"Уикилийкс" за организираната престъпност в България
Джеймс Пардю   
Източник: БГНЕС
3

"Уикилийкс" публикува пълния доклад на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю от 7 юли 2005 г., посветен на организираната престъпност в България и международните криминални групи с българско участие.

През декември докладът бе публикуван от "Гардиън", но със съкращения.

Следва превод на доклада, предоставен от Агенция "Фокус":

Силата и безнаказаността на организираните криминални групи е вероятно най-сериозният проблем в България днес. Организираната престъпност е в основата на корупцията и неефективността на българската правна система, тя възпрепятства икономическото развитие на страната.

Българската организирана престъпност включва пране на пари в международен мащаб, трафик на наркотици и фалшифициране. Организираните престъпни групи варират от местни улични престъпници до международни наркотърговци.

Към края на 2004 г. в България действат около 118 организирани групи,

според данни на НСБОП, въпреки че много от тези групи са относително малки и престъпността като цяло се доминира от малко на брой големи играчи.

Организираната престъпност продължава да прониква в много сфери на българския живот, въпреки вътрешните и международните усилия за борба с нея. Към момента нито една основна фигура от престъпния свят не е наказана от българската правна система, въпреки продължаващите убийства, свързани с дейността на организираните групи.

Американските агенции за усъвършенстване работата на законодателството с офиси в София подпомагат усилията за редуциране на организираната престъпност в България. Отделът за пресичане на престъпността в консулската секция на посолството в София притежава списък с известните и предполагаеми криминални фигури и посолството провежда агресивна политика за недопускане на тези фигури да пътуват до САЩ.

Организираните престъпни групи в България участват в трафика на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови злоупотреби, кражби на автомобили и трафик на откраднати коли.

Трафикът на хора, фалшифицирането на пари и измамите с кредитни карти също са сред дейностите на българската организирана престъпност. Групите, занимаващи се с трафик на хора, са изключително мобилни и жертвите често са продавани сред разнообразни групи.

Много престъпни структури се занимават и с легална дейност в страната и чужбина, чрез която се легализират средствата от престъпни дейности. Няколко добре известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, притежават спортни отбори, строителни фирми и финансови институции.

Фалшиви пари - както щатски долари, така и банкноти евро, се произвеждат в България и се разпространяват главно във Франция, Гърция, Италия и Испания от малки групи българи, които се завръщат в страната веднага след като направят доставката. Въпреки че има взаимодействие между българските престъпни групи и международната престъпност, куриерите, посредниците и дистрибуторите са предимно българи.

Качеството на фалшивите банкноти непрекъснато се подобрява поради използването на все по-качествени печатарски съоръжения и участието на професионалисти. През юни 2005 г. при операция в североизточна България, която е част от взаимодействието между българските органи на реда и американските тайни служби, бяха заловени фалшиви банкноти на обща стойност над 3 млн. долара под формата на висококачествени 100-доларови банкноти. Това бе второто по големина количество иззети банкноти в европейската история.

Разследванията на международните криминални групи в САЩ са разкрили значителен брой организации, ръководени от български граждани в Лос Анжелис (Калифорния) и Тампа (Флорида). Тези групи са внасяли големи количества кокаин и екстази на територията на САЩ.

Българските граждани са имали връзки с Амстердам и финансова подкрепа от страна на израелски граждани. Докато повечето участници в тези групи вече са осъдени и излежават присъдите си в САЩ, трима от тях все още са обявени за международно издирване и най-вероятно са се завърнали в България, за да се възползват от политиката на страната да не екстрадира свои граждани - Ивайло Ангелов Петков, Иван Добрев и Стефан Цветанов Стоянов.

Организираната престъпност има корумпиращо въздействие върху всички български институции,

включително правителството, парламента и правосъдието. В опит да задържат влиянието си независимо от това, кой е на власт, престъпните фигури спонсорират всички политически партии.

Тъй като тези фигури разширяват влиянието си и в легалния бизнес, те правят опити (с известен успех) да купуват пътя си към коридорите на властта. Чрез други разследвания в САЩ са идентифицирани български граждани, които произвеждат и продават фалшиви лични документи използвани в организирани банкови и ипотечни измами, измами с кредитни карти и незаконно вкарване в страната на емигранти.

След падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90 години на миналия век, сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени. Доскорошният основен играч Мултигруп драматично залезе след убийството на своя лидер Илия Павлов през 2003 г.

Мултигруп направи активни опити да превърне някои от дейностите си в законна бизнес група, концентрирана върху управлението на големите активи, придобити по времето на своя разцвет.

Групировката назначи американски лобист с цел подобряване на имиджа си. Бившите оперативни работници на Мултигруп основаха другите две основни криминални групировки - ВИС и СИК, които вече се разпаднаха, но това, което остана от тях, все още се занимава с организирани криминални действия.

Въпреки това, присъствието и влиянието на техните наследници сякаш залязва, тъй като членовете непрекъснато сменят групировките, на които са верни в зависимост от личните си бизнес интереси.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ,

базирана във Варна, все повече започва да прилича на Мултигруп в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори. Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.

ТИМ - новият лидер на българската организирана престъпност, е основана във Варна през 1993 г. Тя е създадена от десет бивши "тюлени", които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в началото на 90-те години на миналия век. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г.

Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: Тихомир Иванов Митев, Иво Каменов Георгиев и Марин Великов Митев. Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения.

Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности - изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ - Варна, има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност, включително известния руски престъпник Майкъл Чорни. Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността.

Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката. Други членове на тази групировка, които би трябвало се отбележат са: Мирослав Петров Несторов - той се занимава със стратегическото планиране на групата и е директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите - Мустанг Холдинг; Йордан Димитров Йорданов, занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг и Николай Божидаров Николов - изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна.

Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми - вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги свързани с охрана в област Варна.

В средата на 90-те години на миналия век, групировката се насочи и към земеделие, и производство на хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба.

Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ, още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа, вестник „Черно море" и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси.

ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен Алея Първа където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление, и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна.

ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество Химимпорт има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно Химимпорт имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на Централна Кооперативна Банка (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега.

След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания Армеец. Отново чрез Химимпорт, през 2002 г., ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания СИЛА. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ Груп Асетс Мениджмънт.

ТИМ се възползваха от значителното си присъствие във финансовия сектор и въведоха пазаруване на едно място - комбинирано банкиране, застраховки и пенсионни застраховки. През 2003 г., Химимпорт купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България - Хемус Еър, като по-късно придоби всичките 100% от Хемус.

През 2004 г. Химимпорт също придоби 100% от една по-малка авиокомпания Viaggio; тази придобивка беше одобрена от най-големият акционер във Viaggio - Тодор Батков, който е адвокат на Майкъл Чорни и негов личен представител. Смята се, че с тази комбинирана собственост в Хемус и Viaggio, ТИМ насочват апетита си към официалния български превозвач България Ер, който скоро ще бъде приватизиран.

ВАИ ХОЛДИНГС (преди това ВИС и ВИС 2). Основана през 1991г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2.

През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма Империал. През 1995 г. Илиев е застрелян и по-малкият му брат Георги Андреев Илиев поема ръководството на ВИС 2, и след това го преименува.

Жоро Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант Николай Мирчов Цветин се счита за човека контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са: Антон Боянов и Пламен Василев Тимев.

През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ - Методи Златанов Методиев, изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен или убит, възможно е също така той да се укрива.

Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., Константин Димитров беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон. Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров, ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез Антон Петров Милтенов, за който се смята, че е наследил нарко и контрабандните операции на Димитров.

Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, Димитър Илиев Джамов, се свързва с търговия с наркотици в Централна и Южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен Яман Хаки Намли. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия.

Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.

ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания Юпитер, както и Слънчев Бряг, един от най-големите български черноморски курорти, северно от Бургас.

Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени Ексгаунд Модълинг Ейджънси, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев Мария Делчева Илиева.

ИНТЕРГРУП (бивша СИК) Красимир Андреев Маринов, настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК с Младен Михалев, също бивш борец, и с Румен Гоцов Николов. Николов е свързан и със Съюза на бившите командоси.

Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Димитров Стефанов. През април 2004 г. синът му Димитър Венциславов Димитров е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Интересите на групировката на пазара на наркотици се управляват главно чрез връзките й с Иван Тодоров, който се счита за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите. Кирил Сотиров Киров е известен цигански барон, свързан с ИНТЕРГРУП и с Иван Тодоров.

Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални имигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април 2005 г. Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове до банки и от застраховки, петрол, търговия с метали, строителство и недвижими имоти до агенция за манекени.

Венцислав е мениджър на футболен клуб Славия в София. Георги Лиалев е също в управителния съвет на Славия. Бащата на Лиалев, Траян Лиалев е декан на юридическия факултет към Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лиалев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лиалев е и бизнес партньор на Румен Гайтански, чиято фирма WOLF 96 също е свързана с Интергруп.

Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от Евгения Георгиева Калканджиева. Смята се за близка на Красимир Маринов.

Застрахователната компания на групировката, Бул инс, е най-големият застраховател в България. Секторът в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на Бул инс са защитени от кражби, тези, които не са застраховани от Бул инс се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и Юниън Иншурънс.

МУЛТИГРУП - Основателят на Мултигруп и неин президент Илия Павлов беше застрелян в София на 7 март 2003 г. Павлов беше започнал да пренасочва най-голямата групировка на организираната престъпност към легален бизнес, състоящ се от стотици дъщерни компании с интереси в природни ресурси и минно дело, туризъм, финанси, различни производства и хранителни продукти.

През 2001 г., Павлов и неговата заместничка Бояна Георгиева Попова основават Мултигруп Асетс къмани и установяват легална, международно приета структура на управление.

След убийството на Павлов, Попова стана изпълнителен директор на групировката, а делът от 50% на Павлов беше прехвърлен на вдовицата му Дарина Павлова и на децата им чрез тръста Павлови. Бащата на Павлов Павел Найденов беше много активен в управлението на Мултигруп. Но след смъртта на сина му и последвалите разправии с Попова и Павлова, Найденов подаде оставка от всички постове в Мултигруп и създаде собствен холдинг КРЕПОСТ 2002.

През 2004 г. Попова обяви, че Мултигруп ще започне разпродажба на голяма част от авоарите си за да може да се фокусира главно върху инвестиционни проекти и туризъм. Имаше и сведения, че Попова е предпочела да пренасочи усилията на групировката от Балканите към дейности в САЩ.

Докато бизнесът на Мултигруп на Балканите е доста западащ, една от компаниите й с най-висок профил си остава Балкантурист, най-голямата туристическа фирма в България, обслужваща главно туристи от западна Европа.

Димитър Христов Иванов беше президент на първия филиал на Мултигруп (Мултиарт) през ранните 90-те години, преди да стане вицепрезидент на Мултигруп, подчинен на Павлов. Откакто напусна Мултигруп, Иванов е директор на Европа Холдингс. Друг бивш служител на Мултигруп Сашо Георгиев Дончев (български гражданин, роден на 7-ми септември 1953 г.) е изпълнителен директор на Овергаз.

Овергаз беше създаден през 1992 г. като джойнт венчър между Мултигруп и руската държавна компания Газпром . Компанията бързо се превърна в най-важният вносител и доставчик на природен газ в България. Компанията е свързана с ВАИ Холдингс чрез Юпитер Иншурънс, където Овергаз има 53% дял. Дейностите на Юпитер включват застраховане срещу финансов риск, застраховане на товари и на газопроводи. Юри Вяхирев, син на бившия директор на Газпром, Рем Вяхирев, е близък съдружник на Дончев и партньор в Овергаз.

СЪЮЗ НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (още познат като СПАРТАК). Алексей Илиев Петров е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като "барети") се занимават много активно със застрахователна дейност чрез ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС (известна преди това като "АПОЛО § БАЛКАН" и "СПАРТАК").

Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ ЕКСПРЕС, с повече от 3 500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен.

Друг член на групировката Златомир Иванов беше директор на АПОЛО § БАЛКАН, а в момента е директор на Аркус Секюрити. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

НОВЕ ХОЛДИНГС - Васил Крумов Божков (основава първата си компания през 1990 г., преди да разшири настоящата си бизнес империя Нове холдингс, състояща се от 30 фирми и множество филиали. Законните бизнес интереси на Нове включват залагания (бинго зали, казина, и популярната лотария Еврофутбол) и безмитни магазини.

Божков притежава и футболен клуб ЦСКА в София и агенцията за манекени Джей Модълс. Смята се, че той контролира и Риск Инджиниъринг, който преди беше част от империята на Мултигруп.

Множеството медийни връзки на Божков включват Тошо Тошев, Кеворк Кеворкян и Радосвет Радев.

През 2002 г. Нове продаде мажоритарния дял от Еврофутбол на гръцкия милиардер Сократис Кокалис, което намали делът на холдинга на 49%. Божков благодари публично на известния бизнесмен Спас Русев за помощта му да се сключи сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ. Смята се, че като близък приятел и личен съветник на премиера Симеон Сакскобургготски, Русев е създател на икономическия екип на НДСВ, включително участието на Милен Велчев и Николай Василев.

Казината на Нове включват Лондон казино в хотел Радисън в София и Рила казино в хотел Рила, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел Рила чрез Ирена Маринова и чрез Антони Наумов. Маринова има и дялове в Бул инс заедно с Божков. Наумов и Божков са съдружници в няколко фирми, включително баскетболния отбор на ЦСКА. Божков използва влиянието си за да блокира трансфера на около 49% от хотел Рила, предмет на проточила се реституция, за която претендира българската еврейска общност.

Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с Интергруп.

ДЗИ (бивша банка Росексим) Емил Александров Кюлев спечели огромното си богатство чрез Турист Спортс Банк, която банкрутира при неговото управление. През 1995 г. той основа Българо-Руска Инвестиционна Банка, (наричана още Банка БРИ). След напускането на банка БРИ през 1997 г. Кюлев стана член на борда на директорите на застрахователната компания Булстрад.

През 1998 г. Кюлев купи базираната в Пловдив банка Тракия, която пререгистрира като Банка Росексим. Най-големият клиент на Росексим е българското правителство, което направлява всички данъчни, митнически и акцизни плащания през нея. Банката също осъществява финансовите услуги на Руската компания Лукойл и на Мобилтел).

Освен връзките на Кюлев с Майкъл Чорни чрез МТЕЛ, Тодор Батков беше член на борда на директорите на банка Росексим до 2002 г. През 2004 г. банка Росексим беше преименувана на ДЗИ, което беше завършек на сливането на Росексим и ДЗИ, бившата държавна застрахователна компания, която Кюлев придоби през 2002 г.

Криминалните дейности на Кюлев включват измами и пране на пари. Кюлев нае съвсем наскоро лобистка и ПР група от САЩ със задачата да изчисти обществения му облик. Като част от тази кампания той основа наскоро Фондация ДЗИ за борба срещу трафика на хора. Подозира се, че Кюлев използва фондацията като канал за пране на пари.

ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба Гриша Данаилов Ганчев притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България.

Фирмата му Литекс комерс притежава и марката плодови сокове QUEENS. Ганчев беше един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб Литекс в град Ловеч.

Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба Винал, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.

ГРУПИРОВКА МИГ (позната и като КУЛ ПАС). Групировката МИГ се ръководи от Славчо Пенчев Бинев. Притежава над 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително и много популярните нощни заведения Биад, Дали, и Библиотека. Георги Стоянов и Михаил Стефанов са двамата заместници на Слави.

Бизнес интересите на групировката включват и строителство и туризъм. Тя оперира и като тур оператор чрез своя комплекс за развлечения КУЛ ПЛЕЙС. Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.

