34

България, най-бедната страна от ЕС, ще изгуби или ще трябва да връща стотици милиони евро от помощите от ЕС заради лошото управление на предишното социалистическо правителство, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на интервю, дадено за агенцията от министъра на околната среда Нона Караджова.

Караджова посочи, че новото правителство ще трябва да върне част от 900-те млн. евро, получени от България като предприсъединителна помощ, отпусната, за да се ремонтират и построят нови водопречиствателни станции и заводи за преработка на боклук.

Заради многократните закъснения, тромавите бюрократични процедури и финансирането на по-маловажни, но скъпи проекти България е нарушила условията, при която е била отпусната помощта, каза екоминистърът.

Тя отбелязва, че на риск са изложени почти всички проекти.

Ясно е, че ще връщаме пари, въпросът е колко, цитира я Ройтерс.

България рискува да изгуби и допълнителни милиони евро, защото предишният кабинет е успял да изразходва само малка част от отделно отпуснати 1,8 млрд. евро, вече след влизането на страната в ЕС през 2007 г., казва министър Караджова.

Тези фондове трябва да бъдат използвани до 2013 г., иначе се губят.

Според Караджова новото правителство работи, за да бъдат спасени част от застрашените проекти. Колко ще са загубите, ще стане ясно до месец.

Сто процента е сигурно, че ще изгубим фондове. Въпросът е да се опитаме и да използваме колкото е възможно повече пари преди да изтече срокът, каза тя пред Ройтерс и добави, че ръководеното от нея министерство вече е започнало да опростява процедурите по новите проекти.

Усвояването на помощите за инфраструктура, регионално развитие и селско стопанство също е било много бавно. Миналата година България загуби над половин милиард евро помощи от ЕС, след като Брюксел наказа страната заради провала й да се справи с измамите и корупцията по високите етажи, припомня Ройтерс.

Наблюдатели считат, че членството на България в ЕС може да се окаже икономически неизгодно, защото годишната вноска на София в бюджета на съюза може да надхвърли приходите й, ако не бъдат предприети мерки, отбелязва агенцията.

България прояви мудност в строителството на системи за пречистване на водата и регионални сметища, чиято стойност се изчислява на 2,8 млрд. евро.

Столицата София, в която живее една четвърт от 7,6 милионното население на България преживя хронични проблеми с боклука заради липсата на заводи за преработване на отпадъците, припомня Ройтерс.

Новото правителство осигури 1 милиард лева за строителството на нови сметища и затварянето на тези, които не отговарят на стандартите на ЕС.

Министърът на околната среда обеща да сложи край на корупцията, довела до това, че хотели и ваканционни селища се строят върху незаконно придобита земя и без разрешителни, често в природни паркове по Черноморското крайбрежие и в планините.

Караджова е отменила планове за изграждане на нови ски писти на Витоша и е забранила строителство в две защитени зони на Черно море, въпреки протести на бизнесмени.

Затова ни назначи премиерът - да спазваме закона и да не се поддаваме на натиск, независимо откъде идва, каза тя пред Ройтерс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@