Банка с по-изгодни кредити за жилища в енергийно ефективни сгради
7

У ниКредит Булбанк дава по-изгодни ипотечни кредити за жилища в енергийно ефективни сгради. Това обявиха от банката на онлайн пресконференция "Възможности на пазара на ипотеките".

Участници в нея и отговори на въпроси даваха Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Джакомо Волпи, член на Управителния съвет и директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк и Людмил Цоков, старши мениджър в отдел Продукти и процеси за индивидуални клиенти в УниКредит Булбанк.

УниКредит Булбанк предлага отстъпки от лихви по ипотечни кредити за имоти с висок енергиен клас. Устойчивото развитие е важен аспект от новите продукти и услуги на банката, заяви Теодора Петкова.

Клиентите на УниКредит Булбанк имат възможност да се възползват от преференциални условия за ипотечно кредитиране на имоти с висок енергиен клас, коментираха експерти от банката по време на онлайн пресконференция, посветена на възможностите на пазара на ипотеките.

"Зелена ипотека от Уникредит Булбанк" е специално предложение за кредитиране за сгради с висок клас енергийна ефективност. Бихме искали да стимулираме чрез специално ценово предложение търсенето на такъв тип жилища, а това в средносрочен план би и увеличило и предлагането на такъв тип сгради от строителите", каза Людмил Цоков. Той обясни, че всички сгради, построени след 2010 година, трябва да имат сертификат за енергийна ефективност с минимум клас Б.

"За 2019 г. от всички построени сгради е все още нисък делът на сградите с клас А енергийна ефективност – едва 7%. Искаме да стимулираме отговорното поведение и чрез повишаване на знанието да увеличим и търсенето на жилища в сгради с клас А или по-висок. Всички сгради от клас А, или по-висок, са освободени от данък сгради за 7 г.", посочи Цоков.

"При клиентите на УниКредит Булбанк с ипотечни кредити превес имат мъжете, които са семейни и без деца. 70% от кредитите са дългосрочни - за 30 – 35 г. Най-много изтеглени такива кредити има в София, Пловдив, Варна и Бургас. 50% от кредитополучателите са на възраст между 25 и 35 г.", каза още Цоков.

"УниКредит Булбанк действа ангажирано, с отговорност и смелост, за да разширява все повече дела на зелените транзакции в кредитния ни портфейл и ще видите, че това се отнася вече не само за бизнес проектите, а и за домакинствата. Причина за това е не само чувството за спешност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните рискове и да започнат да ги включват на всеки етап от банковата дейност, но и вътрешната ни ангажираност, че заедно трябва спешно да предприемем конкретни действия по трите стълба на ESG - околна среда (environment), социална политика (social) и управление (governance)", коментира Теодора Петкова.

"В УниКредит Булбанк имаме ясна политика по отношение на екологичните и социални инициативи", заяви Джакомо Волпи. 

"Целта ни е да подкрепяме опазването на околната среда. Затова създадохме инициативата за засаждане на гората на Уникредит. Нашите служители засаждат дървета и наблюдават онлайн как те израстват. В Уникредит в България имаме същата цел, като се стремим да бъдем компания, която не използва хартия", обясни Волпи.

Той допълни, че идеята на Уникредит е да финансира проекти и компании, които имат социална активност и предназначение.

"Подкрепяме обучения за финансова грамотност за 38 000 ученици в България", каза Волпи.

"Стараем се да създадем благоприятна среда за нашите служители, да създадем условия за открита и честна комуникация. В България искаме да промотираме вземането на ръководни позиции от жени", заяви Джакомо Волпи.

"Същевременно Уникредит е сред 10-те компании в Европа с най-добри резултати по отношение на еколог, социални и корпоративни инициативи. Ние сме много активни в зеленото кредитиране. 11% от новите ни кредити в банкиране на дребно идват от зеленото кредитиране от общия обем кредити в Централна и Източна Европа. Дигитализацията подкрепя нашата стратегия за опазване на околната среда. Предоставя се възможност да станеш клиент на банката напълно отдалечено през Булбанк Мобайл. Лесно и бързо плащане на битови сметки, разплащане с телефон чрез Apple pay и дигитален портфейл и др. Към днешна дата имаме към 440 000 клиенти в мобилното банкиране, на които сме благодарни, тъй като ни помагат в нашата цел за по-устойчива околна среда", посочи Волпи.

По време на пресконференцията Людмил Цоков обясни, че от Зелената ипотека на банката могат да се възползват физически лица, а също и малкия и среден бизнес.

"Продуктът дава възможност на клиентите да се възползват от отстъпка от лихвата при закупуване на жилище в сграда с енергийна ефективност клас А или по-висок. Класът енергийна ефективност може да бъде видян от енергийния сертификат, който всяка сграда, построена след 2010 година има. Сертификатът може да бъде взет от строителя, общината по местонахождение и от техническия паспорт на сградата", каза той.

Цоков даде конкретни примери като обясни, че за ипотечен кредит на стойност 150 хил. лева за срок от 30 години клиентите могат да спестят 5760 лева, което се равнява на 6 и половина по-малко месечни вноски или 5% по-малко разходи за клиента.

"Банката предлага зелени решения и за малкия и среден бизнес, като се прави специална отстъпка при инвестиционни кредити с цел купуване на зелени активи, както и облекчени изисквания за обезпеченията на инвестиционния кредит. За бизнеса при среден размер на кредит 100 000 лева за срок от 5 години отстъпката от лихвата е 2 604 лв., което е 17.5% по-малко разходи за клиента", посочи Цоков.

"В УниКредит Булбанк смятаме, че банките, чрез своите продукти и условия, могат да влияят върху тенденциите в клиентското търсене. Затова насърчаваме потреблението с мисъл за бъдещето със Зелена ипотека", обясни той.

А какви са очакванията за лихвите по ипотечните кредити за 2021 година:

"Пандемията не се отрази на търсенето и пазарът на ипотечни кредити отчете двуцифрен ръст. Запазихме нашата рискова политика, каквато е била. При лихвените нива тенденцията е за постоянен тренд на намаляване. Пазарът е намерил своята равновесна точка и не очакваме някакво движение нагоре или надолу по отношение на лихвите по ипотечни кредити", смята Теодора Петкова.

"Много е вероятно следващата година ипотечните кредитидда нараснат с около 11%", смята Джакомо Волпи.

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 3 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна