582 809 души нямат личен лекар в своя град или село
582 809 души нямат личен лекар в своя град или село   
Източник: Георги Димитров-Бруно
14

Паниката се завърна на световните капиталови пазари след няколко дни на лъжливо спокойствие, констатира под глав аседмичникът "Капитал".

Според изданието перспективите са повече от мрачни. Банките в Европа и САЩ нямат достатъчно собствен капитал и изпитват големи трудности да се финансират. Правителствата в Европа и САЩ този път нямат достатъчно средства да ги рекапитализират заради огромната си задлъжнялост. Политиците пък не могат да предложат никаква смислена идея за изход от ситуацията.

Нищо чудно, че на този фон прогнозите за световната икономика и световния БВП постоянно се влошават. Светът изглежда изправен пред непреодолима стена от проблеми. Този път рецептата не е финансова, а политическа, коментира вестникът.

"Лукойл" повиши бензина напук на евтиния петрол и Дянков", е водещото заглавие на  "Сега". Рафинерията изненадващото повиши цените, макар че петролните котировки по световните борси отбелязаха пореден спад. Масовият бензин А-95 скочи с 2 ст. и вече струва по 2,43 -2,44 лв. за литър. Това се случва на фона на близо 8-процентовото поевтиняване на нефта в последните два дни.

Ходът на "Лукойл" контрастира и с прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков, който преди дни каза, че очаква ново понижение на цените на бензина и дизела у нас заради спадащите петролни котировки.

"Лукойл" оправда ценовата си тактика с ваканционния сезон, в който по-високото търсене поощрява търговците да държат високи цените.

Олиото ще поевтинее до под 3 лв. за литър по магазините наесен, съобщава "24 часа". Причината е, че новата реколта от слънчоглед се търгува на по-ниски цени, отколкото беше по същото време на миналата година. В момента сделки за слънчоглед се сключват по около 630 лв. за тон при над 700 лв. в края на лято 2010 г.

И тазгодишната реколта се очаквало да бъде добра, особено ако падне и малко дъжд до края на август, анализират представители на големите предприятия за производство на олио у нас.

Следващата седмица започва строителството на завода за отпадъци, казва в интервю за "Новинар" Николай Стойнев, зам.-председател на групата на ГЕРБ в СОС. "Теренът е напълно готов - изградена е цялата инфраструктура. Това са 19 млн. лв. само за подготовката, които сега Европа ни връща. Проектът е за 183 млн. евро. Имаме одобрено европейско финансиране за над 100 млн. лв. и строителството започва", уточнява Стойнев.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати международни наблюдатели на президентските и местните избори у нас на 23 октомври т.г., става ясно от неин доклад, информира "Труд". Екип от експерти ще се фокусира върху спазването на законовите рамки, финансовото обезпечаване на предизборните кампании на партиите и отразяването на вотовете от медиите.

В интервю за "Капитал" председателят на УС на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева коментира по темата: „Попитах, говорителите на ЦИК защо комисията не направи публични протоколите от заседанията си, за да се смъкне напрежението в партиите и да престанат внушенията, които създават у избирателите усещане, че няма да има достатъчно гаранции за честни избори. Предложение не беше посрещнато с разбиране от говорителите на ЦИК, каза се, че за последните 20 години демокрация никой никога не е настоявал протоколите да са публични, а и в изборния кодекс това не е предвидено".

"Идиотизъм е да питаш защо са ни магистрали", е заглавието над интервю в "Труд" с писателя Христо Бойчев. Преди 15 години той и Иван Кулеков се кандидатираха за президент и вицепрезидент. В отговор на въпрос Бойчев иронично подчертава, че няма с кого да се състезава. "Кулеков отиде при Кунева - нека се водят там взаимно, докъдето стигнат... Все още не е сигурно дали няма да съм кандидат. Бойко Борисов каза, че кандидатът му щял да бъде надпартиен интелектуалец, а аз отговарям на тази характеристика. И народът ме обича за разлика от Кулеков. И Веско Маринов ще удари едно рамо, съграждани сме. И току-виж станало. По-зле няма да бъде от всички досега със сигурност. Пък тогава ще видим дали здравата ръка била липса на интелект", коментира писателят.

Според темата на "Труд" Мая Манолова (БСП) и Искра Фидосова (ГЕРБ) са най-приказливи от всички народни представители в 41-вия парламент. От справка от администрацията на Народното събрание става ясно, че общото време, което Манолова е изразходвала за изказване по всички теми от парламентарната трибуна за периода от 14 юли 2007 до 15 юли 2011 г., е 37 часа 53 минути и 41 секунди. Тя е изприказвала всичко това в 775 изказвания. "Фидосова й диша във врата", коментира изданието. Тя е говорила 35 часа 47 минути и 56 секунди. Фидосова се е изказвала 1272 пъти.

12 народни представители са новото въплъщение на израза "Мълчи като комунист на разпит", коментира още "Труд". Те не са говорили и една секунда от трибуната на това Народно събрание. Само трима от групата имат извинение - това са ГЕРБ-ерът Иван Тотев, червеният Евгений Узунов и Бюрхан Абазов от ДПС. От останалите девет депутати, мълчали като риби, седем са от ГЕРБ и двама от ДПС. ГЕРБ-ерите са Георги Плачков, Даниел Георгиев, Илия Пашев, Мирослав Петков, Пламен Петров, Светослав Неделчев и Христо Христов.

Над 2 млн. км са навъртели депутатите из България за половината си мандат със служебните мерцедеси, става ясно още от същата справка, цитирана на страниците на "24 часа". В нея обаче не се посочва каква е изплатената сума за бензин за този километраж. Същевременно на народните избраници са изплатени допълнително над 1,8 млн. лв. за пътуване с лични коли. За всеки регион има определен годишен лимит в зависимост от разстоянието до него. Парламентарната шефка Цецка Цачева разписва сумите, до които депутатите могат да осребряват фактури.

Най-много километри с луксозните лимузини са натрупали депутати от най-отдалечените региони - Варна, Бургас и Добрич. Рекордьор е червеният Пенко Атанасов с над 60 хил. км.

Отсъствието от парламентарни заседания има и добри страни - пестят се пари за депутатски заплати, допълва "Стандарт". Точно 149 239 лв. са останали в касата на Народното събрание от началото на годината до лятната ваканция заради неизвинени отсъствия от заседания.

582 809 души нямат личен лекар в своя град или село, алармира на първа страница "Труд". Затова са записани в листите на семейни доктори в най-близките населени места, чиито кабинети понякога са на около 50-60 км разстояние. Незаетите практики за джипита са 424, показва справка на Министерството на здравето. Те са в отдалечени, труднодостъпни или бедни райони.

Най-много са незаетите кабинети в Кърджалийско - 51, по 27 са в Търговищко и Силистренско. "Както не можем да накараме пациент да се запише в точно определена джипи практика по район, така няма как да накараме насила семейни доктори да напуснат примерно своя град, за да започнат работа на село или в някакъв непривлекателен и отдалечен район. Трябват стимули", коментира на вътрешна страница здравният министър Стефан Константинов.

Едно от решенията на проблема е например кметовете да отпуснат финансови бонуси, за да привлекат общопрактикуващи лекари в своите незаети практики. Такива бонуси могат да бъдат осигуряване на кабинет, без за него да се иска наем, да се предлага безплатно оборудване и др., предлага министърът.

"Дума" цитира на първа страница статистика, според която инвалидите са масово безработни. От около 250 хил. души с увреждания в трудоспособна възраст работа имат едва около 25%. В същото време над 98% от безработните хора с увреждания са на борсата над година.

В България всяка година фалират по 15 до 25 специализирани предприятия за инвалиди, казва Диана Инджова, председател на Центъра за психологически изследвания. Според прогнозите й не е изключено да останат няколко трудови кооперации и те едва да оцеляват. В същото време в западните страни работи стройна система на специализирани предприятия и държавата ги подпомага, като им възлага обществени поръчки, подчертава всекидневникът.

Уникална църква от десети век откриха археолози край първомайското село Драгойново, отбелязва "Стандарт". Находката разкопали студенти от ПУ "Паисий Хилендарски". Църквата е уникална, тъй като е с три олтара по подобие на трилистна детелина, обясниха от експедицията, която се ръководи от Иван Джамбов. Неговият екип вече четвърта година проучва археологията в местността.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 15 минути

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 15 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 44 минути

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 56 минути

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 1 час

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 1 час

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 7 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 11 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 12 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 14 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“