2

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Според нея не е необходима актуализация на бюджета на Kасата, защото исканите 328 млн. лева са прогнозна стойност на дефицита. Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения, е пояснила Андреева.

Тя смята, че трябва да се прецени какъв би бил дефицитът към края на годината. „Чакаме становище от Министерството на финансите. Утре ще го обсъдим на ръководство в Министерството на здравеопазването и с Надзорния съвет на Касата и след това ще внесем отново целия пакет от документи в правителството“, е добавила Андреева.

Относно обвиненията на Министерския съвет, че Министерството на здравеопазването не дава финансова обосновка на искането за актуализацията на бюджета на НЗОК, Андреева уточни пред БНР, че това не е неразбирателство между ведомството ѝ и правителството, а между двете администрациите. „През министерството, реално Касата внася предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. В това предложение НЗОК е направила своя анализ и финансова обосновка. Министърът, нека да кажем така, е една пощенска кутия, която опосредства внасянето както на бюджета на Касата, така и предложения за актуализация на бюджета Касата в МС. Финансовите становища се пишат от Министерството на финансите, защото то е отговорната институция за това да направи, разбира се, и свой анализ, да прецени има ли възможност, в каква стойност и откъде да бъде взет финансовият ресурс. В този документ се иска актуализация в размера, посочен от НЗОК – 328 млн. лева“, каза Андреева.

Според екипа ѝ исканата сума е завишена.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@