нагнетява от няколко дни насам с изявленията на премиера Бойко Борисов, който свързва всичко със земетресенията, се посрещна скептично от тях.

"Твърденията, че ако се случи още едно земетресение в Перник със същия магнитуд като на 22 май, ще паднат виадукти и мостове, са пълни глупости", заявява Костадин Топуров, ръководител на катедра "Транспортни съоръжения" на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"Атака" предлага инженерните части на Българската Армия да ремонтират спешно застрашените мостове и виадуктите в страната, пише на първа страница националистическият седмичник.

Финансирането на укрепителните работи може да се осигури чрез съкращаване на българския военен контингент в Афганистан, предложи Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

Училището за кучета водачи на слепи е пред фалит, алармира в интервю за "Сега" председателят на фондация "Очи на четири лапи" Албена Алексиева.

От създаването си до сега, то се издържа от дарения, които обаче не стигат. Преди две седмици Алексиева призова фирми, граждани и държава да подкрепят дейността на училището.

Но реакции от България няма, подчертава председателят на организацията. "Имаше реакция от Швейцария. Получих от там дарение от 4000 евро, с които платих заплатите и осигуровките за януари. Ние искахме делегиран бюджет от държавата, но ни отвърнаха, че в условия на криза не могат да се финансират иновативни проекти", посочва още Алексиева.

По думите й училището се нуждае от около 50-60 хил. лв. "И може би още около 100-120 хил. лв., за да приключим годината. Общо около 200 000 лв. годишно ни трябват, за да не дължим никому нищо", допълва Алексиева.

Старите динозаври са минало, сега ловим "бели якички", е заглавието над интервю в "Преса" с градският прокурор на София Николай Кокинов.

"Конвенционалната престъпност в оня й вид - с бухалките, с анцузите, с големите организации от рода на "Фирмата" - отшумя. Винаги ще има по-малки групи, които се занимават с такъв тип дейност. Те обаче нямат време да се окопаят, да съберат мощ и финансов ресурс. Те лесно могат да бъдат разбити", казва Кокинов.

Близо 2,5 млрд. лв. е средногодишната стойност на отчетените фирмени нарушения според данъчните ревизии, съобщава на първа страница "Класа".

От началото на годината до края на април 441,5 млн. лв. са укритите данъци и осигуровки само в София. Извършени са 1797 ревизии, като над 80 процента от тях са приключили с допълнителни разкрития. Близо 353 млн. лв. е неначисленият и невнесен данък върху добавената стойност.

Тези цифри съобщава за "Класа" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Освен скритото ДДС, ревизорите са установили и предотвратили опити за неправомерно теглене на 12 млн. лв. данъчен кредит.

Според челото на "Труд" България губи 70 млн. евро от Европа за изграждане на сероочистващи инсталации на 5-и и 6-ти блок в ТЕЦ "Марица-изток 2".

ЕК реши да замрази 36 млн. европейско финансиране за проекта, каза говорителят по регионалното развитие Тон ван Лиероп. От тях 7 млн. евро са изплатени авансово и трябва да ги върнем.

Отделно Европейската банка за възстановяване и развитие е спряла заем от 34 млн. евро за същия проект. Санкцията идва след разследване на ОЛАФ по оплакване на френската компания "Алстром" за търга през 2008 г.

В него за победител е избран китайско-италиански консорциум, използвал незаконно технология на френската фирма, която останала втора.

В интервю за "24 часа" новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов разкрива предстоящите си задачи. Изграждането на VII блок трябва да се случи, категоричен е той.

"Другото нещо е увеличаване на мощността на двата блока - V и IV. Третият ми ангажимент е да се увеличи прозрачността. Много е затворена АЕЦ "Козлодуй" - медийно, при обществените поръчки, при търговете", пояснява Николов.

Продажбата на имоти и моторни превозни средства ще са възможни само при платени здравни вноски, реши здравната комисия в парламента, приемайки на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, подчертава "Сега".

За целта продавачът ще трябва да предостави удостоверение от НАП, че не дължи здравни вноски. Целта е да се повиши събираемостта на осигуровките.

Няма да има резки скокове на данъците в София. Това обещава в интервю за "24 часа" Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

"Данъчните зони не са актуализирани от 1998 г., а София се е променила коренно. Много квартали вече са различни като инфраструктура, обслужване и т.н. Затова ще има съответствие между общия устройствен план на града и зоните.

Границите им ще съвпадат с естествени делители като реки, жп линии и булеварди, а данъците ще нарастват плавно от периферията към центъра. Между зоните няма да има резки скокове", твърди Герджиков.

Житото по света не стига, алармира под глава "Преса". Добивите през тази година ще са по-малко от необходимото количество за изхранване на населението на планетата.

Коментари 113
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

113 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 2 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 2 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 3 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 3 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 4 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 4 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 4 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 4 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 5 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 5 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 5 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 6 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 6 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър