58

Командирът на Военновъздушните сили ген. майор Румен Радев е подал заявление за пенсиониране, съобщиха от Министерството на отбраната.

Весела Лечева от Изпълнителното бюро на БСП коментира днес пред БНР, че генерал Радев е от възможните кандидатури за президент от лявото политическо пространство.

„Имената на Калфин и Първанов не са добре подкрепени в БСП и е по-добре АБВ да излязат с други имена. Ние ще търсим кандидатура, която не е фигурант, както беше предишният президент. Ситуацията коренно се промени и има нужда от президент - балансьор и дипломат. Генерал Радев е от възможните кандидатури. Желанието на хората е да има сигурност и спокойствие в България”, посочи Лечева.

За решението на генерала влияние може да е оказало и въвеждането на „еърполисинг” в България.

Идеята чужда държава да охранява срещу заплащане въздушното пространство на страната ни получи през февруари одобрението на парламента, но не и на шефа на ВВС.

Според Радев тази концепция има финансова част, която е в ущърб на българската армия.

„В тази финансова част се казва, че България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен еърполисинг, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане - транспорт дотук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване, всичко”, коментира генералът през април тази година.

„Ако това се случи, това ще бъде голям удар по мотивацията на нашите летци, ако тези хора дойдат да дежурят с нас. Те (българските пилоти) работят на предела на човешките възможности и работят в риск всеки ден при едни социални условия, които не са никак прекрасни. Те го правят и рискуват, защото виждат, че държавата е затруднена финансово”, посочи тогава той.

Ген. Радев за втори път подава оставка от поста. Първият път на 1 октомври 2015 година решението му беше свързано с несъгласие с водената от Министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. След спешна среща с премиера Бойко Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 милиона лева за ВВС.

Ген. Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1987 г. завършва Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, а 9 г. по-късно и Командно-щабната академия „Георги Сава Раковски”. От 2009 до 2014 г. е заместник-командир на ВВС, а от 2014 г. е командир на Военно-въздушните сили.