АМИГОС - Иван Тодоров - Доктора вече не е част от Амигос, но все още поддържа тесни връзки с групата, особено при прането на пари и други финансови услуги. Петър Христов Петров, братовчед на Младен Михалев, е близък сътрудник на Тодоров и активен участник в прането на пари и други финансови престъпления.

БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ е основан през 2001 г. съвместно от Васил Божков, Емил Кюлев, Илия Павлов, Борислав Дионисиев, Добромир Гущеров, Петьо Блъсков, Тошо Тошев и Радосвет Радев. След смъртта на Павлов през 2003 г., и напускането на Гущеров и Дионисиев през 2004 г., бизнес клубът загуби предишната си значимост, но все още служи като форум за сътрудничество на множество икономически интереси.

Гущеров, собственикът на застрахователната компания ОРЕЛ Г и Дионисиев напуснаха клуба през 2004 г., когато Гущеров и Петър Манджуков основаха клуб на предприемачите, съперник на Възраждане и също наречен Възраждане.

Манджуков, търговец на оръжие, е собственик на ПМ ГРУП, компанията-майка на ИНФОМЕДИА, на ПМ ПРЕС (издател на социалистическия всекидневник ДУМА), и на БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ (ББТ). МАШИНЕКСПОРТ, компания собственост на Манджуков и Дионисиев, е спомената в доклада Duelfer заради връзките й с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

РУСКО ВЛИЯНИЕ Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров нефт, природен газ и ядрено гориво.

Когато единственият в България дистрибутор на дребно на газ, Петрол АД беше приватизиран, той попадна под контрола на руския бизнесмен Денис Ершов. През август 2000 г. на Ершов му беше е забранено да влиза в България с мотив, че е заплаха за националната сигурност на страната, но забраната е отменена през 2004 г., след като е обжалвана.

Ершов, бивш зам.-председател на една от най-големите фирми, износители на руски суров петрол, създаде групата Нафтекс през 1991 г., и Петрол АД стана част от нея. Ершов е бил член на Нафтекс Холдинг България (сега Петрол Холдинг), и е член на надзорния съвет на Петрол АД.

Въпреки, че вече не е собственик на българския телефонен оператор МОБИЛТЕЛ (MТЕЛ), смята се, че руският мафиот Майкъл Чорни е запазил влияние в дружеството чрез връзките си с членовете на австрийския Мобилтел холдинг. Придобитата от австрийската банка BAWAG през 2002 г. компания Мобилтел бе продадена през юли 2004 г. в най-голямото по рода си ливъридж изкупуване в централна и източна Европа. Сделката беше планирана и осъществена през българското акционерно дружество БИДКО.

БИДКО дели офис сграда с адвоката на Чорни Тодор Батков, който все още е член на борда на МТЕЛ. Твърди се, че Батков и други представители на Чорни са оказали натиск върху българското правителство да отложи издаването на лиценз на БТК като трети мобилен оператор през юли 2004 г. И наистина, Върховният административен съд реши на 15 юли 2004 г. да отложи старта на лиценза на БТК. Решението на съда показва, че Чорни все още контролира МТЕЛ, тъй като съдията, председателстващ състава на Върховния административен по случая БТК, отмени и решението на правителството за забрана на Чорни да влиза в страната.

Освен това Чорни има връзка с Емил Кюлев (чрез интереси си в ДЗИ БАНК (преди Росексим Банк), която е собственост на Кюлев. Тодор Батков беше член на борда на директорите на Росексим до 2003 г. Чорни също така поддържа влиянието си върху редица компании чрез прехвърляне на собствеността им на Батков. Тези организации включват футболния клуб Левски, вестник Стандарт и хотел БАНКЯ ПАЛАС.

Представител на ЛУКОЙЛ за България е Валентин Златев. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на петрол за България.

Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.

КОРПОРАЦИЯ АКБ - Корпорация АКБ, ръководена от Николай Йорданов Банев, участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.

Връзка на политиката с организираната престъпност

Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии.

Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта.

По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни "бизнесмени", като Васил Божков и Емил Кюлев, финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ.

В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на "Възраждане", на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от "бизнес консултативен съвет "съветващ правителството.

По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп.

По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса, свързани с организираната престъпност, (включително Лукойл и Овергаз на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

Организираната престъпност "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската организирана престъпност.

Добромир Гущеров, един от основателите на "Възраждане" и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма.

На общинско равнище, избор проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси.

По същия начин, в регионалния център на Велинград, личности от организираната престъпност контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България.

Заключение: Въпреки непрекъснатия натиск от страна на САЩ и ЕС, предишните правителства на България не направиха почти нищо за редуциране на организираната престъпност в страната. В резултат на това организираната престъпност увеличава влиянието си и фактически е безнаказана.

Българската общественост осъзнава корумпиращото въздействие на организираната престъпност и хората определено са фрустрирани от неспособността или нежеланието на правителството да се справи с този проблем.

Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на настроените за реформи елементи в българското правителство и правосъдието, за да се осъзнае ясно необходимостта от борбата с организираната престъпност. Но реална възможност за оказване на политическо влияние по този проблем има ЕС.

Забавянето на работата в тази сфера може да се превърне в политическа катастрофа за следващите правителства. Ако ЕС използва своето влияние за провеждане на ефективни реформи в сферата на правосъдието, можем да се надяваме, че в близките години ще бъде постигнат успех в борбата с организираната престъпност.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Mercedes-Benz C-Class

Червен килим за родния дебют на новия Mercedes-Benz C-Class

Технологии Преди 33 минути

Цялата гама на новия модел е електрифицирана, а стартовата цена у нас започва от 88 200 лв. с ДДС за модификацията С 200.

<p>Ликът на Дявола &ndash; как изглежда злото</p>

Ликът на Дявола – как изглежда злото

Любопитно Преди 34 минути

Сатаната, Луцифер, Лукавия, Дявола, Принца на мрака – злото има много имена и също толкова различни образи

Основатели на криптоборса изчезнаха с 3,6 млрд. долара

Основатели на криптоборса изчезнаха с 3,6 млрд. долара

Технологии Преди 1 час

Първоначално те обявиха, че е имало хакерска атака

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Свят Преди 8 часа

Часове по-рано испанското правосъдие разреши екстрадирането му в САЩ

Поли Генова

Поли Генова е бременна

Любопитно Преди 8 часа

В клипа Поли казва на първородния си син Даниел, да целуне вече наедрялото ѝ от бременността коремче

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Япония пусна отново над 40-годишен ядрен реактор

Свят Преди 8 часа

Зелена светлина получиха и два реактора от централата "Такахама", също над 40-годишна

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Любопитно Преди 9 часа

По време на срещата днес с Джонсън кралицата е изразила симпатии към британския здравен министър

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

България Преди 10 часа

Платената гаранция в размер на 50 хиляди лева ще му бъде върната

Премиерът на Албания Еди Рама

Рама: Това е провал на ЕС

Свят Преди 10 часа

Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Харисън Форд

Харисън Форд пострада на снимки на "Индиана Джоунс" 5

Любопитно Преди 11 часа

Продукцията се очаква да продължи, като графикът на снимките ще се промени

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

България Преди 11 часа

На негово място е назначен като временно изпълняващ длъжността Петър Тодоров

Избраха ръководител на Спецпрокуратурата

Избраха ръководител на Спецпрокуратурата

България Преди 12 часа

Това е Валентина Маджарова, която от средата на миналата година изпълняваше временно длъжността

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

България Преди 12 часа

Делото за спиране е било по жалба на изпълнителния директор на дружеството

Норвегия върна на България древно съкровище

Норвегия върна на България древно съкровище

България Преди 12 часа

Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос

Димитров: Да увеличим ударно доходите преди еврозоната

Димитров: Да увеличим ударно доходите преди еврозоната

България Преди 12 часа

Tой посочи, че още не може да се каже дали и колко ще се вдигне цената на електроенергията

Снимката е илюстративна

Пингвин с артрит получи ортопедични ботушки

Любопитно Преди 13 часа

Енрике е на 30 години и поради напредналата си възраст е развил артрит и мазоли на крачетата

От мрежата