ЕК – кораб-призрак в търсене на капитан
Жозе Мануел Барозу оглавяваше Европейската комисия два мандата   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12

В сички кандидати да наследят Жозе Мануел Барозу го казват: следващият председател на Европейската комисия трябва да е способен да реформира институция, която за десет години стана отблъскваща за мнозинство от европейски граждани, коментира АФП. 

В ежедневната реч Комисията се превърна в „Брюксел“ – наднационална институция със зле определени функции (68% от запитаните във Франция казват, че не знаят името на председателя ѝ), заклеймявана от популистите като виновник за всички провали на Европа. 

Европейската комисия обаче не решава всичко – обратно на това, което твърдят противниците ѝ. 

Тя „предполага“, а страните членки и Европейският парламент „разполагат“. 

„Много е удобно да се присвояват успехите на национално ниво и да се приписват провалите на Комисията“, подчертава кандидатът на социалистите Мартин Шулц

„Но резултатът е значителното недоверие на гражданите към европейските институции, а тази загуба на доверие е най-тежкият проблем, с който се сблъскваме“, заявява със съжаление той. 

Барозу носи тежка вина за тази ситуация, тъй като се отказа от прерогативите на поста си, твърди кандидатът на либералите, бившият белгийски премиер Ги Верхофстат

„Казвал съм му: имате правото на инициатива, а не го използвате. Първо звъните в Берлин и Париж и ако нямате зелена светлина, не правите нищо“. 

„Жозе Мануел Барозу е споделял с мен, че се

чувствал като въздушен контрол на летище и че единствената му грижа е била да избегне катастрофа.

Аз смятам, че председателят на Европейската комисия трябва да пише плана за полета от излитането до кацането, а не само да го контролира“, заявява Мартин Шулц. 

Вината е на системата за вземане на решения, наложена от европейските лидери, които ограничиха ролята на Европейската комисия със съгласието на нейния председател, обяснява Ги Верхофстат. 

„Междуправителствената функция не може да действа при отсъстваща Комисия и Съвет на държавните глави, който не може да постигне съгласие за големите реформи, които да се направят на европейско равнище“, оплаква се той. 

Досега номинирането на председателя на Европейската комисия беше суверенно право на европейските лидери. 

Назначеният през 2004 г. Жозе Мануел Барозу, тогава консервативен премиер на Португалия,

беше резервен вариант, след като Лондон наложи вето на Верхофстат. 

Десет години по-късно ситуацията се е променила. Европейските политически партии наложиха конкуренция между кандидатите. Избраният трябва да бъде този, който получи подкрепата на мнозинството депутати от новия Европейски парламент. 

Претендентите настояват за необходимостта от реформа на институцията. 

Всички познават лошите отношения между Барозу и екипа му от комисари и искат да поправят това. 

„Имаме нужда от Комисия, която вече не играе в защита, а използва властта си, за да предлага закони“,

заяви Ги Верхофстат. 

Кандидатът на консерваторите, бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер, иска да върне на институцията политическата ѝ роля и да отново да фокусира дейността ѝ върху „проблемите, които имат нужда от общо действие“. 

Ако бъде избран, той уверява, че иска да избере комисари „с впечатляващ национален и европейски политически опит“ и възнамерява да откаже предложените от страните членки кандидати, ако не отговарят на този профил. 

Мартин Шулц също иска „да включи гражданите“, което налага подход, съсредоточен повече върху техните грижи, и „размисъл върху необходимостта от регулация или дерегулация“. 

Следващият председател на Комисията

ще бъде избран чрез споразумение между двете големи семейства, доминиращи в Европейския парламент – консерваторите и социалистите. 

„Авторитетът му ще зависи от способността му да се еманципира от столиците и да принуди Съвета и Парламента да заемат позиции по неговите инициативи“, предупреждава Даниел Кон-Бендит, депутат в Европейския парламент от 20 години. 

Борбата срещу безработицата, енергийната сигурност, търговията и международното напрежение ще са основните насоки в дейността на ЕС през идните пет години, коментира още АФП. 

