Комисия ще разследва назначения на "калинки"
Източник: БГНЕС
366

С ъс 186 гласа "за", без нито един "против" и едни "въздържал се" мнозинството в парламента реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и други държавни структури.

Периодът на проверката включва август 2009 г. - до март 2013 г.

Комисията беше оглавена от депутата от БСП Таско Ерменков.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да оглави депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Десислава Атанасова настоя за прегласуване, тъй като според нея Таско Ерменков има конфликт на интереси, защото е уволнен по време на управлението на ГЕРБ, но и след второто гласуване номинацията на Караянчева за председател беше отхвърлена.

Комисията е на паритетен принцип и в нея участват по двама депутати от парламентарна група. В състава й бяха избрани Цвета Караянчева и Ирена Узунова от ГЕРБ, Мариана Тотева от левицата, Четин Казак и Ахмед Башев от ДПС, Венцислав Лаков и Кристиян Димитров от "Атака".

Комисията ще работи два месеца.

С 88 гласа "за", 65 - против и 40 въздържали се

беше отхвърлено предложението на ГЕРБ времето на проверка на комисията да бъде удължено до 31 октомври 2013 г.

Предложението за създаването на комисията беше внесено от ДПС.

Дебатите по създаването на комисията стигнаха до обвинения за това кой на какъв пост е назначил любовницата си

От ГЕРБ обвиниха Лютви Местан, че е назначил любовницата си за министърка, а Мая Манолова - че направила мъжа си министър. По време на изказването на депутата Цветомир Михов от ГЕРБ, който отправи обвиненията, микрофонът му бе изключен от председателя на НС Михаил Миков.

В същия тон се включи и Петър Чобанов, който отправи подобни обвинения към бившия финансов министър Симеон Дянков.

По време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан направи преглед на партийните "метли" през българския преход, като отбеляза, че изключение има през 2001 г. при НДСВ, заради възпитанието на лидера им. 2005-2009 г. метла също не е била възможна, защото в коалиция са били НДСВ, БСП и ДПС.

Новата чистка е била през 2009 г., когато ГЕРБ идва на власт. Ще призная, ГЕРБ осъзнаха една много проста, но много важна истина - една партия може да се появи и по стечение на обстоятелствата, в т.ч и случайно, но оставането в политиката минава през изграждането на партийни структури по вертикала и хоризонтала, отбеляза Местан.

По думите му ГЕРБ са осъществили партийното си строителство по един порочен начин,  като са допуснали смесване на партийното с държавното начало. Ще се убедите, обърна се към залата председателят на ДПС, че мащабите на законно заобикаляне бяха огромни.

Той подчерта, че тази комисия трябва да си свърши работата, тъй като европейска България не може да си позволи лукса да се саморазправя с държавни служители, само защото не споделят идеите на поредната управляваща партия.

Първо трябва да изгоним Бойко Борисов от държавата, защото той е мутра, призова Йордан Цонев от ДПС. Казвам го от тази трибуна и изобщо не се притеснявам, добави депутатът и попита "Kой създаде СИК?". Един физкултурник управлява 4 години държавата и службите за сигурност, продължи Цонев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа по-късно в профила си във "Фейсбук": "Взех стенограмата от Народното събрание днес и

утре завеждам дела срещу клеветниците.

Това е единственият начин да се отговори на тези хора и човек да защити името си. Парите от спечелените дела ще даря на нуждаещи се хора".

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че личните нападки при дебата са надминали всякакви граници на толерантност и уважение. От името на ПГ на ГЕРБ той се извини на тези, които са били споменати днес и са се почуствали засегнати. Цветанов призова към помирение между политическите сили, за да не се преминават границите на невъзможност за общуване по важни за бъдещето на България теми.

Кирил Добрев от Коалиция за България попита кога е откровен Цветанов. Сега, когато иска помирение, когато е в ъгъла, или, когато от тази трибуна лично "разстрелваше", когато уволни 22 директори на областни дирекции. Колегата му Антон Кутев припомни, че когато беше премиер, Бойко Борисов за малко да стане и член на Съюза на художниците. Цялата ценностна система на цялото съсловие се обръща, заключи той.

Има два варианта - тази комисия да открие едното и другото - назначенията при ГЕРБ и при сегашното управление, включи се в дебата Стефан Данаилов (КБ). Той отбеляза, че правило на демокрацията е по-високите постове да се заемат от политически лица, но, ако имат качества. Не съм убеден, че всички наши назначения са най-талантливите и точните, това се отнася и за ГЕРБ, но съм сигурен, че един ден ще стигнем до пречистване, каза Данаилов. Народният представител е убеден, че талантливите кадри ги има. Може би, посочи той, тази комисия ще извади всичко наяве и ще даде пример на следващите парламенти какво ще се случи. Дано да се спре тази история с промените, "калинките"и всякакви други нарицания, завърши Стефан Данаилов.

Ако се спрем на кадровите решения и назначения в Министерството на финансите за 4 години при управлението на ГЕРБ, ще видим, че от общо 355 новоназначения (над 50 на сто от числеността на МФ), след конкурс са назначени 13%, каза по време на дебатите преди гласуването министърът на финансите Петър Чобанов.

По думите на министър половината назначени са заели длъжности по заместване, за да може по-късно да бъдат преназначени и да заемат полагащото им се място. При управлението на ГЕРБ държавността се разпадаше, констатира от парламентарната трибуна Чобанов.

Той изнесе няколко примера назначения в системата на финансите, които били емблематични за стила на административната реформа, провеждана в Министерството на финансите от предшественика му Симеон Дянков.

В щатното разписание на ведомството, чийто функции, по оценката на министъра, са изключително важни за стабилността на държавата, имало длъжности като изпълнител-работник по озеленяване, изпълнител-дивечовъд, изпълнител-тракторист, полевъд, лесовъди и за финал - изпълнител-помпиер.

Според Чобанов бившият финансов министър е закрил агенцията за икономически анализи, за да освободи щат за ловното стопанство в Кричим

Това е щатното разписание на МФ, то се появява в резултат на "гениалната" административна реформа на Дянков, който закри агенцията за икономически анализи и прогнози, призната от Европейската комисия, МВФ, рейтингови агенции, с аналитичен капацитет, полезна на цялата държава, коментира от трибуната Петър Чобанов.

Той смята, че целта на предшественика му от кабинета "Борисов" е била да освободи щат за ловното стопанство в Кричим. Затова в щатното разписани на МФ намираме такива непонятни позиции, които не подхождат на функциите на ведомството, обобщи той.

В стопанство "Кричим" служителите са по трудово правоотношение. Много често такива служители по-късно са назначавани като държавни служители т.е. по служебно правоотношение, разкри схемата за издигане на чиновници, прилагана от ГЕРБ, Петър Чобанов.

Друго "блестящо" кадрово решение в системата на финансите при Симеон Дянков е за началника на кабинета му. Тази функция реално се изпълняваше от приближена на министъра девойка, която нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да "пищи" на директори с 30 години щат в МФ, отбеляза Петър Чобанов.

ГЕРБ поиска временната комисия за кадруването в администрацията да обхване назначенията и на сегашните управляващи

Цвета Караянчева от ГЕРБ декларира, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисията. От нищо не ни е страх, но проверката й трябва да бъде удължена до октомври 2013 г. защото вашите назначения са много по-страшни и ние не можем да ви стигнем и за 10 години, обърна се тя към БСП и ДПС.

Тя каза, че директори на държавни служби са отстранявани само защото са назначени от ГЕРБ, без никой да се интересува от професионалните им качества. От ГЕРБ заявиха, че неслучайно злополучният опит за назначение на Делян Пеевски в ДАНС се е превърнал в нарицателен пример за превръщането на държавата в патерица на олигархията и попитаха кой го е предложил. Те припомниха и случая със заместник-министъра на вътрешните работи, който заемаше поста си малко повече от три часа. 

Масовото назначаване на "калинки" се превърна в символ на управлението на ГЕРБ, каза Четин Казак от ДПС, който представи проекта. Политически назначения винаги е имало, но в такива мащаби и по такъв брутален начин, както по време на управлението на ГЕРБ, не е имало и се надявам никога да няма, допълни Казак.

Според него тогава партията се е сляла с държавата и ГЕРБ са узурпирали цялата власт. Не получихме отговор кой предложи Калина Илиева за шеф на фонд "Земеделие", кой предложи трима министри на здравеопазването, коментира депутатът от ДПС.

Щом всичко е наред и не се притеснявате, какъв е проблемът, нека се направи тази комисия и да се види били ли са кадровите назначения причина за сриване на икономиката, за полицейщината, за това, че не се повишават доходите на хората, коментира Борислав Гуцанов от левицата. Според Таско Ерменков от "Коалиция за България", от 6000 държавни служители при управлението на ГЕРБ са сменени почти половината, а около 2300 са назначени без конкурс.

Само в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са освободени 300 души, каза Ерменков. "Калинките" не са една и две, тези назначения не са плод на безхаберие, а са целенасочена политика, смята той.

Депутатът даде пример с Калина Илиева, назначена за директор на фонд "Земеделие", Валентин Николов, директор на АЕЦ "Козлодуй", Румяна Желева, предложена за еврокомисар.

Красимир Ципов от ГЕРБ попита Ерменков за назначението на Ивайло Алексиев, който по думите му е специалист по радио и телевизионна техника, а е оглавил Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ципов каза, че Алексиев е участвал като консултант при изработването на Закона за енергийната ефективност и попита няма ли конфликт на интереси. Таско Ерменков отговори, че Ивайло Алексиев е доказан специалист в областта на енергийната ефективност и не е в конфликт на интереси.

Коментари 366
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

366 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 14 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет