"24 часа": 19 кандидати за депутатско място
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

По 19 кандидати за едно депутатско място, съобщава "24 часа". 4652-ма са общо допуснатите до предстоящите избори кандидати за депутати, обяви вчера говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

4295 са включени в листите на участващите във вота на 5 юли партии, а 357 участват в надпреварата мажоритарно. Не се знае колко души реално имат претенции да заемат 240-те парламентарни мандата, тъй като голяма част от кандидатите участват от две листи или от една и освен това - мажоритарно.

На база направени регистрации обаче излиза, че 19 се борят за едно място в парламента.

Първанов прозря, че мажоритарната идея е опорочена, пише "Сега". Само месец и половина след като парламентът реши да въведе мажоритарен избор на депутати президентът Георги Първанов разкритикува политиците, че са опорочили идеята и не са разбрали дълбокия й смисъл.

Вместо да отворят ветрилото и да поканят хора, утвърдени с обществено лидерство, са заложили на партийни кандидатури. Такива били 90 на сто от мажоритарните претенденти.

Първанов даде и отговор на въпроса защо се е стигнало дотук - "по този начин се решават вътрешнопартийни проблеми".

Вчера държавният глава настоя за законодателни промени срещу "кандидатирането на хора, които са привлечени под съдебна отговорност".

Налагат се промени в закона заради "Галеви", казва в интервю за "Монитор" Камен Михов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Мнението на членовете на асоциацията е, че лица, за които съдът е определил, че има достатъчно доказателства срещу тях и е опасно те да бъдат на свобода, да нямат право да се възползват от кандидат-депутатския си имунитет и въобще да участват в предизборната надпревара.

Сходно е и мнението им за случаи, в които съдебното следствие вече тече. В крайна сметка обаче важното в тези случаи е моралът и отпорът, който обществото трябва да даде срещу подобни кандидатури.

Законният начин за купувани на гласове е регистрирането на застъпници, разкрива пред "Класа" Петър Кънев, мажоритарен кандидат на Коалиция за България в Ямбол. Той се притеснява, че старата схема на покупка на гласове и чистото кеширане е сменена с нова - на купуване на гласове в рамките на закона.

Схемата е елементарна. Вече не се купуват цигански гласове, купуват се български. Вземат ти трите имена и ЕГН-то, плащат ти 40-50 лева, официално ти издават удостоверение, че си застъпник и няма нужда да ходиш където и да е, за да си получиш парите.

Няма нарушение на закона, няма правно основание за разследване на схемата, няма опасност някой да бъде подведен под наказателна отговорност.

Костов доказа, че няма ненаказано добро, е озаглавено интервюто в "Труд" с Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ и водач на жълтата листа в Пловдив.

Според него твърденията, че упражняването на "корпоративен вот", на който станахме свидетели на изборите за Европарламент, ще е още по-агресивно на вота за национален парламент, са преувеличени.

"Мисля, че тези формации тогава вложиха максимални усилия - продължава той. - Дори и сп. "Икономист" улови грозното явление и написа, че това са партии свързани с мафията, но не успяха да пратят свои кандидати в Брюксел.

Вежди Рашидов напусна дебати заради ДПС, отбелязва "Труд". Мажоритарният кандидат-депутат от ГЕРБ в Кърджали Вежди Рашидов напусна вчера в ефир дебатите по БНТ.

Причината бе отсъствието на конкурента му от ДПС Ахмед Доган. Вместо него на дебатите за мажоритарни кандидати движението бе пратило водача на пропорционалната листа Лютви Местан.

Искат общ фронт срещу Йордан Цонев, информира "Труд". Коалиция за България, ГЕРБ, "Атака" и "Обединение на българските патриоти" да се обединят в Бургас около един мажоритарен кандидат. Целта е да се противодейства срещу евентуален изборен успех на мажоритарния кандидат на ДПС Йордан Цонев.

Това обяви вчера в Сливен Ивайло Дражев от "Обединение на българските патриоти", който е мажоритарен кандидат в морския град.

"Гергьовден" обеща 60 000 гласа на сините, пише "Труд". Движение "Гергьовден" подписа вчера споразумение за съвместна дейност със Синята коалиция и й обеща между 30 000 и 60 000 гласа на парламентарния вот.

"По-добрият разказ, по-добрата приказка за България е синята." Така Любен Дилов-син от "Гергьовден" обясни защо са избрали да подкрепят тази коалиция.

Скука на сцената, бой зад кулисите, коментира "Стандарт". Посочва се, че истинската кампания е с обичайните си мръсни хватки, но е скрита за публиката.

Бизнесмените от различни политически сили убеждават с премии служителите си да се запишат в техните партии. Емисари обикалят циганските махали и бедните селца и трескаво изкупуват "на зелено" гласове.

Самозабравили се пиари преследват сърфиращите из интернет граждани и ги обстрелват с идиотски послания. По-старите партии обикалят от врата на врата, броят нервно оредяващите си привърженици и им се молят да не ги изоставят в името на доброто старо време.