Заетост и социална Европа     

Борбата срещу безработицата е абсолютен приоритет на европейските лидери макар те да не са най-добре подготвени, за да отговорят на този бич, който засяга 26 млн. души. 

Европейските институции имат ограничени прерогативи в социалната сфера за разлика от държавите. 

Те вече създадоха редица механизми, за да бъдат предложени стажове или пък професионална подготовка на младите хора на възраст под 25 години като „младежката гаранция“, или пък започнаха да изпълняват програми, чрез които най-силно засегнатите райони да получат европейски средства. 

Макар някои да защитават политиката на „бюджетното укрепване“ и да се прилагат програми за строги икономии от началото на кризата, всички кандидати (за евродепутати - бел. ред.) наблягат на необходимостта да се ускорят мерките в подкрепа на икономическия растеж. 

Лидерите в Брюксел заложиха освен това на търговските споразумения, на доизграждането на вътрешния пазар и на развитието на дигиталния сектор, за да се създават работни места. 

Идеята да се въведе минимална заплата във всяка страна от ЕС, проповядвана от левицата, си прокарва път, откакто Германия я подкрепи чрез голямата коалиция между консерваторите и социалдемократите. 

Търговско споразумение със САЩ 

Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), обявено от Еврокомисията, ръководена от Жозе Мануел Барозу, поражда страхове сред обществеността, изправена пред глобализацията. Причините са липса на прозрачност и страховете да бъдат наложени генно-модифицираните организми или пилетата с хормони. 

Сега има опасения от евентуални намеси на чуждестранни компании в държавната политика чрез арбитражната процедура, която се прилага в САЩ. Разногласията между двата блока са много и те бавят преговорите, които и без това бяха затруднени от скандала с американския шпионаж, избухнал в края на 2013 г. 

Резултатът: шансовете до края на 2015 г. да бъде сключено споразумението за свободна търговия, което трябваше да бъде най-обхватното в света, са слаби. 

Напредъкът в преговорите ще зависи до голяма степен от новия еврокомисар за търговията и от доверието, което той ще съумее да изгради с европейските столици. Сегашният еврокомисар Карел де Гухт не крие желанието си да се кандидатира отново за поста. 

Енергийна политика и климат 

Използването на енергия от Русия като политическо оръжие кара европейците да диверсифицират и да гарантират по-голяма сигурност на доставките си. На масата са всички варианти, включително ядрената енергетика и шистовият газ. 

Целта е да бъде намалена зависимостта и годишната сметка от 400 млрд. евро за европейските покупки на петрол, газ и въглища. 

Европейската енергийна общност се налага като основно направление за действия през идните 10 г. Ще трябва да се работи според целите на борбата срещу затоплянето на климата, да се налага отстъпление от суверенитета – съставът на енергийния микс се определя на национално равнище – и да бъдат преодолявани препятствия, които ще поставят големите компании, чиито интереси ще бъдат заплашени. 

Външна политика 

Напрежение на изток и на юг. Горещите теми няма да липсват особено в съседните райони на ЕС между дестабилизирането на Изток, породено от украинската криза, и голямата несигурност в Близкия изток и в северната част на Африка три години и половина след избухването на арабските пролети. 

ЕС ще трябва да преосмисли отношенията си с тези страни партньорки, които по подобие на Украйна, искат да се сближат с него без обаче да има перспектива за присъединяване. 

Ню юг ЕС планира да активизира сътрудничеството си със страните, от които идват и през които преминават имигранти – най-вече Африка и Турция, за да бъде спряна незаконната имиграция и да се изградят канали за законна имиграция. 

Разширяване 

ЕС вероятно ще остане клуб на 28-те през идните пет години, защото нито една страна кандидатка не е на път да приключи процеса на присъединяване. Именно такъв е случаят със Сърбия и Черна гора, а с Турция нещата изглежда са на мъртвата точка. 

Новото може да дойде от вътрешността на ЕС с референдумите за отделяне, които се очакват в Шотландия и в Каталония. 

Сплотеността на 28-те би могла да бъде поставена на тежко изпитание заради разногласията по въпроса дали една независима Шотландия би могла да влезе в ЕС.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 58 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер