0
Ар рисата Стоянка Мутафова и писателите Йосиф Петров, Валери Петров и Йордан Радичков ще бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин на София". Отличието ще бъде връчено от Столичен общински съвет на редовната му сесия в понеделник по предложение на председателя на СОС Антоан Николов, кмета Стефан Софиянски, секретаря на общината Асен Дюлгеров и шефа на ПК по образование и култура към съвета Аглая Конова.

Неповторимото присъствие на Мутафова на сцената е свързано със София. Тя е една от основателките на Държавния сатиричен театър през 1956 г., като от създаването му играе на неговата сцена. Присъждането на званието на Мутафова бе предложено първо от Георги Калоянчев, когато той бе удостоен с отличието. Актрисата е носителка на орден "Кирил и Методий" първа степен.

Сатиричната поема "Безсмъртният" на Йосиф Петров, написана през 1946 г., е разпространена тайно сред интелигенцията. В концлагера "Персин" твори стихове, които бяха публикувани едва преди 10 г. и са включени в книгата му "Вик от каторгата". Валери Петров пък е един от най-изтъкнатите наши преводачи, драматурзи и сценаристи. Тази година той навръши 80 г. Няколко месеца по-рано Йордан Радичков отпразнува 70-годишния си юбилей. Първият му сборник разкази "Сърцето бие за хората" излиза през 1959 г. Книгите му "Свирепо настроение" и "Неосветените дворове" са безспорен връх в нашата литература.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@