Двумесечната кампания вече омръзна на всички, заключава авторът.

Формулата на новия парламент е 5+3 партии, вървим към избори наесен, е коментарът в "Труд". Пет политически сили със сигурност ще преминат бариерата от 4% - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и Синята коалиция.

Три партии - ЛИДЕР с "Новото време", РЗС и НДСВ са на ръба. Това показват резултатите от националното представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг.

Ако малките партии влязат в НС е трудно да се прогнозира с кого ще се коалират. Затова възможността за съставяне на стабилно правителство изглежда изключително малка.

Според автора - Юлий Павлов, няма нища страшно в нови избори наесен. Всякакви варианти за програмно или експертно правителство са прикрита форма на вкарване на досегашните управляващи отново във властта, което е колективна безотговорност.

310 000 души повече в изборните списъци, е водещо заглавие в "Новинар". Изборните списъци са набъбнали с 310 000 души от евровота досега. Това заяви Николай Николов от "Барометър инфо", който вчера представи изследване за нагласите на избирателите преди вота.

Според него в тази голяма цифра се крият така наречените мъртви души. От ЦИК мотивираха драстичното покачване на гласоподавателите с факта, че за разлика от евровота на националния не важи принципът за уседналост.

НДСВ - от движение до малка партия на образовани градски професионалисти, е поредната статия в "Дневник", която представя един от конкурентите в парламентарния вот.

Посочва се, че едни от най-силните страни на НДСВ според неговите симпатизанти са стабилната проевропейска ориентация, европейският стил на поведение, икономическата експертиза и професионализъм.

Това е партията, която хората възприемат като разумна, балансирана, стабилна. НДСВ е една от политическите сили, които мобилизират над половината от своите избиратели по време на кампанията (17% през последния месец, 33% в последните няколко дни). Това обаче е колкото индикатор за ефективна кампания, толкова и знак за доста несигурен и мобилен електорат, който лесно може да бъде изгубен.

Спестили сме 500 млн. лева от антикризисни мерки, отбелязва "Труд". "Държавата спести около 500 млн. лева заради адекватните си антикризисни мерки. Това направи възможно правителството да помисли за увеличаване на минималната работна заплата. Разчетите за увеличението вече са поръчани."

Това заяви вчера в Хасково премиерът Сергей Станишев. Той обаче не се обвърза с прогнози с колко и откога ще бъде увеличена минималната заплата.

"Кабинетът предприе много непопулярни мерки, които можеше и да спести. Като например свиването на разходите и командировките на администрацията. Но точно те ще помогнат да изпълним поетите социални ангажименти и да се отнесем отговорно към държавното управление през втората половина на годината", каза още Станишев.

582,6 млн. лева за увеличените пенсии от 1 юли, сумата посочва Сотир Ушев, управител на Националния осигурителен институт. В интервю за "Труд" той казва още, че за периода юли-декември т.г. за пенсии ще бъдат изразходвани над 3,495 млрд. лева.

Средствата, необходими за индексацията от юли, са осигурени. Ушев не вижда необходимост да се актуализира бюджетът на държавното обществено осигуряване, защото държавата е предвидила достатъчно трансфери и субсидии.

"Излишните армейски имоти - на общините!" - идеята лансира в интервю за "24 часа" о.р. ген. Аню Ангелов, експерт на ГЕРБ. Така Министерството на отбраната няма да се занимава с покупко-продажби, а с подготовката на войската.

"Основният проблем, който дефинираме сега, е безмерно раздутата администрация на МО. Това е резултат от поемането на много неприсъщи за МО и за армията търговски, откровено брокерски, дори производствени дейности", посочва Ангелов. По думите му ГЕРБ е против кадрови рокади в армията сега.

Министър отрича за криза в енергетиката, съобщава "Труд". Няма криза в енергийния сектор на страната и вътрешният пазар е стабилен. Това каза вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който участва в тържество по случай деня на енергетиката.

Според него производството и потреблението на електроенергия е намаляло между 3 и 5%. Министърът увери, че няма опасност за заплатите на работещите в енергийния бранш. Той опроверга и твърденията за оскъпяването на АЕЦ "Белене", като каза, че цената на проекта остава 4 млрд. евро.

За какво ни беше такъв Сребърен фонд, коментира "Сега". Припомня се, че през 2008 г. беше приет Закон за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система - така наречения Сребърен фонд. Според отчетни данни на Министерството на финансите натрупаните средства във фонда към края на май възлизат на 1,587 млрд. лева.

Това, което прави впечатление, е, че средствата във фонда се управляват пасивно или по-скоро не се управляват. Всички пари се държат по депозитни сметки в БНБ, въпреки че по закон до 70% от средствата могат да се инвестират в акции на страни-членки на ЕС, до 30% - в акции на трети страни, до 30% - в облигации.

Възниква въпросът - след като бяха необходими повече от две години, за да се стигне до приемането на закон за Сребърния фонд, колко време още ще бъде необходимо, за да започне той да се управлява действително на капиталов принцип. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 56 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април